anabuko1
13:56, 01 lip 2026
Patrzę na te fotki widać, że ten twój ogród robiony jest z wyczuciem i cierpliwością.
Kremowo-biała róża, pełna jak piwonia. Elegancka, słoneczna.
I hosta plantainowa Hosta plantaginea. Po 2 latach od posadzenia pokazała ci co potrafi: wielkie, pachnące, białe dzwonki na wysokich łodygach. Wieczorem zapach roznosi się po całym ogrodzie. To jest nagroda za czekanie.
I Letnie ulubienice: Monarda i Jarzmianka. Też je lubię .
Monarda, czy też bergamotka, w kolorze malinowym. Wygląda jak fajerwerki na łodygach.
To ulubienica lata i motyli.
Obok delikatna, koronkowa jarzmianka kwitnąca na biało. Ulinko piszesz, że super się zgrywają i że z jarzmianki zrobi szpaler. Dobry plan!
Ja też ja mam . Wysiewać nawet mi się.I ja pomyśle i tym.
Biało-różowy kontrast + kępowy pokrój jarzmianki = rabata jak z magazynu. Za tydzień dojdą hortensje i będzie komplet.
Dywan z Bodziszka i poidło dla pożytecznych.
Bodziszek kantabryjski różowo-białe, drobne kwiaty na kilkaset sposobów. Rozrasta się na dywan i nie prosi o wodę.
A ta metalowa miska z kamieniami? To nie dekoracja. To poidło dla pszczół i motyli w upał. Kamienie = bezpieczne lądowisko, żeby się nie utopiły. Mało, a robi robotę.
Trytoma "Płonący kłos" pomarańczowo-czerwone pochodnie sterczące ponad liśćmi. Nie da się jej przeoczyć. U mnie nie chciały rosnąć
Pod spodem hortensja bukietowa, która już łapie różowy rumieniec na białych kwiatach.
To zestawienie kolorów to czyste złoto.
W ogrodzie, masz swój rytm. Biała hosta pachnie wieczorem, monarda szaleje w dzień, trytoma pali się na słońcu, a bodziszek cicho zasłania ziemię.
I ogród to wymiana. Dajesz wodę pszczołom, a one dają Ci życie.