Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Angelika95 18:08, 08 lip 2026

Hej, jakie rozmiary u Ciebie ma bodziszek cloud nine? Co ile polecałabyś go sadzić obok siebie?
Ulina 20:51, 08 lip 2026

Angelika95 napisał(a)
Hej, jakie rozmiary u Ciebie ma bodziszek cloud nine? Co ile polecałabyś go sadzić obok siebie?

W drugim rzędzie, za liliowcami mam 2 sadzonki co 30cm ( niebieski kolor) i jeszcze pomiędzy upchałam bodziszka wspaniałego ( różowe zaznaczenie). Teraz bodziszki są przycięte więc zobaczysz wielkość jednorocznej sadzonki. Ale wiem że sadzonki potrafią być duże. Kilkuletnia sadzonka bodziszka wspaniałego ma 50cm szerokości. To też zależy od warunków podłoża, bo mam bodziszki które nie uzyskują takich rozmiarów.
Sadzenie co 50cm jest odpowiednie, ale cloud nine się pokłada, powinien mieć wsparcie przy takich odległościach.

Z przodu rabaty mam właśnie w takiej odległości ale się pokładają. Ja je takie też lubię przy seslerii. Teraz są przycięte bo na pierwszy plan ma wyjść sadzonka molinii.

Zdjęcia z czerwca, gdy się jeszcze nie pokładały.

Mam nadzieję, że pomogłam
Angelika95 20:58, 08 lip 2026

Bardzo pomogłaś :*
Ulina 21:08, 08 lip 2026

Angelika95 napisał(a)
Bardzo pomogłaś :*

W zeszłym roku miałam pojedynczą sadzonkę przy brunerach,fajnie się na nich opierał. W aranżacji z czosnkami fajny był. Tam było za gęsto więc poszedł na inną rabatę
Angelika95 21:50, 08 lip 2026

No piękny, wzdycham do niego
Ulina 09:49, 10 lip 2026

Ujęcia które teraz lubie

Śmiałek to dopiero połowa popisów

Róże NN niezawodne

Ulina 09:53, 10 lip 2026

Hortensja z werbeną bampton mi się podoba I jak się cieszę że ta werbena się wreszcie wysiała. Mam nadzieję że zastąpi u mnie patagońską.
Polon 10:10, 10 lip 2026

Ulina napisał(a)
Hortensja z werbeną bampton mi się podoba I jak się cieszę że ta werbena się wreszcie wysiała. Mam nadzieję że zastąpi u mnie patagońską.

Bardzo mi się podoba to zestawienie
Czy ta werbena jest wieloletnia, czy tak jak patagońska?
mrokasia 10:25, 10 lip 2026

U mnie bodziszek Cloud Nine jeszcze nie kwitnie i nie wiem czy nie strajkuje w tym roku. Niby widzę jakieś mikropączki ale czy będą z tego kwiaty - kto to wie. U Ciebie jest przepiękny!
Werbeną Bampton jestem rozczarowana. U Danusi w masie wygląda obłędnie, u mnie mizernie. Chyba ją wywalę.
Kordina 02:48, 11 lip 2026

Ulina napisał(a)
...
Ten pachnacy

Te są bordowe, ale aparat przekłamuje kolor. Lubię to bordo, pasuje mi na tej dużej rabacie.

Ulinko, widzę, ze liliowce u Ciebie tak na bogato kwitną, a u mnie dopiero pąki mają. Ożanki lubię