Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

agata_chrosc... 14:19, 05 maj 2012

Co masz nie dać rady! Po prostu nanieś na plan gdzie masz kran zewnętrzny. I od kranu poprowadź linie, jak najkrótsze, do poszczególnych sekcji. Czyli jedna pójdzie do małych spryskiwaczy - środkiem rura o przekroju np.25mm i od niej rozgałezienia do poszczególnych spryskiwaczy o przekroju 20mm. I tam, gdzie rura zmienia kierunek, albo łaczy się z inną rurą, albo ze spryskiwaczem, tam masz złaczki. To są kolana, trójniki etc. Najlepiej jak juz potem poprosisz sprzedawcę, żeby dobrał Ci wszystkie elementy - odpowiednie przekroje, gwiny, etc. ALe on musi wiedzieć gdzie masz ten kran i gdzie chcesz te rury poprowadzić bo np. musisz ominąć jakąś przeszkodę, a nie można się pod nią podkopać etc. To wiesz tylko Ty i po prostu to nanieś na plan. I będzie ok. No i może skonsultuj to jeszcze z Witkiem bo ja to zrobiłam na swój użytek i w razie czego to będę sama siebie winić, ale nie jestem zawodowcem i nie chciałabym, żebyś przez moje złe rady kłopoty miała. U mnie wszystko działa, ale wiesz jak jest - lepiej zapytać jeszcze prawdziwego fachowca.
Madzenka 15:22, 05 maj 2012

Justyna sadź już te drzewa bo się doczekać nie mogę
Z wykopywaniem nowo posadonych roślin poczekaj. Byly starszne upały i młode rośliny to odchorowują co wcale nie oznacza, że padną. Daj im chwilę czasu, cierpliwości
Juzia 16:02, 05 maj 2012

Sonka napisał(a)
miałam takiego klona i mój pieszczuch rudzielec mi odgryz szczepienie, wypuszcza z podkładki, zasadzę w lesie na przeciw domu, wisnię piłkowaną amanogawa mam, jest śliczna, wiąz camperdowni również ( chyba dobrze napisałam ) zasadziłam dzisiaj pięknego tulipanowca, nie mogę się napatrzeć na niego z jadalni, przez taras, piękny jest głóg dwuszyjkowy paulu s scarlet, surmia pomimo krytyk na forum, też jest piękna, mam dwie..

Dzięki!
Muszę jeszcze poczytać o liściastych Ale już przynajmniej wiem co warto u siebie mieć
Juzia 16:03, 05 maj 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Co masz nie dać rady! Po prostu nanieś na plan gdzie masz kran zewnętrzny. I od kranu poprowadź linie, jak najkrótsze, do poszczególnych sekcji. Czyli jedna pójdzie do małych spryskiwaczy - środkiem rura o przekroju np.25mm i od niej rozgałezienia do poszczególnych spryskiwaczy o przekroju 20mm. I tam, gdzie rura zmienia kierunek, albo łaczy się z inną rurą, albo ze spryskiwaczem, tam masz złaczki. To są kolana, trójniki etc. Najlepiej jak juz potem poprosisz sprzedawcę, żeby dobrał Ci wszystkie elementy - odpowiednie przekroje, gwiny, etc. ALe on musi wiedzieć gdzie masz ten kran i gdzie chcesz te rury poprowadzić bo np. musisz ominąć jakąś przeszkodę, a nie można się pod nią podkopać etc. To wiesz tylko Ty i po prostu to nanieś na plan. I będzie ok. No i może skonsultuj to jeszcze z Witkiem bo ja to zrobiłam na swój użytek i w razie czego to będę sama siebie winić, ale nie jestem zawodowcem i nie chciałabym, żebyś przez moje złe rady kłopoty miała. U mnie wszystko działa, ale wiesz jak jest - lepiej zapytać jeszcze prawdziwego fachowca.

Ok. To spróbuję jeszcze pozaznaczać te rury, kraniki itp.
Juzia 16:06, 05 maj 2012

Marzena2007 napisał(a)
Justyna sadź już te drzewa bo się doczekać nie mogę
Z wykopywaniem nowo posadonych roślin poczekaj. Byly starszne upały i młode rośliny to odchorowują co wcale nie oznacza, że padną. Daj im chwilę czasu, cierpliwości

Hahaha....sadź drzewa....dobre
Najpierw to muszę M. namówić na ciąg dalszy prac ogrodowych, bo on myśli, że na ten sezon to już koniec A później linie rabat poznaczyć i dopiero miejsce drzewkom znaleźć...o kasie nie wspomnę...

Czekam...spokojnie
Madzenka 16:16, 05 maj 2012

Mój M wsadził jednego graba i wykopal 4 cisy i odpoczywa.... Powiedzial że to moje hobby a nie jego
Patrycja 18:14, 05 maj 2012

to kup mu chociaż piwko za tak ciężką pracę
Sebek 22:21, 05 maj 2012

Mam nadzieję, że dasz radę w tym nawadnianiem - dla mnie to czarna magia
Juzia 22:24, 05 maj 2012

Też mam taką nadzieję
Mala_Mi 10:19, 06 maj 2012

Juzia_G napisał(a)
Dobrze????? Wow! Jestem w szoku
Pod płotem... zależy gdzie Ale tuje mam tylko od frontu i tam będę sama wszystko podlewała, Musi mi coś zostać dla przyjemności

Ale z rurami i kierunkami to już chyba nie dam rady

to wstaw jeszcz sobie zmykane na klapkę w trawniku ujęcie wody...bys nie musiała do podlewania ciągnąć węża od domu bardzo wygodne