Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Gardenarium 08:04, 10 wrz 2011

Moni, serbskie nie mają strasznych korzeni, jak widać u mnie rosną w "symbiozie" z Rh.

Z białych Rh na pewno polecam "Cunningham's White", zakwita ponownie i ma zwarty pokrój.

Instagram Ogrodowiska
Lena 08:12, 10 wrz 2011

Ja też jestem zachwycona tą częścią ogrodu przy ulicy.A różany bukiecik,zaszedł wysoko
Zdjęcia jak zawsze-artystyczne....Podziwiam!
Monic 08:13, 10 wrz 2011

Tak, widziałam u Ciebie rh przy serbach, ale myślałam, że masz jakieś tricki, że to się tak udaje. Słyszałam o wkopywaniu w ziemię pleksowych płyt celem odgrodzenia.
Niage 08:33, 10 wrz 2011

Zobaczyłam, jest cudnie, mimo, że jesień blisko Przebarwiające się kwiaty hortensji wyglądają równie pięknie. Nie chce się wyjść z Twojego ogrodu, ewentualnie na ulicę
Gardenarium 14:35, 10 wrz 2011

Pod świerki serbskie do dołków dawałam chyba zwykły torf odkwaszony, a dla Rh oczywiście kwaśne podłoże. Jak widać niczemu to nie przeszkadza

Instagram Ogrodowiska
ewaglen 19:57, 10 wrz 2011

gardenarium napisał(a)
Dziękuję

Natomiast w tego typu ogrodzie (z dużą ilością roślin strzyżonych) są tylko dwie większe akcje w roku, wiosną, kiedy to trzeba te odkształcenia po zalegającym śniegu nieco naprawić, złamane gałązki przyciąć i ogólnie skorygować kształty. Druga akcja jest w końcu czerwca, po zakończeniu nowych przyrostów.
Wtedy jest wielkie cięcie. Ja mam tych figur ponad 70 (Witek liczył).

A w międzyczasie bawię się w donice. Ustawiam, przestawiam, dostawiam, dosadzam, wurzucam, znowu dosadzam, zmieniam i tak w kółko bo po prostu lubię tę robotę i już

Przy tak szczelnym obsadzeniu wszystkich "poziomów" chwasty nie mają szans. Czasem się pojawiają, ale łate są do wychwycenia. Ale niech nawet czasem sobie jakiś wyrośnie, a co tam

Heliotropy w zagęszczeniu mają brzydkie liście, brązowieją im. Po wsadzeniu w tę wielką donicę, gdzie mają luz - odżyły i jak widać ślicznie zakwitły.

Danusiu, czym strzyżesz swoje dzieła?? Na jednym ze zdjęć widziałam takie wielkie nożyce w Twoich rękach?? Czy nie używasz narzędzi zasilanych prądem?? Ja sekatorem swoje bukszpany cięłam, ale nie byłam zadowolona z efektu.
Pozdrawiam gorąco
ewaglen 20:00, 10 wrz 2011

gardenarium napisał(a)
Dzięki Martek, już wrzucam
Coraz więcej hortensji wytwarza nowe kwiaty

Stare blakną i traca kolor

Hosta "Fire Island"

Heliotropy po nawożeniu

Dzisiaj kupiłam dwie hortensje, niestety bez nazwy. Kwiaty są w odcieniu liliowo-niebieskim. Nie mają jednak więcej pąków kwiatowych. Zasilić je jeszcze? Jeśli tak, to czym najlepiej?
ell 20:13, 10 wrz 2011

U Danusi jak zwykle pięknie - tak dystyngowanie, a hortensje ślicznie przebarwione.
Gardenarium 20:29, 10 wrz 2011

Wg wszystkich zaleceń nie należy już zasilać hortensji.

Ja swoje zasilam (dotyczy H. macrophylla), bo traktuję je jako rośliny sezonowe, mam zawsze ich dużo w donicach.
Jeśli zamierzasz posadzić je na zimę do gruntu nie nawóź już bo delikatne pędy zmarzną. A jak w garażu czy chłodnym innym miejscu - to można. Zasilam Magiczną Siłą do hortensji.

Mam wszelki sprzęt do cięcia, jednak bukszpany cieszą się moją szczególną miłością i są docinane zawsze ręcznie. Za to stożki z cisa były w tym roku strzyżone spalinową Husquarną na wysięgniku
Ładnie wyszło

Po raz pierwszy cięli pracownicy, bo my już byśmy nie dali rady sami do 2 lipca (zlot u nas) zdążyć.

Wielkie cięcie bukszpanów

Gotowe

A teraz kaczory

Gotowe

Instagram Ogrodowiska
kaisog1 20:32, 10 wrz 2011

Zawsze mnie rozbawiały te "sterczące kuperki"