Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Czego NIE ROBIĆ w ogrodzie nowoczesnym

Czego NIE ROBIĆ w ogrodzie nowoczesnym

Judith 20:26, 30 mar 2025

Jasny kolor liści może być spowodowany zbyt dużą ilością słońca (Anabelki to hortensje do cienia) i zbyt mało kwaśnym podłożem.
Krzaczki całkiem zgrabne
Tylko_Ona1 20:43, 30 mar 2025

Dziękuję za szybką odpowiedź
Rzeczywiście mój ogród jest mocno nasłoneczniony.
Zobaczę jak się udadzą w tym roku, przeniosę je wszystkie na boczną rabate i dodatkowo zakwaszę im ziemię. Może za świerkiem znajdą trochę cienia...
Tylko_Ona1 20:43, 30 mar 2025

.
Gruszka_na_w... 20:48, 30 mar 2025

Wpisz w wyszukiwarkę słowo "chloroza" i obejrzyj zdjęcia, które wyskoczą. Przypomnij sobie, czy liście Twoich Annabellek miały podobny wygląd; tzn. zielone nerwy liściowe i żółtawą blaszkę.

Pierwsze , co mi przyszło do głowy to niedobór azotu w glebie. Tuje rosną dosyć blisko, mają szeroki system korzeniowy i mogą podbierać hortensjom składniki pokarmowe. Na to wskazuje też słabe kwitnienie hortek. One powinny mieć kwiatostany jak talerze.

Podsyp je teraz granulowanym obornikiem, zakwaś nieco glebę granulowaną siarką, a za dwa tygodnie podsyp je siarczanem potasu. Za każdym razem wymieszaj nawóz z glebą i podlej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 21:09, 30 mar 2025

Znaczy jakiś plan rysujesz?

Możesz tez założyć sobie rozmmnażalnik i chodować byliny na przyszłe rabaty.

O hortach myśle to co dziewczyny wyżej napisały.
Tylko_Ona1 21:19, 30 mar 2025

Dziękuję, obejrzałam zdjęcia z chlorozą hortensji i hmmm... niestety nie pamiętam czy liście miały tak widoczne unerwienie, ale zdecydowanie co roku wpadają w żółte odcienie. Poszukam zdjęć na komputerze, może znajdę jakieś, które umożliwi mi powiększenie widoku na listki.
Co do dokarmiania, zwykle podawałam im tylko raz wiosną trochę granulowanego kurzego oborniku, a w zeszłym roku dostały dodatkowo latem trochę granulek YaraMilla, ale faktycznie to zdecydowanie za mało.
Po przesadzeniu zrobię jak piszecie.
Tylko_Ona1 21:43, 30 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Znaczy jakiś plan rysujesz?

Możesz tez założyć sobie rozmmnażalnik i chodować byliny na przyszłe rabaty.

O hortach myśle to co dziewczyny wyżej napisały.

Póki co chodzę po działce, mierze i podpytuje męża co sądzi o zmianach. Ilekroć siadałam do kartki wychodzą mi nieproporcjonalne gryzmoły, tzn mam je, ale są na tyle nieczytelne, że chyba tylko ja wiem o co w nich chodzi

Ale przyznam sie, że wprowadzane zmiany sprowadzają sie do redukcji ilości rabat jak i samych roślin.
Z perspektywy poprzednich lat wiem, że nie dawałam rady wszystkiego odpowiednio dopilnować, zdecydowanie miałam za dużo rodzajów roślin jak na nowoczesny, minimalistyczny ogród który probóje stworzyć a i samo dokończenie ogrodu wiązało sie z bardzo dużymi kosztami.
Dzięki zmianom, będę mogła stopniowo, pomału polepszać ogród. Przynajmniej taką mam nadzieję

Przed nami jeszcze zakup i położenie obrzeży, chciałabym też wreszcie kupić i położyć kamień na rabaty i dokupić korę pod tuje (starej już mało co zostało).
Bardzo bym chciała wyrównać teren i założyć trawnik, ale w tym roku nie uda nam sie wszystkiego spiąć. Musimy podzielić pracę i koszta na przód i tył domu.
Front nadal nie zrobiony, czekamy aż Pan naprawi busa by mógł przywieź ziemię

Póki co przenieśliśmy kojec psa na koniec działki i już zrobiło sie "lżej".
Z góry wyjaśnię, że sam pies nie odczuł boleśnie zmiany bo na codzień biega swobodnie po ogrodzie, a kojec służy jej jedynie do spania, zamykana w nim jest jedynie w sytuacjach awaryjnych
Część roślin pojechała już do nowego właściciela, niebawem ma sie zjawić po resztę.
Jak tylko zrobi sie ładniej, napewno wrzucę kilka zdjęć dla porównania.
LIDKA 22:24, 30 mar 2025

Dobry pomysł podzielić koszty i robote na etapy. Nie da sie zrobić wszystkiego naraz. Dobrym pomysłem jest położenie obrzeży. To wprowadzi porządek.
Ważne że już wiesz co Lubisz, co chcesz i że masz wparcie Męża.

Tylko_Ona1 12:30, 31 mar 2025

Oj z tym wsparciem męża...
Mąż (mieszczuch jak i ja) nie poczuł zamiłowania do ogrodu.
Posiedzieć w nim jak najbardziej lubi, jakiś grill itp. Ale zupełnie nie lubi robić nic co sie wiąże z zakładaniem rabat czy ogólnie jakakokwiek pielęgnacja roślin czy trawnika.
A jak już coś robi to tylko po swojemu, niestety często (najczęściej) zupełnie niezgodnie ze sztuką ogrodową.
Nie mogę powiedzieć bo zrobił już bardzo wiele, nie lubi tego bardzo, ale dzielnie wykonuje wszystko o co go proszę. Pzzesadzanie, kopanie to pracę, które wykonuje on, ale co sie przy tyk naslucham to moje, a po co, a na co, a nie trzeba, wymyślam
Nie ma do tego cierpliwość zupełnie. Kiedy przesadza rośliny też robi to po swojemu.
Ogólnie pracę w ogrodzie to odwiecznie temat sporu u nas. Po części go rozumiem,
ja to lubie, on zupełnie nie.
Cokolwiek nie wymyślę, muszę swoje odczekać, aż szanowny mąż nabierze ochoty na działanie , a że mąż nie orientuje sie w tematyce ogrodowej to nie rozumie dlaczego mam problem i co mi za różnica przesadzać wiosną, a środkiem lata niejednokrotnie już tak było, moje rośliny chyba czują mój upór i zamiłowanie do nich i dlatego dzielnie to wszystko znoszą!
Ale tak mówiąc poważnie, utrudnia to bardzo, o wiele lepiej byłoby mieć kogoś kto choć nie lubi, ale wyjdzie od czasu do czasu i pomoże /zrobi co trzeba, ale bez uporu przy swoich dziwnych metodach.
Rabat z kamyczkiem nie trzeba czyścić deszcz to zrobi, podlewać nie trzeba bo deszcz w końcu przyjdzie, węża nie trzeba zwijać bo przecież i tak zaraz go rozciągnę oj można wymieniać i wymieniać.
No zdecydowanie ogród tak tylko moje zamiłowanie.
Tym bardziej utwierdzam sie, że tworzenie minimalistycznej przestrzeni to coś w sam raz dla nas. Mniej roślin i znacznie mniej gatunków równa sie mniej pracy, mogę sobie zaplanować jednego dnia zająć się np. samymi trawami, kolejnego samymi hortensjami i jest znacznie prościej...
Nie ukrywam, że nie mogę doczekać się kiedy skończą sie wszelkie pracę przy obrzeżach, przenoszeniu rabat itd bo wreszcie każde z nas zajmie sie tym co lubi.
Ja będę sobie pomału czyścić rabaty, dokarmiać i podlewać rośliny, on w tym czasie poda cos dobrego z grila
Patrycja_KG_Lu 13:00, 31 mar 2025

Montując obrzeża trzeba być bardzo pewnym granicy rabat, albo mieć dużo cierpliwości i sił na ich przenoszenie za jakiś czas. Nie jedna osoba już tutaj potem z tym walczyła.

Ze swojej strony podpowiem, żebyś pilnowała ilości spoiwa w jakim je osadzają, bo u mnie na granicy z trawą tam gdzie było więcej tej piaskowo-cementowej zasypki trawa podczas suszy nieestetycznie obsycha szybciej niż w innych miejscach. Po stronie rabaty też lepiej, żeby nie bardzo jej dawali, bo np. taką seslerie to już 50 cm pd brzegu sadzisz, a krokusy i inne cebulowe nawet bliżej, a niefajnie trafiać przy kopaniu na grudki betonu.