Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 09:44, 23 maj 2025

mirkaka napisał(a)

Pokrzyw szkoda palić, lepiej wrzuć na kompost albo zrób gnojówki
Podagrzycznika nie zazdroszczę
Róże silnie zapączkowane

Masz rację z pokrzywami, lecz będę musiała je odcinać od korzenia do kompostowania. Będę suszyć i ściółkować nimi. Narazie nie chce mi się robić gnojówki bo mało podlewam ogród z konewek. Może w przyszłości się zmieni gdy nie będzie etapu sadzenia i przesadzania.

Róże będą cudne u mnie już niedługo, słoneczka potrzeba

Alija 15:12, 23 maj 2025

Ulka, kukliki wspaniale się prezentują, bardzo mi się podobają, też mam kilka, fajnie rosną i długo kwitną.
Róże pięknie zapączkowane, czekam na ich kwitnienie, bo masz je piękne.
mirkaka 19:18, 23 maj 2025

Ulina napisał(a)

Masz rację z pokrzywami, lecz będę musiała je odcinać od korzenia do kompostowania. Będę suszyć i ściółkować nimi. Narazie nie chce mi się robić gnojówki bo mało podlewam ogród z konewek. Może w przyszłości się zmieni gdy nie będzie etapu sadzenia i przesadzania.

Róże będą cudne u mnie już niedługo, słoneczka potrzeba

Ja gnojówki używam do podlewania pomidorów, ozdobnych nie podlewam gnojówkami Tylko nawóz i kompost

ładna azalia i chyba kalina ?
Ulina 09:18, 27 maj 2025

mirkaka napisał(a)

Ja gnojówki używam do podlewania pomidorów, ozdobnych nie podlewam gnojówkami Tylko nawóz i kompost

ładna azalia i chyba kalina ?

Acha, pomidorów nie mam narazie, jakoś mi w gruncie się nie udawały. Może za mało czasu im poświęcałam. Latem ma stanowisko zbyt upalne, a warunki glebowe do kitu. Z każdym rokiem ziemię na rabatach mam lepszą, może kiedyś się doczekam, może na emeryturze jak dożyję

Azalie pójdą w inne miejsce bo już mi się koncepcja zmienia. Kalina Shirogami, podobno o dużych kwiatach i duża, a u mnie wciśnięta narazie ale mimo to zakwitła na bogato Muszę za rok zmienić jej stanowisko, tzn. Przesadzić o metr dalej. Uwielbia ją kruszczyca złotawka, w niedzielę przyłapana na objadaniu się kwiatkiem

Chcę zlikwidować to przejście widoczne za rabatą, połączyć w całość. U mnie ciągle poważne rewolucje ogrodowe, one się nie kończą

Ulina 09:22, 27 maj 2025

Alija napisał(a)
Ulka, kukliki wspaniale się prezentują, bardzo mi się podobają, też mam kilka, fajnie rosną i długo kwitną.
Róże pięknie zapączkowane, czekam na ich kwitnienie, bo masz je piękne.

Zawiadomię jak zakwitną róże bo będzie spektakularnie

Kilka kadrów

Ulina 09:31, 27 maj 2025

Dąb błotny przyrósł chyba z 70cm

Lubię ten szeroki widok na część ogrodu, a pod bukiem rabata ożankowo- liliowcowa, narazie zielony busz.
Ulina 09:35, 27 maj 2025

Misz masz, ale czosnki u mnie się udają orliki bardzo ograniczyłam do dwóch miejsc i tylko fioletowe i białe, a bodziszek wspaniały ma adekwatną nazwę do wyglądu, narazie tylko przy murze kwitnie, w ogrodzie zbyt zimno.

Gosialuk 09:55, 27 maj 2025

Teraz zaczyna się najlepszy czas kwitnień wszelakich. Tego ciepełka nam i roślinom potrzeba do życia.
Jak do ciebie kiedyś zajadę, to ogrodu nie poznam, tyle zmian.
sylwia_slomc... 12:15, 27 maj 2025

Ula gdzie kupowałaś dęba błotnego?

U mnie bodziszek wspaniały ostał się tylko na rabacie przy wejściu w podwórko. Na dużym ogrodzie zmarniał po dzieleniu. dobrze, ze się choć te uchowały, ale już się go boję dzielić. Ciekawe jak się u Ciebie będzie przyjmował, może mu u mnie było za sucho.
Ulina 21:50, 27 maj 2025

Gosialuk napisał(a)
Teraz zaczyna się najlepszy czas kwitnień wszelakich. Tego ciepełka nam i roślinom potrzeba do życia.
Jak do ciebie kiedyś zajadę, to ogrodu nie poznam, tyle zmian.

Gosiu na pewno, choć główne nasadzenia zostały bez zmian.

Pokażę Ci tą obiecanà hostę, żebyś miała pogląd. Odkąd podzieliłam zbiera się od 2 sezonów, teraz ma może 1/4 wielkości ( na zdjęciu to ta z tyłu jaśniejsza), na dodatek niedawny przymrozek ją dotknął i ma pokręcone liście. Dla Ciebie sadzonka czeka w donicy.