Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

MagdaLenka 10:39, 17 cze 2026

mirkaka napisał(a)
Ogromną masz działkę, roboty mnóstwo, ale radzisz sobie wyśmienicie
Basen fajny, a nie myślałaś o podłużnym, żeby można było trochę popływać?

Mirko, no nie wiem, czy aby na pewno tak wyśmienicie sobie radzę. Jakoś to wszystko bardzo długo trwa.
Basen mam tylko do schładzania (materacyk, drink z palemką, takie klimaty). Pływanie w akwenie krótszym niż 20m jest dla mnie uciążliwe. Gdybym jednak postanowiła robić kondycję, to mogę też pływać w uprzęży (w miejscu), nawet w małym basenie.
MagdaLenka 10:46, 17 cze 2026

Patrycja, rozumiem doskonale chęć ułatwiania sobie życia. Mały dom i umiarkowany stan posiadania to faktycznie mniej roboty.
Jednak w kwestii działki, to ja wolałabym duży areał. Taki, który dawałby przestrzeń i umożliwiałby oddzielenie się od sąsiadów łąką czy zagajnikiem. Samy dom byłby otulony niewielkimi rabatami ozdobnymi (plus warzywnik), a resztę natura zagospodarowałaby po swojemu. Tak na prawdę marzą mi się hektary zostawione bez opieki człowieka, zawładnięte w całości przez faunę i florę. Coś jakby prywatny rezerwat.
Juzia 12:01, 17 cze 2026

MagdaLenka napisał(a)
Patrycja, rozumiem doskonale chęć ułatwiania sobie życia. Mały dom i umiarkowany stan posiadania to faktycznie mniej roboty.
Jednak w kwestii działki, to ja wolałabym duży areał. Taki, który dawałby przestrzeń i umożliwiałby oddzielenie się od sąsiadów łąką czy zagajnikiem. Samy dom byłby otulony niewielkimi rabatami ozdobnymi (plus warzywnik), a resztę natura zagospodarowałaby po swojemu. Tak na prawdę marzą mi się hektary zostawione bez opieki człowieka, zawładnięte w całości przez faunę i florę. Coś jakby prywatny rezerwat.

To myślimy podobnie

A ile Ty teraz masz tej działki?
Mała nie jest przecież.
MagdaLenka 14:07, 17 cze 2026

Juzia, ja mam 26 arów i to jest powierzchnia, która mi odpowiada. Moja działka przylega szerszym bokiem do drogi, więc od domu do granicy działki mam z jednej strony 15m, z drugiej strony 30m, a z przodu i z tyłu po 15m. Działki sąsiednie też są duże (20a, 25a i 80a). Takie warunki dają przestrzeń i odpowiednio dużą odległość od sąsiadów. Na tym mi zależało. Gęstsza zabudowa powoduje u mnie wrażenia klaustrofobiczne. Ogród na takiej powierzchni też jest do ogarnięcia (powoli, bardzo powoli).
Ale jeśli kiedyś wygram w totka, to zostanę obszarnikiem i będę miała hektary dziczy wokół chałupy.
Juzia 17:06, 17 cze 2026

MagdaLenka napisał(a)
Juzia, ja mam 26 arów i to jest powierzchnia, która mi odpowiada. Moja działka przylega szerszym bokiem do drogi, więc od domu do granicy działki mam z jednej strony 15m, z drugiej strony 30m, a z przodu i z tyłu po 15m. Działki sąsiednie też są duże (20a, 25a i 80a). Takie warunki dają przestrzeń i odpowiednio dużą odległość od sąsiadów. Na tym mi zależało. Gęstsza zabudowa powoduje u mnie wrażenia klaustrofobiczne. Ogród na takiej powierzchni też jest do ogarnięcia (powoli, bardzo powoli).
Ale jeśli kiedyś wygram w totka, to zostanę obszarnikiem i będę miała hektary dziczy wokół chałupy.

To tylko graj! Bo bez grania nie wygrasz

Też bym chciała hektary dziczy wokół chałupy
MagdaLenka 12:35, 19 cze 2026

Cos tam dzisiaj obfociłam podczas porannego obchodu.

MagdaLenka 12:37, 19 cze 2026

Owocowe szaleństwo

MagdaLenka 12:38, 19 cze 2026

MagdaLenka 12:40, 19 cze 2026

MagdaLenka 12:43, 19 cze 2026