Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 19:57, 17 sty 2023

Przemyśle podcięcie tego przewodnika . Najgorsze jest to , że w tym pierwszym przewodnik zamarł . Może tylko skoryguje te wystające galazki i cięcie obydwóch przełożę
ma przyszły rok.
olciamanolcia 19:59, 17 sty 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Posłuchałabym rad Inki.

Zostawię przewodnik ale podetnę gałązki
inka74 21:12, 17 sty 2023

Justynka, drzewa się tnie, oczywiście. Ale trzeba wcześniej wiedzieć jak chcesz, aby ono docelowo wyglądało i jakiej wysokości ma być (też docelowo). Niestety każde drzewo, gatunek tnie się trochę inaczej i w innych terminach. Inaczej tniesz drzewo w żywopłocie a inaczej solitera. Inaczej, gdy chcesz je pobudzić do wzrostu a inaczej gdy chcesz ograniczyć czy formować konkretne kształty. Polecam bardzo dobrą książkę "Szkoła cięcia" pań Grabowskich. Tam jest prosto i przystępnie opisane jak ciąć różne rośliny.
Opcja nieznacznego przycięcia 1-2 gałązek bocznych jest OK. Nie rób tego zbyt drastycznie bo on potrzebuje masy zielonej, aby się dalej ładnie rozwijać i dobrze ukorzenić. Jak na drzewo to jest osesek. Ten typ po prostu tak ma, że na początku nie jest zbyt wyględny.
Hania zna moje możliwości w zakresie formowania, zarówno drzew, jak i krzewów wiesz, u mnie mała działka a chciejstw było dużo. Drzew też, w tym 5 różnych odmian ambrowców. Trzeba było znaleźć na to sposób.
anuska2507 23:03, 17 sty 2023

Justyna, pamiętasz w jakich odległościach masz posadzone brzozy?
olciamanolcia 08:06, 18 sty 2023

inka74 napisał(a)
Justynka, drzewa się tnie, oczywiście. Ale trzeba wcześniej wiedzieć jak chcesz, aby ono docelowo wyglądało i jakiej wysokości ma być (też docelowo). Niestety każde drzewo, gatunek tnie się trochę inaczej i w innych terminach. Inaczej tniesz drzewo w żywopłocie a inaczej solitera. Inaczej, gdy chcesz je pobudzić do wzrostu a inaczej gdy chcesz ograniczyć czy formować konkretne kształty. Polecam bardzo dobrą książkę "Szkoła cięcia" pań Grabowskich. Tam jest prosto i przystępnie opisane jak ciąć różne rośliny.
Opcja nieznacznego przycięcia 1-2 gałązek bocznych jest OK. Nie rób tego zbyt drastycznie bo on potrzebuje masy zielonej, aby się dalej ładnie rozwijać i dobrze ukorzenić. Jak na drzewo to jest osesek. Ten typ po prostu tak ma, że na początku nie jest zbyt wyględny.
Hania zna moje możliwości w zakresie formowania, zarówno drzew, jak i krzewów wiesz, u mnie mała działka a chciejstw było dużo. Drzew też, w tym 5 różnych odmian ambrowców. Trzeba było znaleźć na to sposób.

Dziękuje Ci bardzo. Może własnie powodem słabego rozrostu tego pierwszego jest własnie drastyczne przyciecie gałazek -nie przeze mnie Podpasę je jeszcze przez ten sezon i zastanowię się co z nimi począć
Docelowo 4 metry max mi wystarczą. Chcę im zagęścić korony tak jak to zrobiłam z grabami.
olciamanolcia 10:46, 18 sty 2023

anuska2507 napisał(a)
Justyna, pamiętasz w jakich odległościach masz posadzone brzozy?

Proszę oto wymiary

Pomiędzy 1 a 2 są cztery metry
Pomiędzy 3 a 4 są trzy metry
Pomiędzy 1-4 są cztery merty
Pomiedzy 2 a 3 są trzy metry

zdjecie z 2019 r.
April 11:20, 18 sty 2023

No już wiem czemu tu tyle stron natrzepane Twoje Besty są the best Generalnie cały przegląd można by zacytować, bo wszystko bardzo wpadające w oko i zapadające w serce. Świetna kolorystyka i ten porządek w nasadzeniach. No ja już się chyba czegoś takiego nie dam rady nauczyć
anuska2507 11:54, 18 sty 2023

Dziękuję za precyzyjne wymiary
Myślałam, że są bliżej siebie. Rozmyślam, żeby wsadzić ze 3 szt na to moje rozkopane rabacisko. Muszę przeliczyć odległości.
Mirka 13:17, 18 sty 2023

Hej Justyna ty to człowieka ze snu potrafisz wybudzić
Rabaty letnie przeglądałam po cichutku jakoś weny nie mam jeszcze wiosennej .Ty już widzę działasz i dobrze może wiosnę przywołasz
Pozdrawiam
Juzia 14:11, 18 sty 2023

inka74 napisał(a)
Ambrowiec ruszył u mnie z kopyta z budowaniem korony w 3 roku po posadzeniu. Pierwsze dwa lata budował bryłę korzeniową. Ja bym poczekała z jego cięciem jeszcze z rok aż wyraźnie zobaczysz zmiany w jego wymiarach górnych. To będzie znaczyło, że dobrze się ukorzenił i zaczyna budować koronę oraz bez problemu zniesie cięcie i formowanie. W naszym klimacie ambrowce rosną mniejsze ale nie małe. Bezodmianowy bez problemu osiąga w sprzyjających warunkach 15 metrów. Nie ucinałabym mu przewodnika bo potem wyprowadzi z bocznej gałęzi taki powyginany i zmieni się jego naturalny luźny kształt stożka. Pójdzie w szerokość. Chyba, że o to ci chodzi...

Mój też stał w miejscu ponad trzy lata. Teraz dopiero widać przyrosty po 20cm

Z tym przewodnikiem to różnie może być. Mojemu przemarzł "czubek" dwa lata temu i zostawiłam go samemu sobie. Teraz ma dwa i wybiorę ten który wygląda lepiej a drugi zetnę. Szerszy się od tego nie zrobił
No ale i tak jeszcze ciut za wcześnie na cięcie. Ambrowce bardzo późno ruszają i są wrażliwe na mrozy.