Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

daszum 20:18, 17 lis 2023

Też mam taką magnolię Susan i nie mogę dopuścić, żeby była wielka.
Dzięki za link
Magara 23:05, 17 lis 2023

Kordina napisał(a)
No niemożliwe, żeby omączona przetrwała zimę, dobrze, że napisałaś bo miałam zamiar już ją wyrwać jako jednoroczną. Czy ją przycinasz? Jakoś zabezpieczasz?

Szałwia omączona jest jedną z moich ulubionych roślin
Za pierwszym razem kiedy kupiłam sześć sadzonek, założyłam, że jest jednoroczna, ale jej po sezonie nie unicestwiłam. Jedna sadzonka o dziwo przeżyła zimę, bez żadnego okrywania i specjalnego traktowania Czemu akurat ta jedna z sześciu, które rosły w tym samym miejscu - nie mam pojęcia Jednak nauczona tym doświadczeniem - daję czas starym sadzonkom do wiosny
Kordina 23:40, 17 lis 2023

Basieksp napisał(a)
Jakie ma fajne, trochę śmieszne oczy słodziak

Basiu i Alu kotka już na świecie nie ma, ale zdjęcia i pamiątka po nim pozostała

Elu dzięki, omączoną w takim razie wytnę na suche bukiety i zasypię drobną korą i zobaczymy co z tego wyniknie
Magara - dzięki, że podzieliłaś się swoim doświadczeniem które mnie utwierdza.
Napisz Elu jeszcze proszę o Twoich doświadczeniach z hyzopem, wyobrażam sobie, że musiał z niego całkiem fajny żywopłocik powstać, czy przycinałaś w trakcie roku czy na zimę? Czy zostawiałaś w takiej formie?

Monika83 napisał(a)
Bardzo ładnie kwitła to Susan? Bo kwiaty ma bardzo podobne do mojej, u moich kwiaty przymrozki sciachały i było po kwiatach...

Moniko, no właśnie nie wiem, ja ją rozszyfrowałam jako Nigra, ale jesteś drugą osobą, któa pyta czy to Susan? Właściwie trzecią, bo Danusia też. Sylwia jeszcze proponowała Betty, więc sprawa nazwy nadal otwarta, chociaż Suzan wydaje się być jaśniejsza od mojej. Zobaczcie pączki:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=119

daszum napisał(a)
Też mam taką magnolię Susan i nie mogę dopuścić, żeby była wielka.
Dzięki za link

Danusiu to na wiosnę po kwitnieniu będziemy ciachać
Rumianka 09:32, 18 lis 2023

Twój zielnik zrobił prawdziwą furorę na O. Mnie też bardzo się spodobał i zastanawiam się, gdzie by tu upchnąć na wiosnę takie cudeńko...
Agatorek 09:58, 18 lis 2023

Judith napisał(a)

Absolutnie zachwycająca kompozycja! Aż mi wzruszeniem zeszklił się wzrok!

Też bardzo podoba mi się to ujęcie . Żurawki są świetne, też mam tego Rexa (ta odmiana toleruje słońce ) i też lubię ich różowe kwiatki.

Szachownica to hit! ❤️
Agatorek 10:03, 18 lis 2023

Kordina napisał(a)
No niemożliwe, żeby omączona przetrwała zimę, dobrze, że napisałaś bo miałam zamiar już ją wyrwać jako jednoroczną. Czy ją przycinasz? Jakoś zabezpieczasz?

Bożenko, w zeszłym roku posadziłam jednoroczną szałwię Hot Lips.
Wczesną wiosną tylko ją przycięłam do ziemi, bo nie chciało mi się kopać.
Później, chyba w maju, w każdym razie dość późno, miałam zamiar ją wykopać i posadzić w jej miejsce penstemony.

Gdy wykopywałam pierwszy krzaczek zauważyłam, że coś się zieleni (zaraz od ziemi), więc zostawiłam jeszcze w celu obserwacji . I dobrze, bo wszystkie sadzonki „wyszły” i kwitły bardzo obficie.

Penstemony poszły w inne miejsce .
Patrycja_KG_Lu 12:57, 18 lis 2023

Ziołownik masz wzorcowy. Nie masz problemów z mszycami na piołunie? Na moich nowych przyrostach miałam plagę straszną w tym sezonie. Na zimę ścinasz go prawie do ziemi?
eda 14:14, 19 lis 2023

Ale artysta kotek koleżanki uśmiałam się
mam Ricki taką samą z Hanią może podobna ?

a nie nie twoja ciemniejsza...
Kordina 21:39, 19 lis 2023

Elisko, Aga i Patrycjo - dziękuję za uznanie dla zielnika
Pati - na moim piołunie żadnego robala nie widziałam i nawet się zdziwiłam i usnułam sobie myśl, że robale nie lubią gorzkiego a jednak Twoje doświadczenie zaprzecza
Eda - śliczna ta Twoja magnolia, tak, moja ciemniejsza i chyba ma większe kwiaty, ale bez porównania wielkości trudno to dostrzec.
A to moja ostatnia z tych cięższych prac - walka na dłg ok 10m a szer ok 4 m za oczkiem. Zaczęłam na początku listopadai przedwczoraj zakończyłam, co za ulga!
Zroślicho poprzerastane ok 2-3 m drzewkami samosiejkami i pokrzywami dorodnymi z kłączami równie długimi jak one same, z wyrywaniem i łopatowaniem korzeni drzewek. W tym miejscu ma być taka długa wiatka na drewno z daszkiem, ok 7 m na 70 cm, bo drewno do kominka ma dłg 50cm. Równocześnie będzie stanowić zasłonę i tło na kilka drzewek które sobie tupią do wiosny. To już będą robić moi niezastąpieni wynajmowani panowie, ażeby trochę uciąć koszty to odeskowanie zrobię sama, bo to już pikuś, pan pikuś dla mnie. Na razie przyszły w piątek zamówione na All... kotwy i bele drewniane 2m fi 10/10 udało mi się zagruntować, jutro jak czas sprzyjający będzie to pomaluję.

Na zdjęciu wszystko wygląda takie małe i krótkie obok jeszcze do usunięcia po zeszłorocznej wycince drzew zostały pnie, które pierwotnie miały służyć za podpory do wiatki, ale jak zobaczyłam w altance jak gniją od dołu od korzeni, to doszłam do wniosku, że trzeba je usunąć. Altana na przyszły rok do remontu i elegancko mówiąc odsyfienia
Joku 22:04, 19 lis 2023

Pracy tobie nie zabraknie, już plany robisz na następny rok. Nieustająco podziwiam zdolności do majsterkowania.