Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 20:23, 17 sty 2026

Mamy ogniomur budowany w granicy ale ocieplenie ze styropianu. Szopka będzie rozbierana, w sumie już miała być…
sylwia_slomc... 22:38, 17 sty 2026

A ok.
Juzia 09:47, 18 sty 2026

Kontonaogrod napisał(a)
To prawda. Miałam pomysł na drewnianą elewację tutaj z ociepleniem z wełny , ale mi przeszło jak policzyłam

HaHAHAHHAA!
Też liczyłam taką opcję jako pierwszą!
Masakra
Kontonaogrod 10:24, 18 sty 2026

No niestety. Marzyło mi się ale mi przeszło i to bardzo szybko
Kontonaogrod 09:07, 19 sty 2026

Działa Wam skrytka e-doręczenia?

chciałam wysłać wniosek do urzędu a tu kiszka - epuap jest tylko teraz od nowego roku dla urzędów. Zwykły obywatel ma e-doręczenia które nie działają
Narsilia 09:48, 19 sty 2026

Ja jestem po wrażeniem pisma od radcy prawnego oby ci dali spokój bo mądremu człowiekowi to by już się po takim piśmie mądre argumenty skończyły, temat wyczerpany , kodeks konkretnie kompetentnie przedstawiony.

Co do budowy to aż mnie ciarki przechodzą jak sobie przypomnę te wszystkie decyzje technologiczne ,finansowe i ogólnie około budowlane .
To taki balans między tym co naprawdę dobre a też aby to dobrze rozplanować finansowo, nawet oosiba z branży nie można w 100 procentach ufać bo oni zrobią tak jak wygodnie a nie tak jak jest naprawdę lepiej dla inwestycji .

Nas czeka w tym roku budowa garażu i właśnie na nowo zaczynam nierówna walkę z urzędami bo oczywiście musi być pozwolenie na budowę a że jedyne miejsce jest blisko granicy plus dostosować się do warunków zabudowy no niby prosty mały garaż z płyty warstwowej a już na mapę wydaliśmy więcej niż przy budowanie domu koszmar
Kontonaogrod 10:00, 19 sty 2026

Współczuję. Mi pozwolenie załatwiał architekt (ten sam który robił plan zagospodarowania terenu i potem był moim kierbudem), dałam mu pełnomocnictwo, przynajmniej się nie stresowałam korespondencją z urzędem (jak za pierwszym razem).

Buduję teraz tylko dlatego że tam pozwolenie na budowę było i wszystkie papiery załatwione i wpisy w dzienniku budowy ledwo aktualne - nie budując wywaliłabym w kosmos ze 30 tys zł. więc szkoda było. Pewnie to sprzedam na etapie stanu surowego i dołożę Młodej do kawalerki we Wrocławiu. Bo kredyt spłaciłam ze sprzedaży domku -tej parterówki 94m2 w sąsiedztwie. Więc jestem "na czysto" i bardzo się z tego cieszę, dużo lepiej się oddycha nie mając kredytu - dużego - na plecach.

Mam nadzieję że pismo od radcy pomoże, ja bym wysłała to krótkie i zwięzłe pismo od AI. Ale z drugiej strony może przeczytać że "z mojej strony to był ukłon i to nie pierwszy" i że "nie będę im naprawiać cokolwiek im się tam zepsuje" bo "kupując przejęli ryzyko związane z domem" - a "rękojmia nie jest od tego" - może to wystarczy. Oby bo jadę na urlop i zamierzam spać w nocy - dla odmiany.