Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Angelika95 17:01, 22 maj 2026

Ile posadzilibyście amanogaw i wiśni Kojou no mai na rabacie 18m długości? Amanogawy na przemian z drugą wiśnia, amanogawy z tyłu, a te drugie lekko wysunięte do przodu.

Pomocy, w zamian jutro moc zdjęć
Angelika95 17:18, 22 maj 2026

5 amanogaw i 4 wiśnie? Czy 6 i 5 czy 7 i 6?

Takie opcje biorę pod uwagę
LIDKA 20:27, 22 maj 2026

Daj po 3 ale nie mieszaj . Po prostu posadź po koleji po 3 . Drzewa urosną i tuje też. Żeby nie były te rośliny dołem przytłoczone. Pozatym to drzewa i innych pokrojach. Idę jeszcze obczaić te koju no Mai bo nie wiem jaki pokrój mają dorosłe . Zaraz wracam

Aha
Skąd i dokąd ten chodnik ma prowadzić i jaki będzie szeroki?
LIDKA 20:36, 22 maj 2026

Odwołuję
Możesz sadzić na przemian
Te koju to w głębi rabaty a amonogawy lekko bliżej brzegu.
Tak jakby na mijankę

Bierz pod uwagę zebybkorony koju szersze od amonogaw nie wchodziły w oczy przy chodniku . Będą dość szerokie .

Te wisienki koju rosną na 3-4 m w opisach
Dadzą fajne średnie piętro.
Można je pomieszać z bordo kolumnowymi bo byś miała kolor całe lato. Kwiaty wiśni to wiosna i krótko. Ale i tak będą cieszyć . Akinogaw daj 4 a pomiędzy 3 koju.
Tak to widzę ale ty zriób po swojemu bo tu rządzisz i ty masz mieć super efekt i po Twojemu.
Angelika95 20:46, 22 maj 2026

Lidko moja najdroższa, nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałaś. Tam gdzie fotka to na pewno będą drzewa bordowe + lilaki

A dalej na tej samej rabacie tam mam szerzej - 18m i tam dam amanogawy i kojou no mai, tylko nie wiem w jakiej ilości. Najbliżej mi do 5+4, ale wiadomo, bez drzewek nie jest tak łatwo wszystko przymierzyć i sobie wyobrazić.

A chodnik hmmmm jakby to wytlumaczyc. Będzie się nim przechodzić z przedogrodka do tarasu, czyli - goście tedy chodzą rzadko, ale najważniejsze osoby - czyli my mieszkańcy - chodzimy tutaj codziennie po kilka razy
Angelika95 20:48, 22 maj 2026

Jesteś pewna że amanogawy bliżej brzegu? Moje wyobrażenie było odwrotne. Oczywiście jak kupie to będę przymierzać, ale nie chcę mi się jechać znowu 40km do szkółki po jedno drzewko, bo źle sobie wyobraziłam. Tzn chce mi się i to bardzo ale nie mam jak
Angelika95 20:49, 22 maj 2026

Chociaż moje maluszki są super i już nie jeden sklep ogrodniczy i szkółkę mamy razem zaliczoną.
Ostatni dialog:
Córcia: mamka tu jest raj!
Ja: tak, dla mnie też

♥️
LIDKA 21:22, 22 maj 2026

Angelika to sadz jak ci pasuje. Przycwisniach koju zwracaj uwagę na wysokość szczepienia. Te w necie szczepienia mają nisko od 110 do 140 . To mega nisko.

Mam tak na 140-140 szczepione derenie.. Korony rosną też w dół . Muszę je mocno ciąć bo zasłaniają na rabacie innym i słońce i deszcz.
Zaraz ci pokaże o co mi chodzi .

Zobacz kuliste Korony szczepione nisko.
Roślinom pod nimi jest trudno. Zasłaniają widok na rabatę .
Dlatego myślałam żebyś je miała w głębi bardziej .
Wiadomo dereń to nie śliwka . Porozstawiaj i rób foty z różnych ujęć . Amonogaw daj więcej niż śliw.
W duzym ogrodzie i na dużych rabatach dadzą świetny efekt .

LIDKA 21:40, 22 maj 2026

Czy dobrze rozumiem że tu gdzie wężej po prawej buki
A dalej na mijanke amonogawy i koju? Tam gdzie widać kocimiętki? Naprzeciwko kwadratów?

Angela dużo tu wątków prześledziłem takich już nieczynnych. I widzę że Szykuje się a właściwie już jest u Ciebie przepiękny nowoczesny ogród . Styl bardzo mi odpowiada. Elegancko i bogato wyglądają rabaty.
Z czynnych wątków mało już tu takich ogrodów a to też jest fajne że tak się różnimy a jednak podziwiamy nawzajem. I pomagamy.

Pamiętasz jaką dostałam od Ciebie kocimiętkę?
Angelika95 21:58, 22 maj 2026

Tak, dobrze zrozumiałaś i dziękuję za miłe słowa :*

Tak, pamiętam jak kopałam ją na drzemce maluszków