Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

pestka56 09:45, 08 cze 2026

Veronicastrum virginicum 'Diana' to moja faworytka od kilku lat. Genialnie wygląda na rabacie z miskantami 'Champagner' i 'Noah' posadzona pomiędzy kilkoma Sesleriami Heuflera. Ale mam też 'Fascination' To u mnie rośliny architektoniczne, bo zaschnięte świetnie trzymają się aż do wiosennego cięcia.
pestka56 09:50, 08 cze 2026

Bee napisał(a)
Asiu, fajnie było się spotkać i poznać.

Masz pęcherznicę Magic Ball w donicy? Czy jakąś inną? Szukam czegoś na słoneczny balkon i tak dumam, czy one wytrzymują zimę w donicy?

Ach, chyba rozpoczęłaś modę na pęcherznice na Ogrodowisku i teraz one znikną ze szkółek

Jak ocieplisz donicę odpowiedniej wielkości, to nawet taki potwór jak glicynia (wisteria) będzie w niej spokojnie rosła.

U mnie w ogrodzie drugi sezon rośnie 8 odmian tych kolorowych pęcherznic
TAR 10:24, 08 cze 2026

Asia podeszlam do tych zalobnych. Mam ich dwa kolory. Jeden granatowo fioletowy, drugie sa jasniejsze, taki fiolet biskupi.
Nie zwracalam na to uwagi wczesniej.
Wafel 11:09, 08 cze 2026

TAR, no właśnie ten biskupi fajny A może to siewka tego fioletowego? Mój ciemnofioletowy wysiał się w bladym fiolecie, niefajna siewka, taka wypłowiała.
Wafel 11:11, 08 cze 2026

Beata w donicy rośnie mi i Magic Ball i Amber Jubilee Donice niezabezpieczone, ale spore.
TAR 12:21, 08 cze 2026

Wafel napisał(a)
TAR, no właśnie ten biskupi fajny A może to siewka tego fioletowego? Mój ciemnofioletowy wysiał się w bladym fiolecie, niefajna siewka, taka wypłowiała.

To na pewno nie siewka, bo sadzilam kepkami jak dostalam. I akurat w tym miejscu nic nie zmienialam od posadzenia. Te zalobne raczej rozlogowo mi sie mnoża.
TAR 12:22, 08 cze 2026

Apropo siewek to w tym roku chyba tylko jedna naparstnica sie wysiala, nie widze zadnych nowych kępek. No coz moze za rok bo pozwalam im latac po ogrodzie, potrafia zadziwic
Ichigo 22:20, 08 cze 2026

Wafel napisał(a)

Fajnie, różnorodnie, kolorowo. Takie małe, kompaktowe ogrody potrafią cieszyć. Ja na mój miejski ogródek mówiłam, że jest moim azylem. Odrobina własnej zieleni w miejskim zgiełku jest na wagę złota.

Dobrze widzę jarząb na pierwszym zdjęciu?
Co do miłorzębu Mariken - mój w końcu wypuścił dłuższe gałęzie i coraz bardziej przypomina Twój ze zdjęcia. A dopiero co tak się martwiłam, że rośnie w kulkę .
Wafel 06:10, 09 cze 2026

Tak, Magda to Flanrock, mój Mariken jakoś wyraźnie "lewicowo" rośnie

Wątek powinien nazywać się "Ogród kapsułkowy"
Ewa777 19:08, 09 cze 2026

Zrobiłaś reklamę pęcherznicom Od razu wzrosło zainteresowanie
U mnie bodziszki żałobne też kwitną w dwóch klorach fioletu.