Witam.
Myślę, że w dzisiejszym pędzącym świecie nie dostrzegamy piękna i co najważniejsze potrzeby zatrzymania się na chwilkę, by z tego piękna czerpać.
Trzeba być człowiekiem mocno wrażliwym i mieć pewne wzorce by posiąść umiejętność łapania takich momentów. Choć Ogrodowisko pokazuje, że tych ludzi jest wielu, to pozostali w dużej większości mają inne priorytety.
Dziś jest wielu takich co mają ogrody założone i pielęgnowane przez specjalistyczne firmy, i nie wynika to z braku czasu, ale tylko z tego, że mieć piękny dom i ogród to mieć wizytówkę swojej majętności.
Oczywiście rozumiem takich co po prostu tego czasu nie mają , chodzi mi o tych , którzy nie orientują się we własnym ogrodzie, a cieszy ich nie zakwitnięty pierwiosnek , a słowa uznania znajomych.
Już moja babcia 40 lat temu w swym przedogródku miała pięknie kwitnące klomby, a czasu na wsi przy gospodarce tyle co na lekarstwo. Tylko, że Ona była takim wrażliwcem, wiedziała, że pokarm dla oczu jest równie ważny jak pokarm dla ciała i tą wrażliwość przekazywała swoim dzieciom i wnukom.
rozpisałam się- przepraszam