orzelek67
07:51, 14 wrz 2024

Poradźcie co mam zrobić bo choina kanadyjska bardzom mi się podoba i chciałabym zrobić z niej żywopłot wzdłuż ogrodzenia od zachodniej strony działki. Ten żywopłot może mieć maksymalnie 3 m szerokości bo w takiej odległości od ogrodzenia będzie stać wiata garażowa na odcinku ok 7m (cały żywopłot ma mieć jakieś 15 m). Dodatkowo chciałabym żeby nie osiągał wysokości większej niż 5m. Na tej wiacie będzie zamontowana fotowoltaika i obawiam się, że wyższe drzewa przysłonią mi słońce. Chciałabym też, żeby był gęsty i zimozielony bo od tej strony w niewielkiej odległości przebiega dość ruchliwa droga krajowa i chce się od niej odciąć. Przeczytałam wątek i wiem już, że choina dobrze znosi cięcie, ale czy aż takie formowanie będzie dla niej dobre. Obawiam się, że jak będzie starsza to już nie będzie to wyglądać korzystnie. W tej chwili mam tam posadzone cisy Hiksii, ale z tego co piszą to one dorastają maksymalnie do 2,2m wysokości, a ja chce tam coś wyższego. A może doradzicie coś innego co fajnie sprawdziłoby się w tym miejscu i było zimnozielone. Będę wdzięczna za wszystkie porady.