Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

sylwia_slomc... 16:35, 01 lip 2026

Kontonaogrod napisał(a)
Sylwia dzięki. Może Ty wiesz. Czemu niektóre przyrastają, a niektóre jak było jedno kłącze tak jest 2-3 lata z rzędu? Traktuję tak samo, warunki chyba takie same bo na tym samym tarasie rosną... nic nie rozumiem

U mnie z tymi wyfikanymi odmianami jest tak samo. Myślałam, że chodzi może o warunki świetlne, ale najwyraźniej chyba nie skoro u Ciebie to samo. Kilka osób chciało ode mnie sadzonki, a tu żywcem nie ma z czego ich zrobić. Najlepiej przyrastają mi te dawne odmiany wysokie rdzawe i z niskich o drobnym wąskim płatku bordowe. Cała reszta jak zaklęta mimo kilku lat od posadzenia.
Kontonaogrod 16:53, 01 lip 2026

Szkoda bo po to kupowałam żeby mieć łany tych fajnych. A tu klops nawet na pół nie podzielę bo tak jak piszesz - nie ma z czego

Rdzawych nie mam, ładnie rośnie mały Stella d oro a z tych większych ten p ciemnych kwiatach nie znam nazwy

Tego mam dwa krzaki które można by podzielić, cała reszta ledwo po jednym czy dwa kwiatki i tyle

sylwia_slomc... 17:57, 01 lip 2026

Też liczyłam że podzielę i porozsadzam na wprost łąki kwietnej pod siatka i drzewami, ale chyba plan się sypnął.
Kontonaogrod 18:45, 01 lip 2026

Nie poradzisz. Mam wrażenie że jak mają więcej miejsca i mniej innych roślin obok to lepiej rosną…

Dynie w natarciu

Ogórki z siewu dopiero takie

Kontonaogrod 18:46, 01 lip 2026

Brukselka do pielenia znowu

Grusza i Śliwa azjatycka

BOROWKI

Kontonaogrod 20:11, 01 lip 2026

Dwie taczki chwastów. Deszcz przeszedł bokiem, szkoda. Ale przynajmniej się trochę ochłodziło
Joku 20:59, 01 lip 2026

Kontonaogrod napisał(a)

Co to jest? Na rzodkiewkę chyba za późno? Buraki czy coś innego?
Twoje plony nieustannie wywołują u mnie zachwyt i podziw. Ale wiem ile pracy kosztuje doglądanie takiego warzywnika.
Kontonaogrod 21:18, 01 lip 2026

Jola to rzodkiewka z nasion z Włoch. Pierwszy raz zadu as k as m i mutanty wyrosły

Dziękuję. Nie jest źle. Pierwszy raz mam miejsce i jak jest miejsce to można mitykować dookoła i dużo szybciej się to robi niż pielić w małym warzywniku gdzie wszystko jest na kupie

Tu mam puste miejsce!!! Szok. Marnuje się!

Przyszły mi nasiona pietruszki i Pasternaku, jeszcze wysieje