Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

UlaB 10:44, 25 maj 2025

Nie nadrobię ostatnich 10 dni, nie ma szansy. Na pewno było ciekawie i smacznie

Jałowce wszystkie zle robią gruszom. A nie może być na tej skarpie jakiś bluszcz, barwinek albo trzmielina? Tez zadarnią i tez zielone zimą.
Kontonaogrod 12:08, 25 maj 2025

Nie wiem nie wybrałam jeszcze niczego. Grusz parę zasadziłam i parę azjatyckich też. Ciekawe czy azjatyckich też nie lubią.

Barwinek utrzymać bez chwastów to wyzwanie. Mam tutaj i nie biorę na nową działkę. Za trzmielinami nie przepadam. Bluszcz w pełnym słońcu chyba nie… poczytam poszukam. Gdzieś pojedziemy może w przyszłą sobotę pooglądać co dostępne.

Zrobiliśmy Pszczoly. Kolejne trzy królowe zamawiam bo poprzednie dwie zabite. Trzecia ok. A ubiegłoroczna uciekła z rojem. Heh
Sonka 12:18, 25 maj 2025

Przejrzyj te irgi, są różne, widziałam na murkach, ładnie wyglądają.
UlaB 12:20, 25 maj 2025

A, czyli tam patelnia i nic jej nie zacieni? Nie czytałam wstecz. To jałowce rzeczywiście wydają sie być najlepsze. Bezlistny stan irgi odpada? Ona potem ma tyle gałęzi i czerwone owocki dla ptaków. I kwitnie.
Nie wiem czy jałowce przeszkadzają gruszom azjatyckim.

No i jezcze niskie rozlegle odmiany berberysow.
Rojodziejowa 12:32, 25 maj 2025

Też mam jałowce płożące też przenosza rdzę. Ale taka franca to jest, że zarodniki mogą się przenosić pareset metrów. Może mieć ktoś z sąsiadów i tak grusze mogą zachorować.

Irga nie wygląda źle nawet po zimie. Rdzy nie przenosi.
Kontonaogrod 12:34, 25 maj 2025

Berberysy odpadają bo kolczaste i nie lubię pielenie kłujaków już przerabiałam i nigdy więcej. Miałam kiedyś zyeoplot z róży pomarszczonej. Był niezniszczalny i ładny ale robienie z nim i dookoła czegokolwiek było masakryczne.

Mam irgę szczepiona na patyku i lubię, cztery sztuki, ptaki lubią owoce w zimie fajnie je obserwować. Albo irgi albo jałowce. Full słońce bez grama cienia cały dzień
Kontonaogrod 12:35, 25 maj 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Też mam jałowce płożące też przenosza rdzę. Ale taka franca to jest, że zarodniki mogą się przenosić pareset metrów. Może mieć ktoś z sąsiadów i tak grusze mogą zachorować.

Irga nie wygląda źle nawet po zimie. Rdzy nie przenosi.

Sasiad ma te jałowce więc już po ptakach możliwe że właśnie jałowce płożące posadzę.
UlaB 12:47, 25 maj 2025

A ma byc jednoridnie gatunkowo? Moze zrobic mix ?
Wiesz co robi jalowiec w trakcie pielenia? Ja sie ich pozbylam co do joty. Bylam zawszexw czerwonych plamach
Kontonaogrod 12:59, 25 maj 2025

O nie

Nigdy nie miałam jałowców prócz takiego super niskiego Wiltonii.

Raczej jednorodny. W miksach zawsze coś lepiej rośnie coś gorzej…
Kontonaogrod 14:58, 25 maj 2025

Wypieliłam pół warzywnika. Taczka chwastów a nie wyglądał na specjalnie zarośnięty, bywało gorzej buahaha

Czekam na kolejnych zwiedzających mam nadzieję ci się pojawią. I jadę na górkę położyć pierwszą warstwę hydroizolacji pod prysznicem w dwóch Łazienkach. I może parę ścian zagruntuję. Na piętrze bo parter zrobiony