Mam nadzieję, że uda mi się opisać dobrze to, czego się dzisiaj nasłuchałam / naumiałam
Mój Tata miał przez prawie 30 lat plantację szparagów na polu. Te szparagi hodował, żeby były białe, proste, odpowiedniej grubości. Generalnie do dalszej odsprzedaży.
Przed sezonem musiał nad każdym rzędem szparagów usypać wał ziemi (robił to traktorem z jakimś specjalnym urządzeniem). Po sezonie musiał te wały zrównać z ziemią, żeby szparagi wyrosły ponad ziemię i wybujały tak jak na zdjęciu u Bożenki (wpis wyżej). Rośliny (po zbiorach) miały się rozrastać i dawać dobry plon w kolejnym roku.
Żeby uzyskać dobrej jakości białe szparagi trzeba je zbierać wczesnym rankiem (ok. 6 rano) i drugi raz po południu (ok. 16.00).
Jak jest za zimno, to rosną wolniej, jak za ciepło i słonecznie, rosną szybciej i często robią się różowe od góry (oczywiście to jest gorsza jakość warzywa, które się hoduje na białe szparagi).
Kopie się wokół miejsca, gdzie pęka ziemia i wycina szparaga o długości około 20-30 cm. Następnie taką dziurę się zasypuje (wyrównuje do wysokości wału).
Zapewne teraz są już inne nowocześniejsze rozwiązania, ale mój Tata robił to w ten sposób
Po zlikwidowaniu plantacji szparagów, przez kilka lat nie tęskniliśmy za tym warzywem

, haha
Od ok. 5 lat Tata ma rządek szparagów w ogrodzie. Pomiędzy nimi nic nie rośnie

Te szparagi rosną zwyczajnie, bez nasypywania ziemi na wały. To są te same szparagi, które gdyby zasypać wałem ziemi, byłyby białe
Jak wyrosną na wysokość około 20-30 cm, ale jeszcze główka szparaga się nie otwiera=nie kwitnie, to się go wycina przy ziemi. Gdy główka za bardzo rozkwitnie, szparag robi się zdrewniały i jest niesmaczny. Taki jest wycinany i wyrzucany (zdarza się to przez przeoczenie).
Szparagi (50 karp) zostały posadzone w ziemi wymieszanej z kompostem i obornikiem (głębokość sadzenia ok. 40 cm).
W pierwszym roku po posadzeniu, szparagów się nie zbiera. Pozwala im się rozrosnąć.
W drugim roku od posadzenia, szparagi zbiera się przez około 2 tygodnie.
W kolejnym roku, zbiera się przez około 3 tygodnie.
Dopiero w czwartym roku można zbierać przez cały sezon.
Generalnie sezon powinien się rozpocząć od końca kwietnia/początku maja do ok. św. Jana (chyba 21 czerwca?). Jednak ze względu na zmiany klimatyczne i zdarzające się przyspieszenia początku wiosny, sezon zbiorów może się rozpocząć w połowie kwietnia lub gdyby było bardzo zimno około 10 maja. Wtedy odpowiednio krócej lub dłużej należy skończyć zbiory. Każdy rok może być inny
Po zbiorach szparagi powinny się rozrastać i wyglądać jak u Bożenki.
Po zbiorach można je podsypać wapnem i zapomnieć o nich do wczesnej wiosny. Dopiero wtedy ścina się łodygi do ziemi i czeka na sezon
Szparagi mogą być atakowane przez mszyce.
50 karp szparagów daje obiady 2 razy w tygodniu dla 4 osób dorosłych i 3 dziewczynek (12, 10, 6 lat).
To chyba wszystko co zanotowałam... Uffff...
Mam nadzieję, że to będzie zrozumiałe
Daga, especially for Y