Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

MagdaLenka 16:38, 14 sty 2024

Na prawo od domu (w dół mapy od rabaty środkowej) chcę jeszcze upchnąć plac na basen rozkładany 4,5m średnicy razem z miejscem na leżaki. Nie wiem, czy zrobić na to oddzielne miejsce, czy może jakoś połączyć w jedną całość z rabatą powyżej.
Leżaki dobrze byłoby umieścić pod platanem, bo tam będzie już trochę cienia za jakiś czas.
MagdaLenka 16:53, 14 sty 2024

Zrobiłam wersję z kantami i chyba tak bardziej mi się podoba.
Efekt romantyzmu trzeba będzie osiągnąć za pomocą buszu wylewającego się z rabat.
antracyt 16:56, 14 sty 2024

Nie będę się wypowiadać czy proste czy obłe, ale jeśli zdecydujesz się na łuki, to pomyśl, czy nie ujednolicić tych form. Np te 4 narożniki mogłyby mieć taką samą formę. Wszystkich na raz widzieć nie będziesz, ale są miejsca, gdzie będziesz oglądać jednocześnie 2 lub 3.

Albo nawet coś takiego
Judith 17:43, 14 sty 2024

Jako posiadaczka kanciastych rabat podpowiem jeszcze jedno: załamania rabat powinny być w jednej linii. W przeciwnym razie powstaje taki rozedrgany niepokój. Miałam to u siebie chwilę i szybko poprawiałam .
Co istotne - takie poprowadzenie rabat - nie wprowadzające niepokoju - jest niezależne od tego czy będzie kanstasto czy oble. Oble - tu narysowana Zuza.
A ja pokażę kanciasto ( czerwony - linia rabat, niebieski - linia do której równałam):
Anda 17:44, 14 sty 2024

Fal nie musisz robić by uzyskać efekt romantyczności, wystarczą łagodne łuki czy też okręgi gdzieniegdzie.

To będzie taka jedna duża rabata dookoła? I z boku domu taki prostokąt (tam gdzie platan)?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
MagdaLenka 18:08, 14 sty 2024

antracyt napisał(a)
Nie będę się wypowiadać czy proste czy obłe, ale jeśli zdecydujesz się na łuki, to pomyśl, czy nie ujednolicić tych form. Np te 4 narożniki mogłyby mieć taką samą formę. Wszystkich na raz widzieć nie będziesz, ale są miejsca, gdzie będziesz oglądać jednocześnie 2 lub 3.

Albo nawet coś takiego

Chyba jednak będą kanty i właśnie zastanawiam się jak to bardziej ujednolicić biorąc pod uwagę istniejące nasadzenia.
W najgorszym wypadku po pomiarach na gruncie 2 lub 3 drzewka bedą do przesunięcia, żeby lepiej wpasowały się w nowy zarys rabat. Największe egzemplarze oczywiście nie do ruszenia, ale z mniejszymi mogę jeszcze zrobić jakieś tetrisy.
MagdaLenka 18:14, 14 sty 2024

Judith napisał(a)
Jako posiadaczka kanciastych rabat podpowiem jeszcze jedno: załamania rabat powinny być w jednej linii. W przeciwnym razie powstaje taki rozedrgany niepokój. Miałam to u siebie chwilę i szybko poprawiałam .
Co istotne - takie poprowadzenie rabat - nie wprowadzające niepokoju - jest niezależne od tego czy będzie kanstasto czy oble. Oble - tu narysowana Zuza.
A ja pokażę kanciasto ( czerwony - linia rabat, niebieski - linia do której równałam):

Aż takie pogłębienie rabat raczej nie wchodzi w grę, ale zastanawiam się nad zastosowaniem łuków w tych miejscach, gdzie mi zgrzyta dopasowanie do innych załamań linii (np. pod lipą).
Wszystko będzie zależało od pomiarów na gruncie, bo przez to, że moja działka jest zwichrowanym rombem, to trudno mi idealnie odwzorować nasadzenia na rysunku.
MagdaLenka 18:20, 14 sty 2024

Anda napisał(a)
Fal nie musisz robić by uzyskać efekt romantyczności, wystarczą łagodne łuki czy też okręgi gdzieniegdzie.

To będzie taka jedna duża rabata dookoła? I z boku domu taki prostokąt (tam gdzie platan)?

Fale u mnie odpadają zupełnie. Jakoś nie pasują, chociaż w cudzych ogrodach bardzo mi się podobają. Chciałabym właśnie połączyć linie proste z łukami.
Wokół domu będą rabaty. Od zachodu wąska na 1,5m ewentualnie 2m. Od południa na prawo od tarasu duża rabata angielska o wymiarach 4,5m x 13,5m. Przy południowo-wschodniej ścianie budynku warzywnik w wersji minimalistycznej, czyli 6 skrzyń o wymiarach 1x2m (warzywnik chcę przy samym domu z lenistwa).
Judith 18:44, 14 sty 2024

Magda, ale to nie jest duże powiększenie rabat. Zobacz, że spore powiększenie jest tylko na narożnej rabacie na froncie (tu można nieco zmniejszyć równając do linii podjazdu).
Najlepiej skupić się na dopasowaniu kształtów do linii domu, nie zaś do granic dzualki. Rabata może być różnej głębokości (linie trójkąta), ważne by uspokoić linie rabat względem domu.
MagdaLenka 18:59, 14 sty 2024

Judith napisał(a)
spore powiększenie jest tylko na narożnej rabacie na froncie.

Właśnie tutaj chyba zrobię łuk, bo to jest takie miejsce, że trudno dopasować kształt rabaty do linii domu.