Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

Gabriela 21:45, 07 lut 2012

Nie przyjrzałam się dobrze obrazkowi, a jak pisałam, to już nie miałam jak wrócić na poprzednią stronę. Czyli taras będzie no i fajnie.
monteverde 22:14, 07 lut 2012

Syla napisał(a)
Narysowałam , jak mniej więcej miałyby wyglądać pomieszczenia oszklone .
Tak to wygląda obecnie :

A tak przewiduję , że będzie wyglądać w przyszłości
Ogród zimowy po lewej stronie a po prawej osobne pomieszczenie oszklone .
Nad skosami dachu tych pomieszczeń czuwa odpowiednia do tego powołana osoba
Taras letni został przeniesiony w dolną część ogrodu, poniżej schodów. Będzie otoczony cisem a wewnątrz koła będzie lawenda z krzewami róż ??? Na zewnątrz natomiast myślę o wiśniach Umbraculifera . Nie umieściłam ich na rysunku bo zasłoniłyby cały obrazek , ale nasadzenia będę pokazywać ...... Żywopłot ma byś wysoki ok 1,70, będzie osłaniał taras letni od północnych wicherków....

Sylwia a może te oszklone części, tą najbardziej wysuniętą i tą po lewej stronie zrobić w półkola, niżej narysowałaś cisy w półkola, a na tej największej części dałabym dach promienisty lekko nachylony w stronę 3 świerków
kaisog1 22:23, 07 lut 2012

.....szczena mi opadła. Ja tego nie "ogarniam". Idę się napić...............wody
Madzenka 23:32, 07 lut 2012

Sylwia, napisz proszę od jakiej strony jest usytuowany ogród zimowy? Czy od poludnia? Radzilabym drzewa liściaste bo zacieniują od słońca latem a nie będą zasłaniać zimą tak potrzebnych promieni. Może graby lub buki, które możesz kształtować. Pięknie wyglądają też zasłony z rozpiętych grabów tworzące ściany. Osobiście uwielbiam tę Danusiową wiśnie, o której myślisz, ale trzeba kilku lat aby miała ładną koronę. Moja ma dwuletnią i na razie nie jest jeszcze kulą ;(
Czy ogród zimowy będzie wykonany z drewna, aluminium czy PCV. Jak będziesz cieniować dach?
popcorn 08:44, 08 lut 2012

O kurcze, ale się zmiany szykują! Będę podglądać
Syla 08:48, 08 lut 2012

Aniu - wydaje mi się , że wiem o co Ci chodzi , pomysł super i nawet widziałam u kogoś podobny kształt .... Poczekam na odpowiednie techniczne rysunki i dopiero będziemy kombinować tzn nie ja Zastanawiam się nad spadkiem terenu aby fundament nie zdominował prawej strony. Myślałam również o schodach wewnątrz ale zabiorą powierzchnię a może nie ? Wszystkie sugestie ze swojej strony przekazałam osobie która się tym zajmuje. Pozostało mi jedynie czekać

Gosia - no mam nadzieję, że aż takiej tragedi na rysunku nie ma no trochę przesadziłam z wymiarami , no się przyznaję

Marzenko - ogród usytuowany jest od strony północnej dlatego ta prawa część będzie miała słoneczko do ok 11 godz. Lewa część oświetlana jest do 15 godz. ale też nie całkowicie . Pomieszczenia będą miały przesuwane drzwi aby można było otwierać w upalne dni . Będą również klimatyzowane. Podłoga będzie podgrzewana . Całość będzie robiona z profili aluminiowych , sugestia była aby w kolorze zbliżonym do stolarki okiennej. O roślinach na razie nie myślę, aż tak intensywnie . To nie będą pomieszczenia z typowym przeznaczeniem na ogród zimowy , owszem rośliy będą ale nie będą dominować ..... Gabriela ma ogród zimowy z prawdziwego zdarzenia , piękny! Ja potrzebuję trochę więcej miejsca na inne cele
Syla 09:25, 08 lut 2012

popcarol napisał(a)
O kurcze, ale się zmiany szykują! Będę podglądać

Zapraszam
monteverde 10:51, 08 lut 2012

http://ladnydom.pl/budowa/55,106565,5309449,,,,5300824.html coś takiego chodzi mi o rogi
Syla 10:55, 08 lut 2012

monteverde napisał(a)
http://ladnydom.pl/budowa/55,106565,5309449,,,,5300824.html coś takiego chodzi mi o rogi

A no to Cię nie zrozumiałam Co do kształtu dachu to muszą być spady lub skosy , jak coś będę miała na rysunku to pokażę . Myślę , że będzie podobnie jak na załączonym obrazku ... dziękuję
abiko 11:27, 08 lut 2012

No Sylwia, ale zmiany się szykują, ale znając ciebie pójdzie wszystko szybko i będziemy mieli co oglądać Fajny ogród zimowy, ja też myślałam, że to trochę mniejsze będzie, ale masz przecież miejsce. A patrzyłaś na dachy półokrągłe?? Takie ogrody też wtedy fajnie wyglądają. Ja jeśli mogę się wypowiedzieć uważam, że tylko świerki spełnią swoją rolę. Masz na tyle dużą działkę, że wszędzie możesz posadzić liściaste, czy to wiśnie czy coś innego. A tutaj osłonią Cię najlepiej świerki.

Ale, ale..to zajrzyj do mnie jak masz jeszcze siłę, po za chwilę to już nie będę miała odwagi prosić Cię o pomoc

Fajnie się zapowiada, nie ma co