Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

ell 18:50, 07 lut 2012

To spokojnie zaczekamy na projekcik, bo zieleń dookoła zapowiada się rewelacyjnie.
Syla 19:03, 07 lut 2012

ell napisał(a)
To spokojnie zaczekamy na projekcik, bo zieleń dookoła zapowiada się rewelacyjnie.

Również czekam , zastanawiam się jak pani rozwiąże problematyczne dachy w tych dwóch miejscach. One nie mogą być płaskie tak jak ja sobie na to pozwoliłam Wielkość ogrodu jest wystarczająca na przybycie dodatkowego gmachu , który jest niezbędny ! Nie będzie on aż tak olbrzmi ale musi pomieścić zachcianki domowników
Juzia 19:04, 07 lut 2012

A ile okien do mycia.... hehe
Nie no... to zazdrość... się nie przejmuj
Syla 19:08, 07 lut 2012

Juzia_G napisał(a)
A ile okien do mycia.... hehe
Nie no... to zazdrość... się nie przejmuj

e tam okna
Juzia 19:10, 07 lut 2012

Dobre podejście
Sebek 20:08, 07 lut 2012

Szczerze to myślałem, że ogród zimowy zajmie tylko powierzchnię tarasu - a to widzę szykuje się burzenie ścian Chyba, że będzie się jakoś przechodzić między jedną częścią a drugą, a okna zostaną? Ale chyba nieee?
Jeśli dobrze rozumuję, to w jednej części byłoby jacuzzi i domowe spa - a w drugiej ogród zimowy do przesiadywania?

Otoczenie się świerkami to dobry pomysł - jednak mam inne ich wykorzystanie. Może w żywopłocie z cisa posadziłabyś te świerki? Byłyby takie stożki wystające z żywopłotu - odpowiednio cięte. Np w rzędzie 4 cisy - serb - 4 cisy - serb i tak po całości. Zaoszczędzisz na roślinach, bo znając Cię kupowałabyś takie na metr lub więcej A wtedy byłoby i zasłonięcie - i żywopłot

A w środku proponuję jakieś luźne rośliny - czyli miskanty i hortensje Bo wydaje mi się, że złagodzą taki wielki żywopłot swoją luźną formą. No i jeszcze będą Ci szumieć

Gabriela 21:26, 07 lut 2012

Widzę, że kawał ogrodu się szykuje. Co do powierzchni, to nie wydaje mi się, żeby ten przeszkolny front wyglądał ciężko w tym przypadku, bo szkło takiego wrażenia nigdy nie daje. Pomyśl nad szybami przez które wszystko widać, ale Ciebie nie widzą i po problemie z zasłanieniem przed sąsiadami. Ja go akurat nie mam. Szklany dach na pewno będzie musiał mieć odpowiedni spadek, bo nie może na nim zalegać śnieg, który będzie się przecież zsuwał także z dachu domu, który jest nad nim.
Założenie przed zabudowanym tarasem podoba mi się we wszystkich wariantach.
A czy tam u Ciebie będzie taki normalny taras zewnętrzny? Przydałby się, bo latem pod szkłem może być gorąco, a trudno wiecznie siedzieć przy klimie.
Sebek 21:41, 07 lut 2012

Właśnie ten plac okolony żywopłotem będzie tarasem
Syla 21:41, 07 lut 2012

Gabriela napisał(a)
Widzę, że kawał ogrodu się szykuje. Co do powierzchni, to nie wydaje mi się, żeby ten przeszkolny front wyglądał ciężko w tym przypadku, bo szkło takiego wrażenia nigdy nie daje. Pomyśl nad szybami przez które wszystko widać, ale Ciebie nie widzą i po problemie z zasłanieniem przed sąsiadami. Ja go akurat nie mam. Szklany dach na pewno będzie musiał mieć odpowiedni spadek, bo nie może na nim zalegać śnieg, który będzie się przecież zsuwał także z dachu domu, który jest nad nim.
Założenie przed zabudowanym tarasem podoba mi się we wszystkich wariantach.
A czy tam u Ciebie będzie taki normalny taras zewnętrzny? Przydałby się, bo latem pod szkłem może być gorąco, a trudno wiecznie siedzieć przy klimie.

Gabriell , jest i taras letni, ba i ciurkadełko również Nie wyobrażam sobie życia bez takowego Myślisz chyba o szybach typu ipasol , hmmmm ale cena okrutna przy takiej powierzchni ..... Myślę , że świerki załatwią sprawę lub zastanawiam się również nad jeszcze troszkę inną wersją zamknięcia pomieszczenia po prawej stronie (nie tylko duże szyby) To muszę skonsultować jeszcze z architekt bo nie wiem czy bryła pozwoli na taki manewr. Zmaluję te moje myśli to będzie jaśniejsze, niż wyrażanie tego słownie.
Poniżej , niczym nie osłonięty tarasik letni

Syla 21:45, 07 lut 2012

Sebek napisał(a)
Szczerze to myślałem, że ogród zimowy zajmie tylko powierzchnię tarasu - a to widzę szykuje się burzenie ścian Chyba, że będzie się jakoś przechodzić między jedną częścią a drugą, a okna zostaną? Ale chyba nieee?
Jeśli dobrze rozumuję, to w jednej części byłoby jacuzzi i domowe spa - a w drugiej ogród zimowy do przesiadywania?

Otoczenie się świerkami to dobry pomysł - jednak mam inne ich wykorzystanie. Może w żywopłocie z cisa posadziłabyś te świerki? Byłyby takie stożki wystające z żywopłotu - odpowiednio cięte. Np w rzędzie 4 cisy - serb - 4 cisy - serb i tak po całości. Zaoszczędzisz na roślinach, bo znając Cię kupowałabyś takie na metr lub więcej A wtedy byłoby i zasłonięcie - i żywopłot

A w środku proponuję jakieś luźne rośliny - czyli miskanty i hortensje Bo wydaje mi się, że złagodzą taki wielki żywopłot swoją luźną formą. No i jeszcze będą Ci szumieć

Dzięki za propozycje Sebuś . Pomyślę nad wypełnieniem żywopłotu wewnątrz, bo przewidziałam tam trochę miejsca na nasadzenia. Wcześniej napisałam coś o lawendzie i różach ? To jeszcze można dograć . Teraz czekam na techniczne rozwiązania co do ostatecznych wizualizacji które mam dostać. A na razie to ja podsyłam to co chciałabym a potem dostanę to co realne do zrobienia