Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

Madzenka 20:23, 04 mar 2012

justi napisał(a)
Jak masz jakieś stronki z takimi nowoczesnymi rzeczami wysyłaj mi linki na priv od czasu do czasu. Mój brat się w takim stylu urządził, może coś się bratowej spodoba to poluka sobie.

Podeślę tylko jak będę siedziała przy innym komputerze, gdzie mam archiwum
justi 20:26, 04 mar 2012

To już dziękuję
Sebek 20:43, 04 mar 2012

Marzena2007 napisał(a)
Elektryczny, ale wolałabym ręczny bo mam mały trawnik i kabel by nie przeszkadzał.

Ręczny Ci wystarczy - tylko trzeba się namęczyć z nim trochę - ale trawnika masz mało.

Mój kosztował chyba 65 złotych - kupiony w Obi - firma bayer - szkoda, że Danusia nie ma w swoim sklepie wertykulatora
Madzenka 20:56, 04 mar 2012

A to będę szukać ręcznego bo na 100 m2 trawniczka elektryczny za 345 zł niepotrzebny, kule bukszpanowe za tę kasę kupię
Sebek 21:53, 04 mar 2012

No właśnie
kwiatholandii 06:27, 05 mar 2012

Marzeno, a Ty te piękne szafirki (jak dobrze widzę) później przesadzasz do gruntu? Ja miałam w domu 50szt, przekwitły i nie ukrywam, że nie wiem co teraz? Przed pracami ziemnymi nie ma gdzie wsadzić. co zrobić z tymi cebulami. Mam też kilka hiacyntów?
ps.tak mnie zaraziłaś, że rano jadę z synkiem na zakupy ogrodowe. Też muszę choć mały kącik na tarasie udekorować. Nie miałam weny, bo taras będzie się robił dopiero za miesiąć, ale choć coś miłego dla oka zrobię. Kawka będzie lepiej smakowała
agata_chrosc... 15:08, 05 mar 2012

Witaj Marzena. Też sobie obejrzałam Twój ogród i na razie jestem pod ogromnym wrażeniem domu. Nareszcie coś innego! Odważni ludzie zamiast staropolskiego dworku zrobili piękny nowoczesny dom. Wspaniały projekt! Ta przeszklona ściana wygląda niesamowicie. Oby więcej takich domów w naszym pięknym kraju. No i skoro w takim stylu wybraliście dom, to jestem pewna, że ogród też będzie wspaniały. Aż mi szkoda, że nie ma Cię w Holandii - tu znalazłabyś masę inspiracji dla takiego ogrodu. W każdym piśmie ogrodniczym takie nowoczesne aranżacje pokazują, czego niestety w polskiej literaturze wiele nie ma. Czasem aż sama żałowałam, że do mojego domu nic takiego by nie pasowało, bo niektóre na prawdę fantastyczne. Trzymam kciuki za popularyzatorkę dobrej architektury!
Milka 15:12, 05 mar 2012

Droga Agato, w Polsce ludzie też się bardzo strają, niestety wielu z nas nie miało takich możliwości startu jak społeczeństwo holenderskie, pozdrawiam

Sorki Marzenka, że u ciebie
Madzenka 19:11, 05 mar 2012

Irenko i Agato,
W momencie gdy startowaliśmy z projektem trudno było szukać inspiracji w polskich pracowanich. Przez ponad dwa lata wertowałam gazety niemieckie i austriackie w poszukiwaniu innego stylu, prostego, bez ozdobników, trochę takiego alpejsko- skandynawskiego. I tylko żal,że dom nie stoi na jakiejś górze tylko na płaskiej wsi pod Wrocławiem. Agatko teraz już i w polskich czasopismach króluje styl nowoczesny i wkoło powstaje coraz więcej domów o odmiennej architekturze. Przez dziesięciolecia nie mieliśmy wzorców, bo kryzys, brak materiałów, brak środków. Niektórzy wolą tradycyjne "polskie budownictwo" bo taki styl lubią, bo nie lubią ekstrawagancji a ja należe do osób które styl tradycyjny lubiłyby tylko wówczas gdyby to była moja posiadłość rodowa ze stuletnim lasem brzozowym wkoło.
A stylu ogrodowego Holandii zadraszczam, wiem o czym piszesz, bo akurat w polskich czasopismach ogrodniczych ogrody holenderskie często były prezentowane. Uwielbiam ten styl, chyba bardziej niż ogrodów angielskich najbardziej mi jednak odpowiada styl Danusiowy
Dziewczyny dyskutujcie, dyskutujcie a o moim "straszydle" domu jak go w czasie budowy określano mogłabym książkę napisać.
Madzenka 19:15, 05 mar 2012

kwiatholandii napisał(a)
Marzeno, a Ty te piękne szafirki (jak dobrze widzę) później przesadzasz do gruntu? Ja miałam w domu 50szt, przekwitły i nie ukrywam, że nie wiem co teraz? Przed pracami ziemnymi nie ma gdzie wsadzić. co zrobić z tymi cebulami. Mam też kilka hiacyntów?
ps.tak mnie zaraziłaś, że rano jadę z synkiem na zakupy ogrodowe. Też muszę choć mały kącik na tarasie udekorować. Nie miałam weny, bo taras będzie się robił dopiero za miesiąć, ale choć coś miłego dla oka zrobię. Kawka będzie lepiej smakowała

Moniko poprzeglądaj ogród nietylko bukszpanowy cz. I tam znajdziesz mnóstwo inspiracji kompozycji donicowych. Ja tylko marne kopie danusiowe uskuteczniam, ale tylko dla tego, że Danusia perfekcyjnie ilustruje moje wyobrażenia estetyczne.
Szafirki proponuję po przekwitnięciu dallej nawozić w donicy do czasu aż zżółkną liście, jesienią wsadż je do ogródka, w miejsce, które wiosną często oglądasz