Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

anabuko1 21:44, 15 wrz 2025

Kordina napisał(a) [b

e
Piękna ta hortensja. Dobrze ci zimuje
Kordina 21:48, 16 wrz 2025

W związku z odwiecznymi rewolucjami ogrodowymi chciałam wykopać i przenieść Red Head, ale zanim ją ruszyłam musiałam przenieść duży pień dębowy z małą wystawką i zdruzgotało mnie jak ujrzałam kilkadziesiąt wielkich tłustych larw (osoby wrażliwe prosimy o zasłonięcie oczu ):

Rozszyfrowałam na podstawie znaleziska w google jako pachnica dębowa i w dodatku jest pod ochroną, więc ją jutro wywiozę

https://www.hejto.pl/wpis/polskie-krewetki-deg-deg-heheszki-przyroda-zwierzaczki-smiesznypiesek-gotowanie-

Jeszcze dodam, że mój ulubieniec prof Łukasz Łuczaj wydał książkę pt "Podręcznik robakożercy"
Smacznego

Z rzeczy ciut przyjemniejszych, ale też NATURA, ładnie mi zakwitły pomponiki pomponelli

Wafel 21:55, 16 wrz 2025

Ja pierniczę... aż mi się niedobrze zrobiło...
Kordina 22:08, 16 wrz 2025

Mnie na szczęście nie rusza natura szeroko pojęta, mogę brać wszystko w ręce poza żmiją zygzakowatą
Magara 22:21, 16 wrz 2025

Bożena, pomponelli zazdroszczę Moja w pąkach, może doczekam
A te robale to nie są larwy chrabąszcza majowego? Pędraki zwykłe a nie jakieś wypasione, dębowe???
Google nie jest nieomylny
Gosialuk 06:48, 17 wrz 2025

Faktycznie znalezisko nie dla osób wrażliwych. Ale pieniek chyba stracisz? Czytałam, że one potrzebują tego próchna do życia.
Kordina 10:55, 17 wrz 2025

Magarku, wiem, że google nieomylny ale akurat w tej sprawie nie mam wątpliwości, pień dębowy wyżarty, reszta nie żre dębowego mocnego drewna
Wywożę je dzisiaj do spróchniałych wierzb, bo te również mają w menu.
Gosiu pieniek fajny, dębowy w kawałkach, nie nadaję się do wtórnego wykorzystania, a szkoda.

Dzisiaj oczywiście w deszczowej aurze ścięłam trochę hortensji ogrodowych na bukiety zimowe i wysnułam taką myśl. Wiosną puściły pąki, które potem wymarzły, więc wszystkie usunęłam sekatorem i zgodnie z zasadą cytuję:
kwitną głównie na pędach dwuletnich, czyli zeszłorocznych, dlatego ich mocne przycinanie może skutkować brakiem kwitnienia w kolejnym sezonie

Tymczasem zaowocowało to mocnymi odrostami bocznymi i górnymi, stąd tak bujnie w tym roku zakwitły, ale był to pęd zdrewniały, więc pewno 2-letni:

I jeszcze tłoczą nowe bukietki

W donicy mam zakupiony w tym roku biały Rozchodnik okazały 'Stardust' Sedum spectabile, widzę, że już mogę na przyszły rok rozdzielić go i mieć dwa taka przebiegła jestem, ha, ha

Patrycja_KG_Lu 12:18, 17 wrz 2025

Ja w tym roku kupiłam też Stardust. Maluszek był, ale go na pół dałam by w cenie jednego mieć dwie sadzonki. Nic tylko trzymać kciuki za Twojego i mojego by móc dzielić za jakiś czas u Ani. Nigdzie w pobliżu nie było sadzonek, dopiero w okolicach Chełma znalazłam w jednej szkółce.
LIDKA 14:18, 17 wrz 2025

Dziewczyny

Rozchodniki się szybko mnoży z gałązek i do wody lub do ziemi. Ja kwiaty obcinam ale nawet z kwiatami się ukorzeniają. Moje wszystkie pochodzą z 4 gałązek które kiedyś dostałam.

Bożenka Twoje ogrodówki piękne są.
Alija 14:23, 17 wrz 2025

No to miałaś niespodziankę, tłuściutkie larwy, dobrze im było u Ciebie. Całkiem przyjemne chrząszczyki

Hortensje piękne, pomponella również.