Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Czego NIE ROBIĆ w ogrodzie nowoczesnym

Czego NIE ROBIĆ w ogrodzie nowoczesnym

Marcin89 18:10, 14 gru 2024

Podwójny post, wybacz.
Marcin89 18:11, 14 gru 2024

A jednak potrójny Wyskoczył błąd i 3 razy to samo poszło...
ajka 23:16, 17 gru 2024

Witam na ogrodowisku

Weszłam z ciekawości, a tu widzę nową ogrodowniczkę

Ja tu widzę bardzo fajne początki ogrodowe. Pewnie będzie trochę zabawy z tak długim wąskim ogrodem. Ja bym szła w skośne ścieżki, które by tworzyły swojego typu zakątki ogrodowe.
Trawnikiem się nie przejmuj, zaopiekujesz się nim z czasem, przynajmniej będzie ci łatwiej tworzyć rabaty, ja miałam gęsty trawnik jak zaczęłam tworzyć rabaty i to jest prawdziwa mordęga, szczególnie przy tak ciężkiej glebie jaką mam ja.
Patrycja_KG_Lu 18:01, 15 sty 2025

LIDKA napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11416-nowoczesny-dlugi-waski-rozowo-bialy

Przejrzyj cały i zaproś tu Pati. Jest dobra w planowaniu.

Dzięki Lidka Dopiero tu dotarłam. Moja działka jest dość wąska, bo 21-22 metry długości, ale za to długa na 100 m. Na 25-stronie na moim wątku masz rozważania dotyczące kształtu rabat. Też kiedyś będziemy mieć garaż na tyłach, ale mamy tą swobodę, że mamy z boku działki dodatkową drogę wewnętrzną, więc rabaty nie przeszkadzają przejazdowi.

Ze swojej strony podpowiem, że najbardziej mi pomogło w procesie projektowania: książka Alexander Rosemary podręcznik "Podstawy projektowania ogrodów", przeglądanie forum Ogrodowiska oraz Pinteresta.
Przykładowy pin: https://pl.pinterest.com/pin/5981411999076870/
Tylko_Ona1 16:06, 16 mar 2025

Witam ponownie
Wiosna zbliża sie wielkimi krokami więc zaczynam powolutku działać w ogrodzie.
Na początek wysadziłam drzewka i pomału rozpisuje co jeszcze muszę zrobić, żeby zaczęło być bardziej po mojemu.
Mam dobrą radę dla każdego kto zaczyna tworzyć ogród, zwłaszcza nowoczesny /minimalistyczny - ABSOLUTNIE NIE MOŻNA KUPOWAĆ I SADZIĆ ROŚLIN pod wpływem chwili czy impulsu - inaczej skończy się to jak u mnie ,na co rocznym wysadzaniu i szukaniu dla nich innego miejsca, a finalnie najpewniej i tak będę sie musiała z nimi pożegnać... Może w jakimś romantycznym ogrodzie takie działania mają nawet swój urok, ale w przypadku minimalistycznego ogrodu nie sprawdza się to zupełnie.
Najlepiej zadbać o zielone tło, czy to żywopłot czy to trawnik dopiero później zacząć szukać miejsca na ulubione rośliny. Warto też zadać sobie pytanie, które są dla nas najpieknieksze, w przypadku minimalizmu musimy mocno ograniczyć się co do ich ilości warto zatem kupić takie bez których nie wyobrażamy sobie naszego ogrodu.
Z perspektywy czasu zrozumiałam, że mniej znaczy więcej...
Tylko_Ona1 20:06, 16 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dzięki Lidka Dopiero tu dotarłam. Moja działka jest dość wąska, bo 21-22 metry długości, ale za to długa na 100 m. Na 25-stronie na moim wątku masz rozważania dotyczące kształtu rabat. Też kiedyś będziemy mieć garaż na tyłach, ale mamy tą swobodę, że mamy z boku działki dodatkową drogę wewnętrzną, więc rabaty nie przeszkadzają przejazdowi.

Ze swojej strony podpowiem, że najbardziej mi pomogło w procesie projektowania: książka Alexander Rosemary podręcznik "Podstawy projektowania ogrodów", przeglądanie forum Ogrodowiska oraz Pinteresta.
Przykładowy pin: https://pl.pinterest.com/pin/5981411999076870/

Witam moją imienniczkę

Widzę, że nie tylko imię, ale i rozmiar działek nas łączy u nas ok. 20 metrów szerokości, ale za to długości ok 100 (było więcej ale wygrodzilismy tylko tyle reszta stoi i czeka na pomysły ).
Zajrzę dziś napewno zobaczyć jak ty sobie poradziłaś z takim terenem
Tylko_Ona1 20:34, 16 mar 2025

Marcin89 napisał(a)
Dla mnie nowoczesny i minimalistyczny ogród to geometryczne kształty, dość uboga i ułożona liniowo roślinność. Duże grupy jedego gatunku.

W nowoczesność wpisuje się także kamień, czy grys ozdobny. Ostatnio też popularne płyty tarasowe jako ścieżka.

Pierwsze co mi przyszło na myśl to rabata a la wyspa za tarasem. Blisko tej altanki wypoczynkowej.

I to zrobił bym prosty układ - geometryczny. Jakieś żywopłoty (obwódki) niskie, kostki z roślin, tylko 2-3 gatunki roślin.

Oj musiałam trafić tutaj, żeby zobaczyć mój ogród na nowo.
Dziękuję za rady i zgadzam sie zupełnie, uboga ilość roślin ułożona liniowo to zdecydowanie to co mi się podoba. Niby takie oczywiste, a jednak, potrzebowałam czasu i wątku tutaj na forum żeby sie o tym przekonać
Mam nadzieję, że uda nam sie w tym roku zrobić obrzeża i posypać kamykiem frontową część rabaty na tyłach ogrodu (w miejscu tuj planuje zostać przy korze, tak jak zrobiłam to na frontowy ogrodzie).
Myślę, że ogród zacznie wtedy nabierać bardziej wyraźnych kształtów, na ten moment nie ma wyraźnie zaznaczonej granicy gdzie rabaty sie zaczynają i prawdopodobnie to wprowadza jeszcze większy chaos w odbiorze całego ogrodu.
Zima obrodziła u mnie w plany, nie wiem tylko jak pójdzie z ich realizacja
Zastanawiam sie chwilami co jest większa skarbonką bez dna: dom, dzieci czy własny ogród
LIDKA 21:00, 16 mar 2025

Spacer zrób i fot natrzaskaj.

Wiosna dobra pora na rooboty.

Patrycja_KG_Lu 21:43, 16 mar 2025

Tylko_Ona1 napisał(a)

Witam moją imienniczkę

Widzę, że nie tylko imię, ale i rozmiar działek nas łączy u nas ok. 20 metrów szerokości, ale za to długości ok 100 (było więcej ale wygrodzilismy tylko tyle reszta stoi i czeka na pomysły ).
Zajrzę dziś napewno zobaczyć jak ty sobie poradziłaś z takim terenem

Od strony 336 u mnie masz streszczenie postępów, układu i planów na dane rabaty. U mnie jednak zamiast nowoczesnego=minimalistycznego finalnie wykreował się jednak trawiasto-bylinowy z prostymi liniami jednakże z umiarem co do gatunków (niekoniecznie odmian w ramach gatunku) itp.
Tylko_Ona1 20:00, 30 mar 2025

Nastała wiosna i postanowiłam zrobić rewolucję w swoim ogrodzie
Wzięłam do serca wasze rady i aktualnie planuje rabaty ( wiele roślin postanowiłam oddać, jesteśmy umówieni z Panem żeby je odebrał dlatego muszę jeszcze trochę poczekać z przenoszeniem roślin ) ale mam
pytanie odnośnie moich hortensji.
Do tej pory myślałam, że to będą Anabelle(dostałam je z ogrodu mamy), ale nigdy nie miała u mnie pokaźnych kwiatów, raczej zwykłe białe kulki, ale co mnie zastanawia to kolor ich liści...
Na fotografiach znalezionych w internecie te hortensje mają głęboki ciemno-zielony kolor , moje mają bardzo jasny odcień i tak co roku. Dodam, że w ogrodzie rosną też limelight i one mają widocznie ciemniejsze liście.
Czy ktoś wie czy to może jakaś inna odmiana? Czy istnieją hortensje krzewiaste, które mają takie jasne liście? A czy moje są poprostu "głodne"i trzeba sie nimi odpowiednio zająć?
Przepraszam za jakość zdjęć, ale to jedyne jakie znalazłam w telefonie z tego lata.
Mimo słabej jakości widać różnicę chiciażby w porównaniu do rosnących w tyle brabantów.
Będę wdzięczna za odpowiedzi i pomoc