Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Angelika95 10:26, 10 maj 2026

Jejku lipa też fajny pomysł, muszę poczytać jakie są rodzaje
Patrycja_KG_Lu 08:27, 11 maj 2026

Mi po głowie chodziła Lipa Henryego od kiedy ją zobaczyłam w programie o Anielskich ogrodach. To najpóźniej kwitnąca lipa, ale właśnie dlatego jest szczególna ze względu na pszczoły i jedna z mniejszych w naszym klimacie. Wymaga niestety w pierwszych latach osłony przed przymrozkiem. Byłam gotowa się poświęcić, ale przypadkiem trafiłam w szkółce na miniaturową lipę drobnolistną "Komsta Minima" szczepioną na pniu i ją kupiłam. Ma bardzo minimalny przyrost 1-2 cm rocznie.

Fragment opisu o lipie Henryego:

Pochodzące z Chin drzewo, dorastające do 15 m wysokości. W naszym klimacie osiąga do 10 m, często przybierając wielopniową formę krzewiastą. Korona zaokrąglona. Liście szerokojajowate, 5-12 cm długie, gęsto ząbkowane, młode brązowawe, starsze zielone. Kwiaty żółtawobiaławe, silnie pachnące, zebrane po kilkadziesiąt sztuk w duże, zwisające kwiatostany. Kwitnie bardzo późno, w połowie września – jest to najpóźniej kwitnąca u nas lipa. Roślina miododajna.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Angelika95 21:18, 13 maj 2026

Czy ktoś ma pomysł dlaczego moje czosnki ozdobne nie kwitną? W tamtym roku było tak pięknie, a w tym nic. Czy to przez suszę?