Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 09:21, 10 maj 2025

Monia81 napisał(a)
Pięknie ci te kukliki też kwitną i kaliny, w ogóle to super czas teraz mamy, bo jedno kończy kwitnienie a drugie zaczyna, zawsze coś kwitnie na rabatach pytałaś u mnie o drzewo to buk Rohan Pyramid

Chyba już ślepa jestem że buków nie poznaję U siebie mam 7 buków niestety zbyt małe żeby cieszyły jak Twój.
Kukliki u mnie lubią być, szczególnie gdy mokro. Kaliny też to docenią. Wszystkiego mam dużo, potrzeba tylko czasu żeby efekty zobaczyć.
W temacie roboczym prowadzę 3 rewolucję ogrodowe, więc mam straszny bałagan. Nie szybko skończę.
Jedna z nich to przenosiny buka penduli, na którego wchodziła już choina kanadyjska. Celem była też zmiana obrzeża, żeby w efekcie końcowym przysłonić kominek. Ale narazie muszę teren wyściółkować zanim będą nasadzenia. To była konieczna zmiana lini rabaty, bardzo długo się namyślałam wszystko przez buka na tej rabacie mam jeszcze dużo plewienia, miałam dziś kończyć ale nie wiem czy pogoda się utrzyma.
Poza tym rośliny czekają na deszcz, w prawdzie w ziemii jest wilgoć, przynajmniej u mnie, ale 10cm z góry to już skorupa jak kamień.

Fotka robocza
LIDKA 09:30, 10 maj 2025

Ula ty to Tytan pracy jesteś.
Sama tworzysz te rabaty i rozmnażasz rośliny. Efekty osiagasz znakomite.
A przeciez jest jeszcze życie poza ogrodem.
Podziwiam.

mirkaka 09:59, 10 maj 2025

Pięknie kwitną kukliki , azalie i kielichowiec
Ja mam starą i sporą pontyjską, zapach cudowny gdy obok niej przechodzę
Ulina 10:12, 10 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Ula ty to Tytan pracy jesteś.
Sama tworzysz te rabaty i rozmnażasz rośliny. Efekty osiagasz znakomite.
A przeciez jest jeszcze życie poza ogrodem.
Podziwiam.

Tu są większe tytany ode mnie, w wolnych chwilach robię, jak współpracuje wolny czas i pogoda. Idę też na łatwiznę-ściółkuję a potem rozmnażam. Przenosiny buka były koniecznością. Czasem jak mam wenę to rzeczywiście mnie nie ma, znikam na dłużej żeby coś zacząć lub skończyć. Między tym po prostu plewię.
Co do efektów, to Twój ogród jest lepszy do podziwiania, u mnie jest nieustanna niedoskonałość tak pasja do zmian
Ostatnio sąsiad się śmiał że trawnika ubywa, a ja twierdziłam że linie są ustalone bo równowaga musi być. No cóż, znów się myliłam.

LIDKA 17:42, 10 maj 2025

Ula trochę jestem ciekawska. Czy te ceglane ściany specjalnie są zostawione na widoku?
Ulina 20:05, 10 maj 2025

mirkaka napisał(a)
Pięknie kwitną kukliki , azalie i kielichowiec
Ja mam starą i sporą pontyjską, zapach cudowny gdy obok niej przechodzę

To mogę Ci zazdrościć takiego okazu, długo nie mogłam trafić na pontyjska. Udało się ją kupić w zeszłym roku, niedrogo. A cieszy nawet ta odrobina kwitnących kwiatów. Dziś to był jej ostatni dzień bo deszcz myje przekwitnięte kwiatostany. I znów trzeba czekać rok.
Ulina 20:09, 10 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Ula trochę jestem ciekawska. Czy te ceglane ściany specjalnie są zostawione na widoku?

Cegły od tej strony miały być obłożone białym kamieniem. Ale życie napisało inny scenariusz, więc są jak w angielskich domach. Są więc tłem dla roślin, szczególnie róż i ożanki, która lada moment zakwitnie
A bza na tym tle też lubię
Ulina 20:10, 10 maj 2025

Kolejne zdjęcie robocze, jagodnik w konfiguracji wersja ostateczna w głowie
Do ùzupełnienia borówką amerykańską, miejsca już wyznaczyłam.

Ulina 20:13, 15 maj 2025

Trochę lepiej po wyściółkowaniu

ewsyg 20:39, 15 maj 2025

O kochana, szalejesz na całego.