Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ekologiczna uprawa ogrodu » Szparagi - porady dotyczące uprawy oraz postępowania ze zbiorami ;)

Szparagi - porady dotyczące uprawy oraz postępowania ze zbiorami ;)

Magara 22:04, 05 lis 2024

Wątek jest
Na dobry początek skopiuję obszerny wpis Kasi Pestki jako prolog

pestka56 napisał(a)
O szparagach słów kilka Tzn. nie kilka tylko to co pisałyśmy o szparagach gdy je sadziłyśmy.
Nie zabij mnie za ilość tego takstu, ale żeby zmniejszyć to musiałabym redagować, a mój eM pogania, żeby film obejrzeć

17 kwietnia 2021
Monika: Tylko musisz wiedzieć, że to się cholernie ciężko sadzi. Że wiesz, trzeba się napracować przy kopaniu dołów na nie. Nie chcę cię mieć na sumieniu jak padniesz na pysk za przeproszeniem.

Posadziłam ok 60 i umordowałam się jak głupia.
Tak więc możliwe, że będziesz mnie przeklinać, ale trudno. Sadzi się masakrycznie, tyle ci powiem, żeby cię nie zniechęcić.

Odmiana Gijnlim.
...u mnie pod te szparagi to ziemia od zeszłego roku była przygotowywana. Najpierw poszła ziemia z obornikiem i glebogryzarka. Potem gorczyca na odkażenie. Po gorczycy dałam jeszcze kredę i wysiałam facelię albo… nie pamiętam co dałam na zielony nawóz tam. Ale w zeszłym roku miałam tylko gorczycę, facelię i seradelę
Ja: U mnie tak dobrze nie będzie. Mam przekompostowany obornik koński.
Monika: A teraz przy sadzeniu to kopczyk robiłam z czystego kompostu.
I przykrywałam tym co wykopałam wymieszanym z nawozem eko do pomidorów (taki na bazie guana marketowy) i skorupkami z jajek.
Dołek, w dołku kopczyk, rozkładasz korzenie i zasypujesz?

Może na focie nie widać ale to wielkie doły są, bo karpy dorodne. Trzeba zrobić tak, żeby góra została przykryta warstwą 10-15 cm ziemi.
No i to co ważne, choć nie do końca wiem czy dobrze zrobiłam, to to, że trzeba zobaczyć z której strony zeszłorocznego pędu wychodzą nowe wypustki. I wszystkie karpy ustawić w takim samym kierunku.
Karpa od karpy co 35 cm dawałam
Białe szparagi to ta sama odmiana., to jest bardzo podobne, tylko białe przykrywasz o 15 większą ilością ziemi, którą jesienią się rozgarnia. Ale sadzisz tak samo.
No i rozstaw jest 30-40 cm w rzędzie
Natomiast między rzędami poleca się ok 160cm. Ja dałam co 120.
Ale też jeden zrobiłam jakby podwójnie. Czyli takie dwa rzędy na mijankę jak w żywopłocie. Ale powinno się pojedynczo.
Zobacz np jak ma je Charles Downing na yt. To ten od no dig.. On ma tak po dwóch stronach ścieżki super.
Ty masz ciężką glebę to musisz rozluźnić, ale też możesz przykryć np 7 cm, a na jesieni dołożyć jeszcze kilka

A na przykład Carol Klein zupełnie inaczej pokazywała sadzenie. Gdzie wszyscy inni pisali że tak za gęsto. Więc ja zrobiłam tak, jak mi się wydawało sensownie i raczej kierowałam się uwagami plantatorów niż ogrodników którzy nie pokazują efektów. Bo pokaz z sadzenia to ja też mogę zrobić, ale to bez sensu skoro nie pokazuję efektów, no nie?
Tylko tyle, że plantatorzy zostawiają szersze między rzędami też dla maszyn, więc ja zostawiłam mniej, tyle żeby wygodnie wejść i kucnąć. Bo za gęsto też nie dobrze bo ponoć wtedy masz więcej szparagów w krótkim czasie, ale krótko, bo już po kilku sezonach wypustki drobnieją. Więc warto nie sadzić zbyt gęsto

Tu masz jeszcze opis z książki Carol. Jedną grządkę zrobiłam właśnie podobnie tylko głębiej (bo ja mam piaski) i z dwóch rzędów razem, nie trzech.

Ja: Posadzę tak jak Dowding pokazał. To sensowne.
Znaczy odleglości i to palikowanie mi się podoba, żeby potem nie rozłożyły się
Dam do tej mojej gliny piasku i oczywiście kompost z dodatkiem przekompostowanego obornika, bo mam osobno.
Monika: No na pewno musisz rozluźnić. Szkoda że nie mieszkasz bliżej, bo bym piasek na glinę chętnie wymieniła.

20 kwietnia 2021
Ja: Melduję, że przesyłka dotarła w dobrym zdrowiu. Szparagi czekają na jutrzejsze sadzenie w skrzyni warzywnej przykryte warstwą wilgotnych wiórów tartacznych.

12 maja 2021
Ja: Jak tam szparagi u ciebie Moje nie wszystkie wyszły z ziemi jak na razie.

Monika: Ale ładne. U mnie cieniasy straszne i wyższe niż u ciebie, ale teraz to rosną w oczach.
Zauważyłam że te co mi się ulamaly przy sadzeniu to są rozkrzewione od razu
Ja: Moje też cieniasy. Grubość małego palca.
Monika: Aha. No u mnie tak samo.
Może w przyszłym sezonie będzie lepiej
Ja: Mnie się nic nie krzewi, a też ułamałam 3 szt.
Bo, jak to właściwie jest? Czy powinno się w pierwszym sezonie zostawić i niech rosną?
Monika: Niby nie powinno się, ale facet od którego kupowałam zapewniał mnie że przy tym rozmiarze karp to można mieć już zbiór w pierwszym roku.
My planujemy spróbować, choćby pojedyncze na surowo. Tylko po deszczach bo teraz to mi szkoda.
Ja: O, to może będziemy jeszcze chrupać własne szparagi owinięte boczusiem i podsmażone na patelni, Mniam
Monika: Uwielbiam z piekarnika z samą oliwą i grubą solą.
Ja: Na surowo nie jadłam.
Jestem wszystkożerna, więc wyprobuję wszystkie przepisy https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/przepisy.html
13 maja 2021
Ja: Monika, a jak to jest ze zbiorami szparagów? Czy wyłamuje się wszystkie, które wyrastają i jeśli tak to do kiedy można, bo przecież musi chyba ten szparag mieć jakieś liście? Kiedy pozwolić mu wyrosnąć jako krzew i kiedy ten krzew ściąć, żeby wiosną wypustki znowu rosły?
Monika: W zadomowionych karpach do czerwca. Potem już się zostawia. Rośnie asparagus. I jesienią ścina do zera
Ja: Dzięki Kiedy probujecie jeść? One teraz speedu dostały i bujają do góry
Odważyłam się jednego spróbować. Pyszny, choć cienki. Liczę, że za rok będą grubaski.
Monika:
Nie podlałam więc dzisiaj znowu zrezygnowałam. Liczyłam na deszcz w nocy, ale już widzę że prognozy się zmieniły i dzisiaj znowu nie popada.
Ja: Ja podlalam, przy okazji, bo ściąałam włókninę spod truskawek i podlewałam przechowalnię trawek. Na dziś mam naleśniki banofee, więc nie pasuje, ale jutro
26 czerwca 2021
Ja: Przy okazji, jak tam szparagi? U mnie już busz asparagusowy.
Monika: Ładnie chociaż dopiero teraz widzę, że za dobre podłoże dostały.
Mają tak głęboką zieleń, że są prawie czarne. Boję się w ogóle na nie patrzeć
No i oczywiście zaczęły się po ostatnich burzach wykładać, więc dostały linki.
Za to schrupałam kilka w tym roku na surowo i są przepyszne, zero goryczki, kruche, bardzo soczyste.
Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie pojem sobie już tak fest.
A u ciebie jak?
Ja: Linki jeszcze nie założone, ale słupki już stoją. Też chyba przesadziłam z dodawaniem dobroci pod karpy, bo część sie wykłada. Nie są takie mocno zielone, ale jednak.
Monika: A, ty tak do każdego jeden patyczek masz. Ja dałam po patyku na końcach rzędów i połączyłam linkami.
Mam nadzieję, że tylko teraz będą, a w przyszłym roku utrzymają się same
Ja: W rzędzie jest posadzone 15 sztuk i są 2 rzędy. Patyki stoją po bokach obu rzędów. Dla każdego rzędu 4 pary patyków. Mam wąskie przejście między rzędami i od razu zakładałam, że zrobię takie podparcie
Monika: Za rok będziemy sobie fotki szparagów na talerzu wysyłać
Ja: I Page też, bo do niej powędrowało 10 karp i też dzielnie rosną.

Magara 22:10, 05 lis 2024

Ponieważ temat szparagów się mocno rozbujał ostatnio w różnych wątkach, piszcie tutaj - łatwiej będzie później znaleźć potrzebne informacje.

Ja się zafiksowałam, chcę mieć własne, jedną skrzynię warzywną na nie poświęcę i zobaczę co będzie

Wiem, że szparagi uprawia Kasia Pestka (było nie było - matka chrzestna tego wątku ), Patrycja, i chyba nicol???
Może ktoś jeszcze się przyzna i podzieli doświadczeniem tak jak Kasia

Magara 22:11, 05 lis 2024

No i moja pierwsza prośba - napiszcie jakie macie odmiany i dlaczego takie a nie inne

Zachwyciły mnie w tym roku zielone - pychotka
Białe kojarzą mi się z czasami dzieciństwa - włókniste były
Makao 07:04, 06 lis 2024

Tak, piszcie i pokazujcie. Chętnie się douczę.
Ja znam tę roślinę z ogrodu mojej mamy ale jako ozdoba bo do bukietów jako dodatek zawsze wkładała i chyba nawet nadal u niej rośnie przy bramie. Nigdy nie jedliśmy.
Dzięki Magaro za wątek
pestka56 12:54, 06 lis 2024

Dzięki Magaro

Po końcu zbiorów w czerwcu pozwalamy szparagom rosnąć i wtedy mamy na grządkach ASPARAGUSY znane z dawnych ogrodów. przed zimą należy je ściąć, grządki z karpami nadsypać najlepiej kompostem.
pestka56 12:58, 06 lis 2024

Wtedy gdy Monika i ja sadziłyśmy szparagi 10 karp posadziła też Kasya (Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej)
Makao 13:55, 06 lis 2024

pestka56 napisał(a)
Dzięki Magaro

Po końcu zbiorów w czerwcu pozwalamy szparagom rosnąć i wtedy mamy na grządkach ASPARAGUSY znane z dawnych ogrodów. przed zimą należy je ściąć, grządki z karpami nadsypać najlepiej kompostem.

I jak się zetnie te asparagusy (jak nisko się ścina?)to w kolejnym sezonie znowu będą szparagi?
hankaandrus_44 14:38, 06 lis 2024

W moim ogrodzie jest jedna karpa szparaga, ale już po roku, widzę nowe wschody po letnim sezonie. Wiosną muszę je podkarmić, żeby jesienią uszykować nowe karpy. Znalazł mi się amator na szparagi, dotąd byłam sama do talerza.

Szparagi ząsiały mi się od sąsiadki, ona ma jedną karpę i nigdy ich nie używa do jedzenia. W tym roku owocowały, i pewnie będą nowe siewki, ptaki działają.
pestka56 15:03, 06 lis 2024

Makao napisał(a)

I jak się zetnie te asparagusy (jak nisko się ścina?)to w kolejnym sezonie znowu będą szparagi?

Będą to się nazywa wypustki

A asparagusy jak zżółkną to scinasz jak byliny
Makao 05:06, 07 lis 2024

A ile raz w sezonie tzn. w maju zbiera się szparagi z takiej karpy? Wycina się raz i koniec? Potem tylko kwitnienie czy może ścinasz a ona wyrastają szybko i znowu ścinasz?