Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 13:07, 21 maj 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ula te brązowiejące zwijające się listki na rodku to może być fotoftyroza. Prewencyjnie opryskaj go i podlej przeciwko tej chorobie.

Sylwia, te liście to po przymrozku wiosennym, chyba ta odmiana bardziej wrażliwa. Ale chce zakwitnąć mimo że fotosynteza ograniczona
Chcę żeby rodki chciały u mnie rosnąć...okaże się za jakiś czas, każdego dnia zerkam na te otwierające się pąki

Ulina 13:13, 21 maj 2025

Kawał dobrej roboty zrobiłaś za tą wiatą U Ciebie kukliki szaleją, a u mnie te odmianowe po jednym sezonie zanikają, a dziki się sieje jak głupi.

Sylwia, kukliki stały się sztandarową wiosenną rośliną. Lubią moje mokradła po zimie

Niski ( do kolan) mocno pomarańczowy i wyższy pomarańczowy

Łososiowy i różowy

Jeszcze przyplątał się nie wiem skąd żółty, ale to narazie młodziak
Ulina 13:19, 21 maj 2025

Kadry, niektóre miejsca fajnie zagęszczone, niektóre trzeba plewić.

Oźankową rabatę zostawiłam w 2 miejscach, poza nimi zaczynam wymieniać ożankę na przywrotnika., bo chyba jest mniej kłopotliwy, choć u mnie też sieje się jak głupi
Gosialuk 19:44, 21 maj 2025

U ciebie cieplej mimo wszystko. Róże w pąkach, jeszcze moment i zakwitną. Kukliki masz fajne. Jak dla mnie to super roślinka.
Ulina 11:44, 22 maj 2025

Gosialuk napisał(a)
U ciebie cieplej mimo wszystko. Róże w pąkach, jeszcze moment i zakwitną. Kukliki masz fajne. Jak dla mnie to super roślinka.

Gosiu, kukliki już dzielę dla znajomych. Ten pomarańczowy niski przyrasta przez cały sezon i potrafi kwitnąć nawet latem czy jesienią. Właśnie go podzieliłam i trochę układ rabaty zmieniłam. Jak wykopywałam, to byłam zszokowana- z malutkiej sadzonki jak dwa palce po dwóch sezonach średnica rośliny była 70cm.

Tu było 5 sadzonek na początku

Po dzieleniu trochę ograniczyłam kępy, zrobiłam za to 7szt i kilkanaście sadzonek dla innych.
Ulina 11:47, 22 maj 2025

Kadry z dużej rabaty

Ulina 11:48, 22 maj 2025

sylwia_slomc... 12:10, 22 maj 2025

Fajnie się już rośliny rozbujały
mirkaka 19:07, 22 maj 2025

Ulina napisał(a)
Po deszczu fajnie się plewi... 2 taczki traw, ożanki i innych chwastów wyjechały do kompostowania. 1 taczka pokrzyw, ostów i innych uciążliwości narazie moknie na deszczu a potem będzie się suszyć do spalenia. Plewiło się super jak jutro się uda to duża rabata będzie skończona
A potem zajmę się usuwaniem podagrycznika, który się rozpanoszył okropnie. W zeszłym roku usuwałam go na przestrzeni 3m z jednej strony tuj, a wylazł podwójnie z drugiej słonecznej strony tuj. Nie chcę się z nim zaprzyjaźnić.
Poza tym podjęłam decyzję, że żadnych ścieżek drewnianych nie robię, bo są idealnym miejscem dla chwastów, które sprytnie kiełkują pomiędzy nimi. Ścieżki tylko trawiaste zostaną.

W oczekiwaniu na róże

Pokrzyw szkoda palić, lepiej wrzuć na kompost albo zrób gnojówki
Podagrzycznika nie zazdroszczę
Róże silnie zapączkowane
Ulina 09:35, 23 maj 2025

Fajnie się już rośliny rozbujały

Coraz mniej dziur do uzupełnienia. Ciekawostką na tej rabacie będzie monarda, która się świetnie rozsiała z sadzonki od Ani-Anpi
Poza tym pamiętasz planowanie i początki rabaty i teraz masz porównanie jestem zadowolona z niej, wypadły 2 buki, które zeżarł karczownik jednego roku i 1 cis. Niestety zauważam że cisy nie przepadają za moją ziemią, muszę się bardzo starać żeby były na podwyższeniu.

Zaczyna się też sezon na Twojego bodziszka wspaniałego cudny, szkoda że kwitnie tylko raz. Zrobiłam już mnóstwo sadzonek, ale najpierw zakwita przy ścianie domu, w ogrodzie później.