Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2.

Roocika 08:13, 25 kwi 2022

Johanka77 napisał(a)
Słuchajcie!
Korzystam z Waszych rad, pomysłów i inspiracji!
Łucja zapodała.
Ja podchwyciłam.
Mąż wykonał.
Jeszcze kolor będzie czorny.

Kurde, ale fajne, chyba zgapię, palet u nas mnóstwo
Johanka77 08:16, 25 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Asiu, mam spory warzywnik na poziomie ziemi. On wbrew pozorom wcale nie wymaga prac obciążających kręgosłup. Pielenie całego warzywnika to raczej minuty niż godziny. Może zacznij od kwaterek przyziemnych i sukcesywnie dokładaj te wymarzone skrzynie, ale osobiście wciąż będę się upierać, że uprawa warzyw na poziomie ziemi jest bardziej ekonomiczna i wydajna.
W skrzyniach to, co zaoszczędzisz na kupnie warzyw, to wydasz na wodę. Żeby wypełnić te bardzo wysokie skrzynie ziemią, potrzebne będą pieniądze na jej zakup. A ziemi wchodzi w nie sporo.

Bardzo zgrabnie wygląda ten stojaczek na przydasie, a tulipanki wręcz kipią energią.

Haniu dzięki za radę.
Jednak będzie wysoki, bo ja nie jestem w stanie posadzić kilku roślin bez nieprzespanej nocy… także na pewno nic na poziomie ziemii.
Ponadto nie będzie to jakaś wielka uprawa, tylko cukinia, sałata i nowalijki oraz zioła.

Ostatecznie weźmiemy chyba dwa gotowe elementy z LM.
jolanka 08:59, 25 kwi 2022

Jednak pracowity dział techniczny w domu to skarb, muszę być w tym roku bardzo grzeczna to może nie trzeba będzie pisać listów do Św. Mikołaja
Super wyszło, u mnie kilka budów w pobliżu to może uśmiechnę się po palety
Ja chce z nich zrobić jeszcze kompostownik
Anna_I 10:58, 25 kwi 2022

Asiu poniżej skrzynia która została wykonana z palety. Jeżeli masz jakieś zbędne, a mąż trochę czasu to podsyłam pomysł

Johanka77 21:06, 25 kwi 2022

Magleska napisał(a)

Asia
moja psiapsiółka też robi teraz warzywnik z nadstawek paletowych -opaliła je opalarką i wg mnie wyglądają świetnie -z nich możesz spokojnie na 2,czy 3 nadstawki do góry skrzynki zrobić -na pewno jest to tańsze rozwiązanie niż kupować gotowe na allegro .....

moje skrzynie robił em -deski z tartaku

edit.

emperowisko i inne tulipankowe piękne

Madzia, a co to są nadstawki paletowe?
Johanka77 21:08, 25 kwi 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Ale Asia u Ciebie będzie się działo w tym sezonie... Nowe rabaty,warzywnik,no i ogród nad jeziorem, super ! Lubie jak się dzieje ...u mnie nuda , więc będę podglądać u Ciebie

Tulipankowe łany masz prześliczne te żółte też mi się podobają

Trawnik boski ,brawo dla eMa

No i stojak fajny

Wiola, ja planowo miałam w tym roku leżeć i pachnieć…
No to masz!
Johanka77 21:11, 25 kwi 2022

Martka napisał(a)
Asiu, narzędzia bardzo zgrabnie upakowane. Czy on jest bezpośrednio przy elewacji? Kwestia wysuszania ziemi w warzywniku podwyższonym jest znacząca, choć dużo zależy od przygotowania gleby. Mi osobiście zdecydowanie łatwiej pielęgnuje się warzywnik podwyższony, ale gdybym miała wybór „sezon bez warzyw czy z”, to natychmiast wybrałabym „z”.
Żółte tulipany są piękne! Dołączam do zachwytów!

Martek dzięki za głos!
Paletą jest przykręcona do elewacji garażu.

Sama się nie spodziewałam, że coś żółtego będę miała. Ale wiosną akceptuję nawet czerwony
Johanka77 21:13, 25 kwi 2022

Roocika napisał(a)

Kurde, ale fajne, chyba zgapię, palet u nas mnóstwo

Zgapiaj do woli! Ja też zgapiłam
Johanka77 21:15, 25 kwi 2022

jolanka napisał(a)
Jednak pracowity dział techniczny w domu to skarb, muszę być w tym roku bardzo grzeczna to może nie trzeba będzie pisać listów do Św. Mikołaja
Super wyszło, u mnie kilka budów w pobliżu to może uśmiechnę się po palety
Ja chce z nich zrobić jeszcze kompostownik

Jola kompostownik z palet też już mam
Ale ten pomysł mi się bardzo spodobał! Jeszcze go unowoczesnię kolorem.
Johanka77 21:22, 25 kwi 2022

Anna_I napisał(a)
Asiu poniżej skrzynia która została wykonana z palety. Jeżeli masz jakieś zbędne, a mąż trochę czasu to podsyłam pomysł

Mam! Mam! Sporo!
A w środku masz folię czy co?