Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Alija 23:00, 16 maj 2025

Urszulko, u Ciebie ciągle jakieś zmiany, pracuś z Ciebie.
Właściwie nie dziwię się, bo ja też lubię ciągle coś przerabiać.
anabuko1 21:05, 18 maj 2025

Ulina napisał(a)

Tu są większe tytany ode mnie, w wolnych chwilach robię, jak współpracuje wolny czas i pogoda. Idę też na łatwiznę-ściółkuję a potem rozmnażam. Przenosiny buka były koniecznością. Czasem jak mam wenę to rzeczywiście mnie nie ma, znikam na dłużej żeby coś zacząć lub skończyć. Między tym po prostu plewię.
Co do efektów, to Twój ogród jest lepszy do podziwiania, u mnie jest nieustanna niedoskonałość tak pasja do zmian
Ostatnio sąsiad się śmiał że trawnika ubywa, a ja twierdziłam że linie są ustalone bo równowaga musi być. No cóż, znów się myliłam.

Bardzo ładny lilak. A jeszcze bardziej podoba mi się jego forma prowadzenia.
Ulina 14:54, 19 maj 2025

ewsyg napisał(a)
O kochana, szalejesz na całego.

To raczej nie szaleństwo ale zagospodarowanie miejsca pobudowlanego. Pomysłów dużo, czasu mało.
Lecę ogarnąć do końca dużą rabatę bo bodziszki żałobne od Ciebie zarasta trawa, a mają fajne kępy Teraz po ulewach będzie łatwo się wyrywało chwast po kolana. Samo życie, przyjemności mało

Kilka kadrów po deszczach, a poza tym czekam na rodki i róże

Ulina 14:58, 19 maj 2025

Alija napisał(a)
Urszulko, u Ciebie ciągle jakieś zmiany, pracuś z Ciebie.
Właściwie nie dziwię się, bo ja też lubię ciągle coś przerabiać.

U mnie jeszcze kilka miejsc do zagospodarowania po budowie, stąd większe zmiany. Mniejsze dyktuje życie, rozrost roślin i jakieś moje upodobania

Bardzo długo w tym sezonie kwitną kukliki, azalie zmęczone deszczem bardzo

Zachwycam się kalinami i dereniami, przedsmak

Ulina 15:01, 19 maj 2025

anabuko1 napisał(a)

Bardzo ładny lilak. A jeszcze bardziej podoba mi się jego forma prowadzenia.

Kupiłam gotowca na pniu, tylko przycinam koronę od kilku lat
Ostatnio urwałam gałązki palibina krzaczastego. Muszą się przyjąć, nie może być inaczej
Już niedługo spektakl czosnków i bodziszka wspaniałego

Ulina 20:32, 19 maj 2025

Po deszczu fajnie się plewi... 2 taczki traw, ożanki i innych chwastów wyjechały do kompostowania. 1 taczka pokrzyw, ostów i innych uciążliwości narazie moknie na deszczu a potem będzie się suszyć do spalenia. Plewiło się super jak jutro się uda to duża rabata będzie skończona
A potem zajmę się usuwaniem podagrycznika, który się rozpanoszył okropnie. W zeszłym roku usuwałam go na przestrzeni 3m z jednej strony tuj, a wylazł podwójnie z drugiej słonecznej strony tuj. Nie chcę się z nim zaprzyjaźnić.
Poza tym podjęłam decyzję, że żadnych ścieżek drewnianych nie robię, bo są idealnym miejscem dla chwastów, które sprytnie kiełkują pomiędzy nimi. Ścieżki tylko trawiaste zostaną.

W oczekiwaniu na róże
Gosialuk 22:51, 19 maj 2025

I tu masz rację. Wszelkie kamienie, krawężniki i itp. są uciążliwe w pielęgnacji. A jak czasu mało, to lepiej poświęcić go na coś innego. Zwłaszcza jak ogród jeszcze się tworzy.
Pięknie masz zapączkowane róże. To Edenki? Kukliki piękne.
sylwia_slomc... 12:32, 20 maj 2025

Ulina napisał(a)

To raczej nie szaleństwo ale zagospodarowanie miejsca pobudowlanego. Pomysłów dużo, czasu mało.
Lecę ogarnąć do końca dużą rabatę bo bodziszki żałobne od Ciebie zarasta trawa, a mają fajne kępy Teraz po ulewach będzie łatwo się wyrywało chwast po kolana. Samo życie, przyjemności mało

Kilka kadrów po deszczach, a poza tym czekam na rodki i róże

Ula te brązowiejące zwijające się listki na rodku to może być fotoftyroza. Prewencyjnie opryskaj go i podlej przeciwko tej chorobie.
sylwia_slomc... 12:36, 20 maj 2025

Kawał dobrej roboty zrobiłaś za tą wiatą U Ciebie kukliki szaleją, a u mnie te odmianowe po jednym sezonie zanikają, a dziki się sieje jak głupi.
Ulina 13:04, 21 maj 2025

Gosialuk napisał(a)
I tu masz rację. Wszelkie kamienie, krawężniki i itp. są uciążliwe w pielęgnacji. A jak czasu mało, to lepiej poświęcić go na coś innego. Zwłaszcza jak ogród jeszcze się tworzy.
Pięknie masz zapączkowane róże. To Edenki? Kukliki piękne.

Po zeszłym sezonie, w którym róże dogorywały teraz wszystkie oszalały

Rabatowe -Nautica

Pnące -Eden