Elisko,
Aga i
Patrycjo - dziękuję za uznanie dla zielnika
Pati - na moim piołunie żadnego robala nie widziałam i nawet się zdziwiłam i usnułam sobie myśl, że robale nie lubią gorzkiego

a jednak Twoje doświadczenie zaprzecza
Eda - śliczna ta Twoja magnolia, tak, moja ciemniejsza i chyba ma większe kwiaty, ale bez porównania wielkości trudno to dostrzec.
A to moja ostatnia z tych cięższych prac - walka na dłg ok 10m a szer ok 4 m za oczkiem. Zaczęłam na początku listopadai przedwczoraj zakończyłam, co za ulga!
Zroślicho poprzerastane ok 2-3 m drzewkami samosiejkami i pokrzywami dorodnymi z kłączami równie długimi jak one same, z wyrywaniem i łopatowaniem korzeni drzewek. W tym miejscu ma być taka długa wiatka na drewno z daszkiem, ok 7 m na 70 cm, bo drewno do kominka ma dłg 50cm. Równocześnie będzie stanowić zasłonę i tło na kilka drzewek które sobie tupią do wiosny. To już będą robić moi niezastąpieni wynajmowani panowie, ażeby trochę uciąć koszty to odeskowanie zrobię sama, bo to już pikuś, pan pikuś

dla mnie. Na razie przyszły w piątek zamówione na All... kotwy i bele drewniane 2m fi 10/10 udało mi się zagruntować, jutro jak czas sprzyjający będzie to pomaluję.
Na zdjęciu wszystko wygląda takie małe i krótkie

obok jeszcze do usunięcia po zeszłorocznej wycince drzew zostały pnie, które pierwotnie miały służyć za podpory do wiatki, ale jak zobaczyłam w altance jak gniją od dołu od korzeni, to doszłam do wniosku, że trzeba je usunąć. Altana na przyszły rok do remontu i elegancko mówiąc odsyfienia