Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ekologiczna uprawa ogrodu » Szparagi - porady dotyczące uprawy oraz postępowania ze zbiorami ;)

Szparagi - porady dotyczące uprawy oraz postępowania ze zbiorami ;)

pestka56 23:27, 16 lis 2024

Jankosia odpowiedziała, że może w międzyrzędziach, ale to oczywisty kłopot. Można by tam koniczynę wysiać. U Moniki wsiały się samoczynnie zioła typu lebiodka, dziurawiec, macierzanki i rosną. Ona nie czyści swojego ogrodu bardzo, bo ogród naturalny, więc i tam gdzie warzywa, też drobne rośliny rosną.

Natomiast w rzędach nie dobrze, bo w maju plonują szparagi, warto żeby miały czysto.

Jeszcze taka rada dla osób, które mają skrzynie warzywne. Szparagi można posadzić za skrzyniami, na końcu warzywnika i wtedy przed nimi można uprawiać prawie wszystko ...traktować szparagi jak krzewy i tyle miejsca przygotować. W sumie trochę jak pod miskanty chociażby”.
Magara 23:35, 16 lis 2024

Kasia, dzięki
Ale bardziej na myśli miałam czy można między szparagami koperek wysiać albo np. dymkę posadzić lub czosnek

Kto ma skrzynie warzywne wie, że każdy centymetr na wagę złota
pestka56 11:29, 17 lis 2024

Magara napisał(a)
Kasia, dzięki
Ale bardziej na myśli miałam czy można między szparagami koperek wysiać albo np. dymkę posadzić lub czosnek

Kto ma skrzynie warzywne wie, że każdy centymetr na wagę złota

„... w rzędach nie dobrze, bo w maju plonują szparagi, warto żeby miały czysto.”

Tak mnie się też wydaje. Tym bardziej, że sadzisz te karpy szparagowe na wiele lat i one potrafią nieźle w szerokości wypuszczać wypustki. Może nie w pierwszych latach, ale im starsze tym więcej wypustek i po prostu przerastałyby koperki i cebulki. To nie byłoby wygodne.
Zresztą nic nie szkodzi na przeszkodzie żeby spróbować. Na pewno żadnych korzeniowych bym nie siała.
Helen 13:14, 17 lis 2024

Daga, wg mnie nic nie powinno rosnąć pomiędzy szparagami. Jak się rozrosną karpy, to szparagi potrafią wyjść w wielu miejscach, czasami trochę dalej niż karpa.
Będzie ryzyko, że rosnący szparag "wyrzuci" inną roślinę jak kret robiący kretowisko

P.S. To tak z dawnych obserwacji, gdy mój Tata miał uprawę szparagów

pestka56 10:42, 18 lis 2024

I po wątpliwościach dzięki Helen
Magara 23:10, 18 lis 2024

Ooo, dzięki

U nas ostatnio zimnica, wiatr arktyczny plus śnieg z deszczem dzisiaj, ale jutro pójdę zmierzyć skrzynie warzywne - może mnie oświecicie, że nie ma sensu się brać za szparagi przy moich możliwościach

Helen - Ty skarbnicą wiedzy się okazujesz Pisz wszystko co Ci się przypomni
pestka56 11:36, 19 lis 2024

Magara, co tam, najwyżej nie uda się. Próbować trzeba.
Magara 22:54, 19 lis 2024

Zmierzyłam skrzynie warzywne. 140x90 cm. Ile karp w taką wsadzić??? Ile z takiej powierzchni będzie w przyszłości zbiorów? Ma to sens????
Helen 06:38, 20 lis 2024

Zapytam Tatę
Makao 08:28, 20 lis 2024

Eee to szparagi tak rozłogami się rozrastają i robią takie niespodzianki?
To Magara ma dobry pomysł żeby w skrzyni je trzymać. Może to je trochę powstrzyma.