Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

LIDKA 22:53, 04 maj 2025

Madzia zainteresowały mnie te wielopaki. Gdzie je kupujesz?
MagdaLenka 23:12, 04 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Madzia zainteresowały mnie te wielopaki. Gdzie je kupujesz?

Poszło na priv.
edi75 08:43, 05 maj 2025

Magdalena basen marzenie
MagdaLenka 21:48, 06 maj 2025

Dzisiaj z innego ogródka - babcinego.
Rośnie tam serduszka, która ma około 1 metra wysokości i jakieś 1,5 metra średnicy. Nie mam pojęcia kiedy to tak urosło, jakoś nie zwracałam uwagi aż do dziś. Pamiętam ją jeszcze z dzieciństwa, więc na pewno ma dużo lat... Nie wiem, czy to jedna sztuka, czy kilka w kupie.

MagdaLenka 21:49, 06 maj 2025

Dostałam pozwolenie, żeby ją sobie wykopać. Tylko jak ruszyć takiego potwora?
Gosialuk 06:57, 07 maj 2025

Z Sylwią rozmawiałam, że jej serduszka źle zniosła dzielenie, więc pewnie z dużą bryłą ziemi i w całości, a część zieloną bym ścięła o połowę. Możesz poczekać aż przekwitnie, to mniej będzie żal ścinać.
Kasya 08:20, 07 maj 2025

MagdaLenka napisał(a)
Dzisiaj z innego ogródka - babcinego.
Rośnie tam serduszka, która ma około 1 metra wysokości i jakieś 1,5 metra średnicy. Nie mam pojęcia kiedy to tak urosło, jakoś nie zwracałam uwagi aż do dziś. Pamiętam ją jeszcze z dzieciństwa, więc na pewno ma dużo lat... Nie wiem, czy to jedna sztuka, czy kilka w kupie.

Nawet nie wiedzislam ze serduszka moze tak urosnac
Taka to chyba moze byc podzielna tylko trzeba delikatnie widlami ruszyc i obejrzec jak karpa wyglada, zeby korzeni nie uciac
Polon 20:54, 07 maj 2025

MagdaLenka, w końcu przeczytałam Twój wątek, wielkie wow, piękna kraina, naprawdę poruszające historie związane ze spełnianiem marzeń
Jak widzę takie piękne, duże działki, to mi szkoda, że u mnie tylko standardowe 10 arów (chociaż od kilku lat nie jestem w stanie nawet połowy zagospodarować )

Skrzynie warzywne w końcu mam zrobione, są murowane, ale już tak z ciekawości - co macie na narożnikach skrzyń? Ten kątownik to co to jest?

Basen superowy czy to obetonowanie było konieczne, czy tak wybraliście?
MagdaLenka 23:45, 07 maj 2025

Polon napisał(a)
MagdaLenka, w końcu przeczytałam Twój wątek, wielkie wow, piękna kraina, naprawdę poruszające historie związane ze spełnianiem marzeń
Jak widzę takie piękne, duże działki, to mi szkoda, że u mnie tylko standardowe 10 arów (chociaż od kilku lat nie jestem w stanie nawet połowy zagospodarować )

Skrzynie warzywne w końcu mam zrobione, są murowane, ale już tak z ciekawości - co macie na narożnikach skrzyń? Ten kątownik to co to jest?

Basen superowy czy to obetonowanie było konieczne, czy tak wybraliście?

Witam w moim wątku.

W rogach skrzyń mamy drewniane listewki. Nie jest to trwałe rozwiązanie, bo są dosyć cienkie, ale i tak planuję skrzynie betonowe w przyszłym sezonie, więc nie przeszkadza mi taka prowizorka.

Basen jest stalowy i musi być obsypany betonem, żeby konstrukcja była zabezpieczona przed odkształcaniem. Także to nie nasza fanaberia, a zalecenie producenta. Na szczęście ten etap prac już za nami. Teraz przyjemniejsza część, czyli organizowanie rabaty basenowej.
ajka 21:17, 08 maj 2025

MagdaLenka napisał(a)
Uff... basen obsypany. Wczoraj skończyliśmy tuż przed deszczem.

Trawnik w kiepskim stanie, ale po wertykulacji dosiewce będzie jak nowy.
Teraz czeka mnie organizowanie rabaty basenowej. Chwilowo nie mam na to siły. Muszę przemyśleć temat głównie pod kątem przygotowania miejsca, bo nie widzi mi się ręczne ściąganie darni i przekopywanie. Szkoda zdrowia.

Eee, fajne to. Mogę prosić na priva za ile i gdzie kupiony? Jak z utrzymaniem go przez cały rok? Ile ma głębokości?