Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

LIDKA 22:23, 08 cze 2026

MagdaLenka napisał(a)

Lidka, to zadaszona wiata śmietnikowa u sąsiadów po drugiej stronie ulicy. Z tej perspektywy łapie się w kadr.
Nasz domek ogrodnika niestety spadł na niższą pozycję na liście projektów ogrodowych (z powodów finansowych).

Aaa to już wiem.
Domek ogrodnika mam taki malutki ok 1. 5 m 2 przy drewutni. Wszystkie narzędzia elektryczne kosiarki sekatory itd trzymamy w garażu w domu.

W tym domku to szpadle wiadra taczka itd. Nic kosztownego. Bo nie zamykamy.
Marcin89 22:59, 08 cze 2026

Juzia napisał(a)

W samo sedno
Ja kiedyś chciałam kontrolować ogród w 100% i chodziłam wiecznie marudząca na wszystko i urobiona po łokcie, a dalej nie było perfekcyjnie

A teraz masz taki spokój i luz. Niewiarygodne
Patrycja_KG_Lu 08:47, 09 cze 2026

MagdaLenka napisał(a)

Patrycja, na takiej małej działce to jednak brakuje trochę przestrzeni, sąsiedztwo za blisko. Dom tej wielkości też ciut za mały. Na wsi trzeba mieć jednak więcej miejsca na przechowywanie.
Każdy miewa doła ogrodniczego, ale jakoś to wszystko idzie do przodu. Czasem wolniej, czasem szybciej. Nie ma co sobie robić wyrzutów z tego powodu.

Na mojej rabacie frontowej nie chcę mieszać gatunków traw, dlatego seslerii nie rozważam, choć mam ją wielu miejscach. Potrzebne mi tutaj średnie piętro przed cisami, bo jest jakoś tak płasko (a jak cisy pójdą w górę, to będzie jeszcze większy kontrast). Krzewuszka akurat pasuje wielkością, kolorem i porą kwitnienia. W następnej kolejności będzie tu kwitła róża, a potem hortensje i heptakodium. Powinno wyjść nieźle takie zestawienie.

U mnie chęć zmiany jest tak duża, że już kilka działek małych oglądałam, mam wybraną lokalizację w której się rozglądam. Całkiem nie przeraża mnie tak okrojony areał ogródka. Kilka lat mieszkałam zarówno w kawalerce jak i kilka lat w mieszkaniu 63m2. Tęskni mi się za kawalerką, a oglądając różne filmiki o tiny houses na YT/SM wzdycham mocno.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Angelika95 08:57, 09 cze 2026

Patrycja - wszędzie dobrze gdzie nas nie ma
LIDKA 09:09, 09 cze 2026

Patrycja a nie będzie Ci szkoda tyle pracy włożonej w to co masz teraz?
Marcin89 09:23, 09 cze 2026

W małym ogrodzie nie będzie tyle miejsca na warzywa i testy pomidorowe
Juzia 09:27, 09 cze 2026

Marcin89 napisał(a)
A teraz masz taki spokój i luz. Niewiarygodne

Natura ma nas odprężać a nie stresować
W końcu to zrozumiałam
Juzia 09:30, 09 cze 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

U mnie chęć zmiany jest tak duża, że już kilka działek małych oglądałam, mam wybraną lokalizację w której się rozglądam. Całkiem nie przeraża mnie tak okrojony areał ogródka. Kilka lat mieszkałam zarówno w kawalerce jak i kilka lat w mieszkaniu 63m2. Tęskni mi się za kawalerką, a oglądając różne filmiki o tiny houses na YT/SM wzdycham mocno.

Co ja czytam?????
A warzywnik???

Ja też chciałam mały dom, bo w dużym to się można zatyrać
No ale działka???? Im większa tym lepsza. Przecież nie musisz mieć wszystkiego zagospodarowanego i na cacy. Można mieć 50 arów łąki
I sąsiedzi pod nosem? Brrrr.
MagdaLenka 10:25, 09 cze 2026

My mamy dom 110mkw (parterówka, bez podpiwniczenia) i na dwie osoby to jest akurat. Mniejsza powierzchnia by mi doskwierała. Do tego duży garaż z graciarnią, żeby było gdzie "delegować bałagan", jak to zgrabnie ujął mój brat. Taka przestrzeń daje swobodę, a nie wykańcza portfela. Z wielkością działki może minimalnie przesadziliśmy, ale jednak podoba mi się taka ilość miejsca i to, że dom jest w dużej odległości od granic działki. Można było inaczej rozplanować ogród - tak, jak Juzia obecnie, czyli rabaty ozdobne tylko przy samym domu, a reszta półdzika i użytkowana spożywczo. Spokojnie 1/4 działki mogłam przeznaczyć na łąkę kwietną. Ale jest, jak jest i póki starczy sił będę to jakoś ogarniać.
Polon 12:38, 09 cze 2026

MagdaLenka napisał(a)

Wygląda to tak:

Mam teraz w pracy więcej pracy i nie nadążam za forum
Piękny widoczek, super miejsce, dla mnie ogród to połączenie wielu stref, czyli i część użytkowa i kwiatki dla oka i przestrzeń, którą u Ciebie znajduję

Pamiętam jak się śmiałam z niemal obowiązkowego zdania wypowiadanego przez uczestników programu “escape to the country”. Tam obowiązkowo był “nice view”. Teraz już się nie śmieję, tylko zazdroszczę , basenu też , no ale do tego potrzebna jest duża działka. Dużą działkę można zagospodarowywać sukcesywnie, małej się nie powiększy.