Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

MagdaLenka 22:39, 13 maj 2025

Wertykulator spalinowy wypożyczyłam, a w drodze z wypożyczalni wpadłam do trzech szkółek i zrobiłam zakupy na spontanie.

Nabyłam:
- platana Alphen's Globe
- trzmielinę oskrzydloną
- jaśmin Virginal
- różę Konigin Marie z serii Parfuma
LIDKA 23:07, 13 maj 2025

Kawał pracy z tym trawnikiem. Duży Ci on. A zakupki fajne.

Też tak masz że na kiecki i buty szkoda kasy i czasu a na roślinkę zawsze się znajdzie?
MagdaLenka 23:18, 13 maj 2025

LIDKA napisał(a)

Też tak masz że na kiecki i buty szkoda kasy i czasu a na roślinkę zawsze się znajdzie?

Dokładnie tak!
Makao 07:38, 14 maj 2025

Sporo trawnika. Też tyle miałam ale na początku. Kawał ciężkiej pracy wykonaliście. Dobrze że już za Wami.
Ja jeszcze w tym sezonie nie kupiłam żadnej rośliny. Do ogrodniczych wpadam na chwilę i wybiegam szybko żeby przypadkiem coś nie zwróciło mojej uwagi. Mam jeszcze kilka roślin w przechowalniku z tamtego sezonu i muszę je zagospodarować. Rok temu powsadzałam sporo tak na szybko i muszę to uporządkować bo mnie wkurza bałagan. Dlatego postanowiłam nic nie kupować w tym sezonie.
Korci mnie tylko odętka od kilku lat i może jak ją spotkam to się skuszę
MagdaLenka 13:28, 14 maj 2025

Makao napisał(a)

Odętkę miałam, ale jakoś mnie nie zachwyciła. Poza tym rozłaziła się, więc wykopałam ostatnio.
Juzia 10:11, 15 maj 2025

Makao napisał(a)
Sporo trawnika. Też tyle miałam ale na początku. Kawał ciężkiej pracy wykonaliście. Dobrze że już za Wami.
Ja jeszcze w tym sezonie nie kupiłam żadnej rośliny. Do ogrodniczych wpadam na chwilę i wybiegam szybko żeby przypadkiem coś nie zwróciło mojej uwagi. Mam jeszcze kilka roślin w przechowalniku z tamtego sezonu i muszę je zagospodarować. Rok temu powsadzałam sporo tak na szybko i muszę to uporządkować bo mnie wkurza bałagan. Dlatego postanowiłam nic nie kupować w tym sezonie.

Ty masz chyba piaski tak jak ja?
Odętka na piachu słabo. Rozłazi się bardzo, a w górę nie chce rosnąć.
Makao 12:06, 15 maj 2025

Juzia napisał(a)

Ty masz chyba piaski tak jak ja?
Odętka na piachu słabo. Rozłazi się bardzo, a w górę nie chce rosnąć.

Ziemia przepuszczalna. Zawsze mam dylemat bo piasek kojarzy mi się z takim żółtym jak w piaskownicy a u mnie jest sypki czarnoziem. Taki dziwny i muszę go zbadać. Jak dodają obornika to po roku jest bardzo ładna próchnica. Dlatego ciężko określić jaką mam ziemię. Jak nie wzbogacona to bardzo przepuszczalna ale nie żółty piach jak u April czy Ursy.
Myślę że jak o nią dobrze zadbam tzn przez dwa sezony z obornikiem wymieszam i korą to może być super fajna próchnica.
ajka 00:02, 16 maj 2025

Jakie fajne spotkanie i super zakupy, szkoda, że to tak daleko. Tylko ta pogoda, ale jak widać w zakupach zbytnio to nie zaszkodziło To teraz będziesz miała co sadzić
U nas pogoda przez najbliższy tydzień ma być deszczowa. Beznadziejny ten maj, strasznie zimny.

Trawnik chyba masz wielkością podobny do mojego. Późna ta wertykulacja. Nawet nie wiedziałam, że tak można.

Jaśmin Virginal kupiłam sobie w zeszłym roku, ale jeszcze nie widziałam jak kwitnie. Trzmielina oskrzydlona zawsze mi się marzyła, ale boję się ją kupować. Podziwiam u sąsiadów.
olciamanolcia 08:32, 16 maj 2025

Platana przytnij troszkę-każda gałazke z 5 cm
MagdaLenka 09:33, 16 maj 2025

ajka napisał(a)
Trzmielina oskrzydlona zawsze mi się marzyła, ale boję się ją kupować.

A skąd te obawy?