Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Gosialuk 22:14, 04 sie 2026

Oj to prawda. Grupa lubelska powerna jest.
Ulina 22:46, 04 sie 2026

Dziś musiałam zrobić opryski na ćmę bukszpanów. Najpierw ręcznie zbierałam, ok.20szt. Reszta musi ginąć po oprysku. Potem będzie konieczne cięcie bukszpanów.

Przy okazji opryskałam buki bo w lipcu też są zjadane, przrz inne gąsienice.

Narsilia 23:25, 04 sie 2026

Ulina napisał(a)
Dziś musiałam zrobić opryski na ćmę bukszpanów. Najpierw ręcznie zbierałam, ok.20szt. Reszta musi ginąć po oprysku. Potem będzie konieczne cięcie bukszpanów.

Przy okazji opryskałam buki bo w lipcu też są zjadane, przrz inne gąsienice.

No ja już miałam mówić że w tym roku nie ma ćmy ale też widzę jak się zaczyna panoszyc i też oprysk rano robię
Ulina 08:23, 05 sie 2026

Cieszę się że sadzonek pomidorkowych od Madzi nie zmarnowałam i coś choć inimalnie zaowocowało.

Te w powijakach, dopiero kwitną bo były zjedzone po posadzeniu przez ślimaki

Ulina 08:31, 05 sie 2026

Żółtą liliowcowa już przekwitła, ale w tym roku jeszcze niskie chcą kwitnąć

Pysznogłówka to roślina całego lata, bardzo mi się podoba

No i wreszcie pierwszy raz zakwitła krokosmia (cynobrówka)- robiłam przez dwa lata podejście i bralam od sąsiadki a zimie nic nie wychodziło. Wreszcie się udało ale czy zostanie? A może pomarańczową była delikatniejsza a czerwona mocniejszą?
Ulina 08:34, 05 sie 2026

Narsilia napisał(a)

No ja już miałam mówić że w tym roku nie ma ćmy ale też widzę jak się zaczyna panoszyc i też oprysk rano robię

Koniecznie! Zawsze patrz powyżej 25st co się dzieje, to ciepłolubna wylęgarnia. Ale 30st to już przesada, to dranie!

mrokasia 09:06, 05 sie 2026

Ja pryskałam na ćmę z tydzień/dwa temu. Pierwszy raz w tym sezonie. Oby ostatni…
Pomidorki fajowe .
Ulina 18:12, 06 sie 2026

mrokasia napisał(a)
Ja pryskałam na ćmę z tydzień/dwa temu. Pierwszy raz w tym sezonie. Oby ostatni…
Pomidorki fajowe .

Plagi ogrodowe różnej maści widać szaleją w upałach, opuchlak wlazł mi domu w biały dzień. A podobno to nocny marek
Ja natomiast nie szaleję wcale z altanki korzystałam od maja do czerwca, teraz nie da się wyjść. Zaczynam myśleć żeby wakacyjny okres zacząć przeznaczać na swoją rehabilitację "wakacyjne spa" bo mój organizm jest notorycznie przemęczony pracą.

Pomidorki zaczynają wreszcie nabierać koloru to cieszy...

A czosnki przez te upały niedługo będą do cięcia jak mi smutno...

W sierpniu normalnie ścinam liliowce i żywopłoty- jak ręka i kręgosłup pozwoli...to zrobię