Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Gardenarium 09:25, 21 lis 2013

Ryzyka to w sumie nie ma, ja nawet przesadzałam, tylko one brzydko teraz w sprzedaży wyglądają i nie wiadomo co kupisz, może jakieś chore? Lepiej już wiosną, bo i tak nie będą za bardzo zdobiły teraz

Instagram Ogrodowiska
agam 10:15, 21 lis 2013

Zamiast serial bukszpanowo-cisowy "na żywo" oglądać to w kinie siedziałam. No nic zdjęcia po premierze oglądnęłam. Ogród wydaje się być dużo większy, kule wypasione, trawki w żwirku prezentują się elegancko i te czarne i białe tulipany. Na wiosnę będzie cudownie. Pozdrawiam.
kasiek 10:22, 21 lis 2013

Hm, ile razy ogladam Twój ogród Danusiu to obiecuje sobie ze mniejsze ilość gatunków roslin w ogrodzie. Masz niesamowitą harmonię w ogrodzie m.in także z uwagi na ograniczona paletę barw. Tyle że strasznie trudne odmówic sobie kolejnego kwitnacego klejnotu.

Wczoraj ogladałam gazetę OGRODY z listopada 2002 - artykuł o Tobie - ogród w trzystu donicach. Kiedy poczytałam jak zaczynałaś przygodę z ogrodem, mój szacunek do Twojej pasji ogrodniczej urósł niesamowicie. Spełniłaś marzenia, jak w bajce
Gardenarium 10:27, 21 lis 2013

Wiem, że trudno odmówić sobie roślin i ja też nie odmawiam, sadzę kolejne "cuda" przytargane z Anglii lub Polski na zewnętrznej rabacie.

To prawda, moja pasja urosła, a teraz można w aktualnej Magnolii oglądać dwa nasze ogrody
A niedługo - niespodzianka To po 20 grudnia

Instagram Ogrodowiska
Loosiuu 10:39, 21 lis 2013

Tyle czekania.....

To nawet i dobrze, bo za dużo by inspiracji było na raz Nacieszmy się tą wspaniałą zmianą. Nadal nie mogę się nadziwić. Super wyszło!
kasiek 10:45, 21 lis 2013

O - no to lece po gazetę

Zwłaszcza w małych ogrodach trzeba mieć dużą dyscyplinę wewnetrzną by nie stworzyć chaosu.
Tym bardziej podziwiam, mnie czesto brakuje takiej determinacji
aga_szsz 11:15, 21 lis 2013

A ja mam pytanie odnośnie sadzenia żywopłotu z thui aurespicata. Czy nie jest już za późno na jego sadzenie? Jak zabezpieczyć drzewka w donicach, gdybym zdecydowała się je kupić, ale z myślą o wysadzeniu wiosną? Czy można przechować je np. w foliaku, i co z podlewaaniem przez okres zimowy, czy też mogą stać na dworze? A może jednak lepiej wstrzymać się z zakupem do wiosny, tym bardziej, że mieszkam w pn-wsch. części Polski?! W jakiej odległości od siebie je sadzić, żeby w przyszłości stworzyły ładny, jednolity żywopłot? 50 cm nie za gęsto?
Gardenarium 11:46, 21 lis 2013

Można sadzić jeśli nie są kopane z uciętymi korzeniami. Doniczkowane ze 100 % korzeni to raczej 10%% przyjęcia, tylko podlać dobrze trzeba i wyściółkować korą. Natomiast jeśli teren jest niedostatecznie przygotowany i masz sadzić w chwasty- to odradzam, poczekaj do wiosny i przygotuj teren.

Kupione w donicach zadołuj z donicami, podlej. W namiocie nie, bo nie będą miały wody a tylko mróz bez ochrony śnieżnej

50 cm za gęsto- to dla Smaragdów dobra odległość, myślę, że 70-80 cm.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy

oraz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/355-iglaki-sadzenie-i-pielegnacja

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 12:07, 21 lis 2013

To na duże/większe cisy kopane z bryłą w jucie też już za późno? Czy ryzykować?
Gardenarium 12:15, 21 lis 2013

Decyzja należy do Ciebie Nie wiem bo to nie moje pieniądze

Sama nie wiem, jak bym postąpiła, ale jakbym koniecznie chciała zmienić to bym kupowała

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies