Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

MagdaLenka 23:21, 18 sty 2025

Ja też mam nadzieję, że to dopiero pierwsze podrygi zimy, ale nie ostatnie. Liczę na prawdziwie zimowy luty. W tym sezonie nawet jeszcze nie poczułam mrozu...
Patrycja_KG_Lu 09:40, 19 sty 2025

MagdaLenka napisał(a)
Ja też mam nadzieję, że to dopiero pierwsze podrygi zimy, ale nie ostatnie. Liczę na prawdziwie zimowy luty. W tym sezonie nawet jeszcze nie poczułam mrozu...

Mamy odrębne pragnienia, bo ja już nie mogę się doczekać by coś podziałać.
LIDKA 09:47, 19 sty 2025

Ja jak Patrycja. Wiosny chce. Mialam dziś ciąć miscanty i posadzić 4 ciemierniki ale nasal temp na minusie. Moze kolo południa sie uda.

Dawno nie czułam tego zadowolenia które przychodzi po ogrodowym styraniu sie robotą.
Rumianka 22:57, 20 sty 2025

Witaj..obiecałam zajrzeć w wolnej chwili...wsadziłam nos na chwilę, a dobrnęłam do 50 str. tak mnie wciągnęła lektura powstawania Twojego ogrodu. Historia z dębem mnie bardzo wzruszyła...przyfarciło Ci z jego zakupem i tu mu dobrze, bo juz widać, że cieszy się z nowego miejsca. Z sową też historia niespotykana...kicia sama Was znalazła i jest szczęśliwa, widać jak sprawdza zakupione rośliny w kartonie...Będę tu zaglądać, bo ciekawie prezentujesz swoje włości...Pozdrawiam.n I tak trzymaj...
MagdaLenka 00:02, 21 sty 2025

Witaj Rumianko. Bardzo mi miło, że do mnie zajrzałaś.
Rumianka 09:53, 21 sty 2025

Gdy zaczęłam czytać Twój wątek, to od razu przypomniało mi się, że już kiedyś tu byłam, ale nie wiem czy coś pisałam. Przypomnieniem był właśnie ten dąb...fajnie, że tak wciągnęła Cię praca w ogrodzie, bo to wspaniały relaks psychiczny, no fizyczny również, bo organizm mimo zakwasów też się cieszy...Człowiek często styrany, obolały, z czarnymi paznokciami, ale jakże szczęśliwy... W porze kwitnienia kwiatów wszystkie wysiłki są nagrodzone wspaniałymi doznaniami wzrokowymi... aż duma rozpiera...
Rumianka 22:57, 21 sty 2025

No i przeczytałam od deski do deski... Nie wiem co napisać, bo wszystko masz tak dopieszczone, że mucha nie siada...Kiedy znajdujesz czas na obrobienie takiego areału...? Musisz mieć kondycje...a raczej kondychę Masz po prostu pięknie!!!
MagdaLenka 23:17, 21 sty 2025

Jejku Eliso, tyle komplementów nie spodziewałam się. Aż poczułam ciepełko na serduchu.

Mój ogród jeszcze nie jest dokończony. Została do urządzenia jedna bardzo duża rabata o wymiarach 7x30m, druga mała rabata na planie koła o średnicy 4m, trzecia rabata o wymiarach 2x15m, powiększenie warzywnika o 2 skrzynie, część gospodarcza za garażem i przedpłocie o wymiarach 4x55m. Do tego standardowe tetrisy i pielęgnacja tego, co już posadzone. To jest wstępny plan na nadchodzący sezon. Pewnie jak zwykle nie wszystko uda sie zrealizować. Ja cały czas mam wrażenie, że jakoś strasznie powoli mi idzie zakładanie ogrodu.

Kondycję mam chyba nadal całkiem niezłą. Ćwiczę w miarę regularnie, a poza tym została mi tzw. pamięć mięśniowa z czasów nastoletnich i wczesnej młodości, gdy uprawiałam bardzo dużo sportu. Do tego po każdych pracach ogrodowych robię ćwiczenia na rozciągnięcie i rozluźnienie kręgosłupa, żeby mi dysk nie strzelił, albo jakaś inna kontuzja nie wyskoczyła.
LIDKA 01:35, 22 sty 2025

Madzia spore masz przedpłocie. Podobne do mojego. Ja mam 3 krzaki i trawe. Kiedyś myślałam rabate zrobić ale to nie mój grunt i dałam se spokój. Mam wyrównane, trawe kosze i chyba tak zostanie.

A Ty jaki masz plan?

Sporo jeszcze tych rabat planujesz.
MagdaLenka 14:17, 22 sty 2025

Lidka, no taki teren mam, że wychodzi tych rabat sporo (27 arów razem z przedpłociem). Wolę zakrzaczenia niż trawnik. Plan jest taki, żeby otulić się zieleniną (ale nie tylko tujami).

Plan na przedpłocie to: pas irgi płożącej od strony asfaltu, potem kilka świdośliw podsadzonych dereniem rozłogowym Kelseyi, a obok nich pewnie jakieś tawuły (Grefsheim), być może poprzeplatane czymś zimozielonym. Przy samym wjeździe na działkę może dam kocimiętki dla efektu kolorystycznego i kilka niższych traw.