Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

TAR 12:08, 21 cze 2026

Asia napisz mi co ty dajesz swojemu Marikenowi, ze tak pieknie rosnie. Czyms go zasilasz? Ja swojego wczoraj przesadzilam, bo dogorywal. Moze miejscowa mu nie pasowala. Zobaczymy. W poblizu rosnie Jehoshaphat i ten ma sie dobrze.
LIDKA 13:54, 21 cze 2026

Asia jak ten maczniak przetaczników się objawia?

Mam dwie kępy z takimi mniejszymi liśćmi. Mają czerwonawe plamki i są niższe i słabiej kwitną. Myślałam że to jakiś grzyb ale nie ma nalotu .

Jedna kępę obcięłam . I obserwuje . Bo w sumie nie wiem co zrobić.
TAR 14:19, 21 cze 2026

U mnie tez z dolu "plesnieja" przetacz iki, floksy, marcinki, jezowki, rudbekie ale zostawiam. Nie przechodzi na inne rosliny. Taki ich urok. Maja w dole bodziszki, to tak nie widac.
Wafel 16:41, 21 cze 2026

Liście od dołu i w środku szare, żółte i czarne. Słabiej kwitną. Trzymałam je ale teraz boję się że na róże przejdzie...
Wafel 16:43, 21 cze 2026

TAR napisał(a)
Asia napisz mi co ty dajesz swojemu Marikenowi, ze tak pieknie rosnie. Czyms go zasilasz? Ja swojego wczoraj przesadzilam, bo dogorywal. Moze miejscowa mu nie pasowala. Zobaczymy. W poblizu rosnie Jehoshaphat i ten ma sie dobrze.

W sumie to od posadzenia nic mu nie dawałam, sadzony w ziemię z kompostem, w tym roku rozrzuciłam trochę obornika w granulkach wiosną.
Wafel 16:47, 21 cze 2026

LIDKA napisał(a)
Asia jak ten maczniak przetaczników się objawia?

Mam dwie kępy z takimi mniejszymi liśćmi. Mają czerwonawe plamki i są niższe i słabiej kwitną. Myślałam że to jakiś grzyb ale nie ma nalotu .

Jedna kępę obcięłam . I obserwuje . Bo w sumie nie wiem co zrobić.

Mimo mączniaka on kwitł w tym roku liście wyglądają okropnie. Pryskam na grzyba jak przekwitnie obetnę nisko, podzielę i dam chyba wszystko na osiedlową. Może jednego, zachowam.
LIDKA 20:49, 21 cze 2026

Chciałam więcej tych przetaczników z serii FIRST ale z 10 ci mam to 2 kępy lipne i teraz myślę .
Szalwi chyba jednak nasadzę .
Musze zapchać na gęsto kortową żeby zielsko nie rosło.
Wafel 23:22, 21 cze 2026

Chorował mi najbardziej różowy z serii First, już dawno się pozbyłam. Te fioletowe to zależy od roku, teraz było dużo deszczu więc lipa... Szałwia u mnie wygląda dobrze obecnie.
pestka56 17:38, 22 cze 2026

Polecajka
Przetacznik kłosowy podg. siwy (Veronica spicata ssp. incana) 'Silberteppich'
Posadzony wczesną jesienią zeszłego roku. Mam go w trzech miejscach o różnym nasłonecznieniu. W półcieniu jest mniej gęsty. Dorasta u mnie do 35 cm i fajnie zadarnia. Otworzył pierwsze kwiatki 5 czerwca.
Na zdjęciu (z wczoraj) są 3 sadzonki.

TAR 18:55, 22 cze 2026

Wafel napisał(a)
Chorował mi najbardziej różowy z serii First, już dawno się pozbyłam. Te fioletowe to zależy od roku, teraz było dużo deszczu więc lipa... Szałwia u mnie wygląda dobrze obecnie.

A u mnie w tym roku one super wygladaja. Rok temu zagrzybione w tym swietne. Teraz kupilam sobie kilka przetacznikowcow, zobaczymy jak sobie poradza. Czekam na dostawe.