Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Narsilia 08:15, 21 maj 2026

Też bym między klony nic z innych drzew już nie sądziła , klony bardzo na szerokość się rozkładają i w tym ich urok więc szkoda by było by było wszystko w ścisku lub żebyś musiała co chwilę wszystko ciąć
LIDKA 12:01, 22 maj 2026

Angelika Buki mam kolumnowe
Dawyck Purple
Rohani
Szczepienie mają ok 10-15 cm nad ziemią. Miałam je co 2 m bo chciałam żeby korony mi zasłaniały sąsiedni dom.

M się uparł na wysadzenie co druga sztuka i teraz je mam co 4 m.
Dla mnie było idealnie co 2 m.
Moim bukom obcinałam dolne gałęzie i korony mają 2 m nad ziemią .

Na końcu po prawej to klon kolumnowy crimson. Dużo szybciej puszcza liście wiosna i ma duże takie aksamitne liście.
Spokojnie możesz go wziąć pod uwagę.
Moje buki miały po 1 m i sadzilam je w 2021 roku

Liczę że bordowe drzewa dadzą mi fajny efekt na tle wysokich tuj bo ja już moich nie będę cięła z wysokości.
LIDKA 12:04, 22 maj 2026

Posadź drzewa bliżej brzegu rabaty. Żeby nie właziły na tuje kiedyś . Ja mam wąską rabatę i już widzę że zaczynają się odchylać od tuj w strone trawnika .
LIDKA 12:05, 22 maj 2026

Zrób foty tej rabaty pod nowe drzewa jak wygląda teraz.
Angelika95 12:15, 22 maj 2026

Dzięki Lidka za odpowiedź, a jaką tam masz szerokość rabaty? Ile od skraju byś mi je radziła posadzić? 2m do gęsto, nie spodziewałam się, że były aż tak blisko. Chciałabym tu buki tricolor albo właśnie purple dawyck.
Angelika95 12:16, 22 maj 2026

I jaki pomysł z tym podcinaniem gałęzi, czytałam że Kanzana też tak chcesz podcinać. Też bym chciała, żebym mogła pod swoimi przechodzić ale jakoś brakuje mi odwagi
LIDKA 12:30, 22 maj 2026

Angelika95 napisał(a)
I jaki pomysł z tym podcinaniem gałęzi, czytałam że Kanzana też tak chcesz podcinać. Też bym chciała, żebym mogła pod swoimi przechodzić ale jakoś brakuje mi odwagi

Moja rabata ma tylko 2 m i to z tujami. Mam buki ok 15 cm od obrzeża z kostki. Czyli ok 1 m od pnia tuji. To za mało. Ale już nic nie zrobię.

Jeśli chodzi o odległości to zależy jaka długa rabata. Sądziłabym albo 3 szt albo 5 szt po długości rabaty.

Ty masz dużo Więcej miejsca to sadz ok 50 cm od trawnika. Sporo będzie odległości jeszcze od tuj.

Tnij i się nie bój.
Znajdę fotki jakie kupiłam.
Kanzan obcięty już dawno.

Trzeba tak wyprowadzić pnie żeby rabata pod spodem mogła rosnąć . Żeby wejść i pielić itd. I zżeby potem te drzewa górą sobie rosły wolno i bez cięcia.
Te kanzany posadziłam też u koleżanki której trochę pomagam i musiałam jej specjalnie jechać drzewka poobcinać bo ona też się boi
LIDKA 12:34, 22 maj 2026

Jak kupisz drzewka to sobie poustawiaj i patrz jak Ci pasuje. Foty mile widziane.
Angelika95 12:59, 22 maj 2026

To kupię 3 buki i 2 wiśnie te moje wymarzone Kojou no mai, skoro Marcin nie pozwala wtyknac ich między klony
Angelika95 13:03, 22 maj 2026

Jeszcze lilaki na pniu mi się marzą. Może tu je jednak dam, bo tu będzie chodnik między tymi rabatami, a blisko taras, to będę chodziła i wąchała rety, dzialka duża, a już brakuje miejsca na wszystko co mi się podoba.

I Lidka, zajedź i do mnie na cięcie kanzanów