Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

anabuko1 13:56, 01 lip 2026

Patrzę na te fotki widać, że ten twój ogród robiony jest z wyczuciem i cierpliwością.
Kremowo-biała róża, pełna jak piwonia. Elegancka, słoneczna.
I hosta plantainowa Hosta plantaginea. Po 2 latach od posadzenia pokazała ci co potrafi: wielkie, pachnące, białe dzwonki na wysokich łodygach. Wieczorem zapach roznosi się po całym ogrodzie. To jest nagroda za czekanie.
I Letnie ulubienice: Monarda i Jarzmianka. Też je lubię .
Monarda, czy też bergamotka, w kolorze malinowym. Wygląda jak fajerwerki na łodygach.
To ulubienica lata i motyli.
Obok delikatna, koronkowa jarzmianka kwitnąca na biało. Ulinko piszesz, że super się zgrywają i że z jarzmianki zrobi szpaler. Dobry plan!
Ja też ja mam . Wysiewać nawet mi się.I ja pomyśle i tym.
Biało-różowy kontrast + kępowy pokrój jarzmianki = rabata jak z magazynu. Za tydzień dojdą hortensje i będzie komplet.
Dywan z Bodziszka i poidło dla pożytecznych.
Bodziszek kantabryjski różowo-białe, drobne kwiaty na kilkaset sposobów. Rozrasta się na dywan i nie prosi o wodę.
A ta metalowa miska z kamieniami? To nie dekoracja. To poidło dla pszczół i motyli w upał. Kamienie = bezpieczne lądowisko, żeby się nie utopiły. Mało, a robi robotę.

Trytoma "Płonący kłos" pomarańczowo-czerwone pochodnie sterczące ponad liśćmi. Nie da się jej przeoczyć. U mnie nie chciały rosnąć
Pod spodem hortensja bukietowa, która już łapie różowy rumieniec na białych kwiatach.
To zestawienie kolorów to czyste złoto.
W ogrodzie, masz swój rytm. Biała hosta pachnie wieczorem, monarda szaleje w dzień, trytoma pali się na słońcu, a bodziszek cicho zasłania ziemię.
I ogród to wymiana. Dajesz wodę pszczołom, a one dają Ci życie.
Ulina 20:42, 01 lip 2026

anabuko1 napisał(a)

Patrzę na te fotki widać, że ten twój ogród robiony jest z wyczuciem i cierpliwością.
Kremowo-biała róża, pełna jak piwonia. Elegancka, słoneczna.
I hosta plantainowa Hosta plantaginea. Po 2 latach od posadzenia pokazała ci co potrafi: wielkie, pachnące, białe dzwonki na wysokich łodygach. Wieczorem zapach roznosi się po całym ogrodzie. To jest nagroda za czekanie.
I Letnie ulubienice: Monarda i Jarzmianka. Też je lubię .
Monarda, czy też bergamotka, w kolorze malinowym. Wygląda jak fajerwerki na łodygach.
To ulubienica lata i motyli.
Obok delikatna, koronkowa jarzmianka kwitnąca na biało. Ulinko piszesz, że super się zgrywają i że z jarzmianki zrobi szpaler. Dobry plan!
Ja też ja mam . Wysiewać nawet mi się.I ja pomyśle i tym.
Biało-różowy kontrast + kępowy pokrój jarzmianki = rabata jak z magazynu. Za tydzień dojdą hortensje i będzie komplet.
Dywan z Bodziszka i poidło dla pożytecznych.
Bodziszek kantabryjski różowo-białe, drobne kwiaty na kilkaset sposobów. Rozrasta się na dywan i nie prosi o wodę.
A ta metalowa miska z kamieniami? To nie dekoracja. To poidło dla pszczół i motyli w upał. Kamienie = bezpieczne lądowisko, żeby się nie utopiły. Mało, a robi robotę.

Trytoma "Płonący kłos" pomarańczowo-czerwone pochodnie sterczące ponad liśćmi. Nie da się jej przeoczyć. U mnie nie chciały rosnąć
Pod spodem hortensja bukietowa, która już łapie różowy rumieniec na białych kwiatach.
To zestawienie kolorów to czyste złoto.
W ogrodzie, masz swój rytm. Biała hosta pachnie wieczorem, monarda szaleje w dzień, trytoma pali się na słońcu, a bodziszek cicho zasłania ziemię.
I ogród to wymiana. Dajesz wodę pszczołom, a one dają Ci życie.

Aniu, Twój wpis to bardzo piękne posumowanie ogrodu. Miło mi, że tak skrupulatnie obejrzałaś zdjęcia i zauważyłaś moje owady. Roje pszczół, różnych os, bąków, muszek, fruczaków, motyli odwiedza mój ogród. Zapylają drzewa i krzewy, więc owoce są ode mnie w zamian dostają na ochłodę wodę w upalne dni lubię tą współpracę

Końcem lata bywają jeże.
W 2023roku miałam okazję gościć matkę z 4 młodymi.

Na stopniach wygrzewają się jaszczurki zwinki, nawet lubią moje ogrodnicze narzędzia

Ale to tylko namiastka tego co u Was- przy stawie i dużym terenie- zwierząt jest pewnie kilka razy więcej niż u mnie. Nie mówiąc o ptakach.
anabuko1 21:41, 04 lip 2026

Ulinko, u Ciebie to nie tylko ogród kwitnie... tam życie wre

Patrzę na Twoje zdjęcia i aż serce rośnie. Bo ogród to nie tylko piękne rośliny, prawda?

U Ciebie na stopniach opalają się jaszczurki zwinki i jeszcze lubią siadać na nożycach.Mize to ogrodniczka jakaś. Widocznie wiedzą gdzie jest najlepsze SPA.
Fajnie, że taką mamę i to z 4 maluchami gościłas. Suuper.
Schowane w hostach i trawie jak w hotelu 5-gwiazdkowym .
Do tego pszczoły, motyle,
bąki... Cała ferajna do zapylania.
Ty dajesz im wodę w upały, one odwdzięczają się owocami. Idealna współpraca!
Twój ogród to prawdziwy dom dla wszystkich. I to jest najpiękniejsze
Dziękuję, że pokazujesz, że warto sadzić nie tylko dla siebie
ewsyg 23:03, 04 lip 2026

Powiem Ci Ula, że jestem średnio zadowolona z róży Nautrica. Ma ładny kolor, ale pędy w większości są niskie i wiotkie. Wypuściła też wyższe i sztywne, ale się wyłamują. Hmmm, myślę co z nią zrobić.
Gosialuk 16:24, 05 lip 2026

A Rozanne się nie wpisuje do tego grona bodziszków? Ja go lubię.
Ulina 09:16, 06 lip 2026

ewsyg napisał(a)
Powiem Ci Ula, że jestem średnio zadowolona z róży Nautrica. Ma ładny kolor, ale pędy w większości są niskie i wiotkie. Wypuściła też wyższe i sztywne, ale się wyłamują. Hmmm, myślę co z nią zrobić.

U mhie pędy się nie wyłamują. Po kwitnieniu ścinam pędy 2/3 i wypuszcza nowe. Teraz był szał kwitnienia to będzie dłuższa przerwa.
Ulina 09:20, 06 lip 2026

Gosialuk napisał(a)
A Rozanne się nie wpisuje do tego grona bodziszków? Ja go lubię.

Uwielbiam go, ale nie daje się rozmnażać. Dlatego te odmianowe bodziszki traktuję jak rodzynki- rarytaski, które nie służą dzieleniu. Stąd nie wymieniłam ich na liście bodziszków "uprawowych"
Gosialuk 11:11, 06 lip 2026

Daje się, tylko kępa musi być już ciut większa niż jak ze szkółki. Najlepiej ostrym nożem go kroić, bo tak jakby korzenie i pędy wszystkie z jednego miejsca wyrastały. Mam już 7 z własnych sadzonek.
Ulina 11:29, 06 lip 2026

Gosialuk napisał(a)
Daje się, tylko kępa musi być już ciut większa niż jak ze szkółki. Najlepiej ostrym nożem go kroić, bo tak jakby korzenie i pędy wszystkie z jednego miejsca wyrastały. Mam już 7 z własnych sadzonek.

Tak? A kiedy kroisz, wiosną czy jesienią?
anabuko1 11:36, 06 lip 2026

Ulinko, ale masz ucztę dla oczu!

Ten przetacznikowiec jak fioletowe świece,
dziwaczek kremowy z serduszkiem - rzadki skarb!
A pysznogłówka z jarzmianką to wybuch kolorów.

'Irena' w końcu rozkwitła, i hosta od Iwonki też się postarała

Cierpliwość się opłaciła! Pięknie u Ciebie.