Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

Roocika 21:00, 06 cze 2026

MagdaLenka napisał(a)

Faktycznie, może krzewuszka nana variegata? Na tle ciemnych cisów moglaby fajnie wyglądać. Poza tym kwitnie wcześnie, czyli właśnie wtedy, gdy brakuje mi tu koloru.

U mnie kwitnie teraz ale taka nana to ona nie jest u mnie spokojnie sięga do piersi
MagdaLenka 21:38, 06 cze 2026

Roocika napisał(a)

U mnie kwitnie teraz ale taka nana to ona nie jest u mnie spokojnie sięga do piersi

No to wielkość jak w sam raz. Cisy będę cięła na wysokości 2m, wiec akurat będą dobre proporcje. Ta krzewuszka jest nieco ażurowa, czy raczej gęsta? Bo różne egzemplarze widuję...
Roocika 22:00, 06 cze 2026

MagdaLenka napisał(a)

No to wielkość jak w sam raz. Cisy będę cięła na wysokości 2m, wiec akurat będą dobre proporcje. Ta krzewuszka jest nieco ażurowa, czy raczej gęsta? Bo różne egzemplarze widuję...

U mnie jest taka bardziej ażurowa. Ale mam tam specyficzne warunki, rosną między grabem a świerkami i w nogach miały tawulce, które wiosną zabrałam. Zrobię Ci jutro zdjęcie jak chcesz. Jak były młode to mi przemarzały (ale mieszkam na północy i u nie jest zimno). Jedna z 3 umarła bezpowrotnie. Teraz może pojedyncze galązki przemarzły.
Marcin89 22:35, 06 cze 2026

Fajnie, że jedna z propozycji wstępnie się przyjęła
LIDKA 23:33, 06 cze 2026

Mam krzewuszki miniaturki pink pipet. Wstawialam kilka stron temu.
Są zielone ale kwiatki jasny róź mają. Róze pomarzły mi bardzo a te obok i nic. Jak kwitną to widać je z daleka. Mrokasia poleciła i 3 mam z zeszłego roku a teraz kupiłam jeszcze 8. Oszalałam chyba ale i Tak nie ma lekarstwa na te chorobę.

Te wariegata obejrzałam i też ładne.
MagdaLenka 10:18, 07 cze 2026

Roocika napisał(a)

Zrobię Ci jutro zdjęcie jak chcesz.

Tak. Poproszę.
MagdaLenka 10:19, 07 cze 2026

Lidka, Twoje krzewuszki oczywiście widziałam. Jestem u Ciebie na bieżąco, choć po cichu.
Angelika95 11:08, 07 cze 2026

Faktycznie ogromną przestrzeń, podoba mi się, ale wiem że pracy też jest dużo. Ja mam taki kryzys ogrodniczy, że mam nawet myśli, że powinniśmy wybudować dom jak dzieci podrosną, bo w mieszkaniu mniej roboty. A tak to trawa sucha, niepokoszona, chwasty szaleją.. no ale jeden dzień i ogarnęliśmy z grubsza i już tak nie myślę susza też się daje we znaki w tym roku. Mam wrażenie, że od początku roku trwa ta susza - ani coś przesadzić ani dodać nowości tak jest sucho.
Narsilia 11:36, 07 cze 2026

Ogród piękny te piwonie w kolokwicji wow jak najpiękniejszy bukiet, ogród bardzo duży tym bardziej podziwiam za porządek i naprawdę staranne utrzymanie , no ostatnie lata to wyzwanie dla wielu ,,sprawdzonych roślin,,

Ja też ci polecam tawuły jako krzewy wypełniacze które są bezobsługowe moje ulubione to little Princess
Marcin89 11:41, 07 cze 2026

Narsilia napisał(a)
Ogród piękny te piwonie w kolokwicji wow jak najpiękniejszy bukiet, ogród bardzo duży tym bardziej podziwiam za porządek i naprawdę staranne utrzymanie , no ostatnie lata to wyzwanie dla wielu ,,sprawdzonych roślin,,

Ja też ci polecam tawuły jako krzewy wypełniacze które są bezobsługowe moje ulubione to little Princess
To prawda, fajna, niska odmiana. Dała by kontrast z cisami.

Ciekawe są też Goldflame i wyższa (nie tak bardzo kulista, zielona) Anthony Waterer