Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ivvvona 15:16, 23 lut 2014

Ciemierniki piękne, u Ciebie zawsze można liczyć na ciekawe inspiracje. A z pracą w ogrodzie mam tak samo - nigdy nie mam dość Prognozy rzeczywiście budujące - za tydzień kilkanaście stopni, oby się sprawdziły. Pozdrawiam
ana_art 16:46, 23 lut 2014

Danusiu zerknij do mnie na 1007str proszę
ASUULEK 10:47, 24 lut 2014

Danusiu, zwracam się z prośbą o wyjaśnienie czy jest jakiś sposób na odróżnienie hortensji ogrodowej od bukietowej o tej porze roku gdy są same badylki,
Może to głupie pytanie, ale kupiłam w tamtym roku 3 hortensje NN, kwitły na biało ale miały mało kwiatów bo jeszcze malutkie. Teraz czytam że dziewczyny przycinają już swoje hortensje a ja nie wiem jak mam ciąć, czy nisko czy tylko trochę od góry. Czy jest może jakaś rada jak postąpić żeby nie narobić szkód?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pszczelarnia 11:17, 24 lut 2014

Danuś, gwiazdnica u mnie kwitnie na całego na rabatach i w warzywniku . Mam wrażenie, że nie zapanuję nad nią na raz.
Ścięłam trzcinniki i seslerie jesienną. Przesadziłam hortensje 'Annabelle' za kolejną ławkę z widokiem na strumień. Hakonechloa też się ścina?
Przesadziłam 2 azalie, 1 derenia, złotlina i forsycję (ma pąki i za 2-3 tygodnie może kwitnąć przy tej pogodzie) - niech się dzieje co chce. To były właściwe okazy zadołowane na zimę.
Ziemia cudnie rozmarznięta (nigdy nie zamarzła), pachnie.
Pszczoły latają na ciemierniki. Mam ich sporo. Sadzę kule bukszpanowe do frontowej. Sezon się zaczął, jednak.

Lubię, jak pokazujesz zdjęcia. Mam wtedy poczucie bycia w kontakcie z Tobą. Ściskam mocno.
monteverde 11:32, 24 lut 2014

Gardenarium napisał(a)
Stary wianek juz znany, ale przeżywa drugą świetność

Danusiu stare wino też zyskuje na wartości, a wianek nadal piękny
Milka 11:49, 24 lut 2014

Wianek nadal świetny, chyba swój ciut zmodyfikuję i powieszę
ewakatowice 12:09, 24 lut 2014

Danusiu, wianek subtelny, pełen uroku. Swoje wianki, bądź inne dekoracje na drzwiach wieszam na haczykach, nie niszczą drzwi, nie trzeba wiercić Ani przyklejać taśmy od strony wewnętrznej.

Karolinek 16:23, 24 lut 2014

Gardenarium napisał(a)
Karolinek - tak, to cis Semperaurea albo podobny, ale nie Elegantissima.

Bardzo dziękuję, Danusiu. Cis = powolny wzrost, chyba że dostanę większe egzemplarze.
Przy okazji muszę się pochwalić dostałam w super cenie piękne bukszpany, 2 uformowane w kostkę, 2 duże kule na pniu i 8 mniejszych. Teraz tylko rozsądnie je wkomponować... Pozdrawiam!
Gardenarium 17:12, 24 lut 2014

Obalam mit, że cis=powolny wzrost. Wcale tak nie jest.
Jeśli ma warunki dobre to wcale nie rośnie wolno, a te wachlarzowe odmiany to będziesz nawet zaskoczona

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:15, 24 lut 2014

ASUULEK napisał(a)
Danusiu, zwracam się z prośbą o wyjaśnienie czy jest jakiś sposób na odróżnienie hortensji ogrodowej od bukietowej o tej porze roku gdy są same badylki,
Może to głupie pytanie, ale kupiłam w tamtym roku 3 hortensje NN, kwitły na biało ale miały mało kwiatów bo jeszcze malutkie. Teraz czytam że dziewczyny przycinają już swoje hortensje a ja nie wiem jak mam ciąć, czy nisko czy tylko trochę od góry. Czy jest może jakaś rada jak postąpić żeby nie narobić szkód?
Będę wdzięczna za odpowiedź.

Jest zasadnicza rada, ogrodowych nie tniesz, tylko ścinasz przekwitnięte kwiatostany i martwe pędy, a bukietowe i H. arborescens tniesz. Pokaż co masz albo po prostu zajrzyj w google. Bukietowa ma beżowe pędy i jest na pewno wyższa, a ogrodowa ma złuszczoną korę na pędach albo ma czarne, zmarznięte pędy. Bukietowe nie marzną.

Poczytaj tutaj i popatrz na zdjęcia, łatwo rozpoznać która jest która.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies