Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Mary 11:01, 19 lis 2023

Z radością przyjmuję dyplom uczestnika konkursu i czekam na następny.

Nie mogę kliknąć w zamieszczane przez Ciebie linki, Dario.

Wydaje mi się, że dodany italic to powoduje. Po usunięciu formatowania wydaje się ok.

https://zielonyogrodek.pl/ogrod/warzywnik-i-sad/15117-fioletowe-ziemniaki-truflowe-czym-sa-czy-warto-je-jesc-i-czy-mozna-uprawiac
sylwia_slomc... 11:06, 19 lis 2023

Paplanina dla mnie najlepsza, wiec pisarz niech się spełnia obficie, z przyjemnością tej lektury wyczekuję
Rumianka 17:01, 19 lis 2023

Wszak za łeknomi młekro i komudno, to Tłeja "paplanina" załeła wszetczim łesmich na gambie w kłeło, to je łet łucha do łucha...
ElzbietaFranka 23:34, 19 lis 2023

Darecka napisał(a)

Witaj Elu, miło mi, że moja opowiastka przypadła Ci do gustu

Uwielbiam wszelakie regionalizmy i zabawne powiedzonka, a językowe wygibasy i tworzenie własnego idiolektu sprawiają mi ogromną frajdę. Parę stron wcześniej dostałam pozdrowienia po kaszubsku i to było genialne. Mam koleżankę (frelę ) ze śląska i lubię słuchać jej ślunskiej gotki.

Mamy dużo takich śmiesznych, czy dziwnych określeń w domowym obiegu, np. tatulek często bywa titulem, na mojego psiaka zamiast Dusia, mówimy Dupsik (Dusia i pepsik, czyli pies ), na przetaczniki wołamy wszeteczniki, a na mojego EMa na przykład mówię dzioP albo dziobis etc

Zdjęcie stodolnickiej z czasów współczesnych w kolowej, jesiennej szacie 13.10.2023:

Piękna jest. Uwielbiam bluszcze na różnych budowlach. Bluszcz 5 klapowy ten błyszczący jest przepiękny.
Judyta pisze o Muzeum we Wrocławiu w Wawie takim kopcem zielonym jest Biblioteka UW.
U mnie bluszczu też dużo pnie się po drzewach.

Frelka to i "dziołcha" po ślonsku. W antryju na byfyju stoi szklonaka tyju.

Pozdrowiom
ElzbietaFranka 23:41, 19 lis 2023

Rumianka napisał(a)
Wszak za łeknomi młekro i komudno, to Tłeja "paplanina" załeła wszetczim łesmich na gambie w kłeło, to je łet łucha do łucha...

Ty Rumianka to pewnie Kaszeba.
"Łoknami" za oknem, "gemba" twarz, "łucha do łucha" od ucha do ucha.

Przetłumacz
Rumianka 11:43, 20 lis 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Ty Rumianka to pewnie Kaszeba.
"Łoknami" za oknem, "gemba" twarz, "łucha do łucha" od ucha do ucha.

Przetłumacz

Nie jestem Kaszubką, a Mazurką...ale mieszkam na Kaszubach już bardzo długo...więc z językiem kaszubskim mam styczność, ale pisać w tym języku nie potrafię, jedynie fonetycznie...

To mniej więcej tak powinno brzmieć:
Ha, ha, ha
...Skoro za oknami mokro i pochmurno, to Twoja "paplanina" wzbudziła u wszystkich uśmiech na twarzy...dookoła, to znaczy od ucha do ucha...
Darecka 05:32, 24 lis 2023

Witam się po małej przerwie, cieszę się, że jesienne szaty stodoły przypadły Wam do gustu, zawsze wyczekujemy tego momentu w roku kiedy listki zakrywają ją w całości (mniej więcej w połowie maja), a później równie mocno na spektakl wrześniowy Skoro paplanina ma trafia na tak wdzięcznych odbiorców, nie pozostaje mi nic innego, jak wrzucić za chwilę kolejny odcinek z roku 2020 (ale patrząc na ilość wybranych zdjęć, pewnie trzeba to będzie podzielić na przynajmniej 2 pododcinki)
Darecka 05:41, 24 lis 2023

Mary napisał(a)
Z radością przyjmuję dyplom uczestnika konkursu i czekam na następny.

Nie mogę kliknąć w zamieszczane przez Ciebie linki, Dario.

Wydaje mi się, że dodany italic to powoduje. Po usunięciu formatowania wydaje się ok.

https://zielonyogrodek.pl/ogrod/warzywnik-i-sad/15117-fioletowe-ziemniaki-truflowe-czym-sa-czy-warto-je-jesc-i-czy-mozna-uprawiac

Mary, dziękuję za zwrócenie uwagi na sposób wklejania linków, będę o tym pamiętać w przyszłości

Konkurs nr 2 mam już w całości przygotowany wraz z nagrodą, którą popełniłam pod prysznicem (też miewacie takie prysznicowe przebłyski? ) - będzie to liryczna opowiastka związana z konkursem. Myślę, że wstawię go jutro przed południem, żeby więcej osób miało szansę stanąć w szranki

Koleżanka z pracy dała mi pomysł na konkurs numer trzy, jeśli spodoba się Wam taka forma rozrywki, to za tydzień w weekend ogłoszę również i ten (już ostatni, bo jak mówi przysłowie: "Co za dużo, to i krowa nie zje").
Darecka 05:45, 24 lis 2023

Rumianka napisał(a)

Dziękuje Eliso za przepiękne kaszubskie słowa, powiem szczerze, że poległam na "komudno" i "w kłeło"
Darecka 05:56, 24 lis 2023

Pozwólcie, że rozpocznę kolejnego serialowego tasiemca gastronomicznie, poczynając od kawy, w którą wszystkim Wam proponuję się teraz uzbroić (wszak godzina to nieludzka i macie rację, nie poszłam dzisiaj do pracy, żeby pisać wątki na ogrodowisku od rana hahaha ).

07.02.2020
Tęskniliśmy bardzo za słonkiem, więc kiedy tylko nadarzyła się okazja, postanowiliśmy upichcić sobie na zewnątrz małe co nieco (kiteł Misław, znany też pod pseudonimem artystycznym Bobrzyk-Piroman, miał w tym roku ogromne parcie na szkło, znalazł się na wielu fotkach z tego okresu ):

Czujecie ten zapach? Kto jest głodny?