Irenko i Agato,
W momencie gdy startowaliśmy z projektem trudno było szukać inspiracji w polskich pracowanich. Przez ponad dwa lata wertowałam gazety niemieckie i austriackie w poszukiwaniu innego stylu, prostego, bez ozdobników, trochę takiego alpejsko- skandynawskiego. I tylko żal,że dom nie stoi na jakiejś górze tylko na płaskiej wsi pod Wrocławiem. Agatko teraz już i w polskich czasopismach króluje styl nowoczesny

i wkoło powstaje coraz więcej domów o odmiennej architekturze. Przez dziesięciolecia nie mieliśmy wzorców, bo kryzys, brak materiałów, brak środków. Niektórzy wolą tradycyjne "polskie budownictwo" bo taki styl lubią, bo nie lubią ekstrawagancji

a ja należe do osób które styl tradycyjny lubiłyby tylko wówczas gdyby to była moja posiadłość rodowa

ze stuletnim lasem brzozowym wkoło.
A stylu ogrodowego Holandii zadraszczam, wiem o czym piszesz, bo akurat w polskich czasopismach ogrodniczych ogrody holenderskie często były prezentowane. Uwielbiam ten styl, chyba bardziej niż ogrodów angielskich

najbardziej mi jednak odpowiada styl Danusiowy

Dziewczyny dyskutujcie, dyskutujcie a o moim "straszydle" domu jak go w czasie budowy określano mogłabym książkę napisać.