Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

dorciabe 10:00, 22 mar 2014

Danusia dość nisko ciachnęłam trawe Priaire fire, bo miała suche końce. Czy nie zrobiłam źle? Odrośnie?
asiach 16:47, 22 mar 2014

Witam serdecznie! Jestem pod ogromnym wrażeniem Waszego ogrodu. A mówią, że szewc bez butów chodzi - do dzisiaj wiem, że to nie jest prawdą. Gratuluję!
Proszę o pomoc - podpowiedź na temat pielęgnacji hortensji, że były tak piękne. Uwielbiam je, mam ich sporo a tak bujnie nie kwitną a i krzaczki robią się coraz mniejsze. Z czasem jest coraz gorzej Jak pielęgnujesz je, co robisz? Bo ja nawożę, podlewam, na wisnę przykrywam agrowłókniną, żeby nie zmarzły i nic z tego nie wychodzi. Kiedyś czytałam nawet o "okopaniu" - podcięciu korzeni, żeby "przestraszyć" roślinę, żeby zmobilizować do kwitnienia ale tego nie zrobiłam.
aneta230972 21:02, 22 mar 2014

Wybacz Danusiu, ze taka namola ze mnie .
Powtórzę moje pytanie dot. nawożenia moich tuj i świerków serbskich ponieważ na początku przyszłego tyg. muszę się za to zabrać.

"Dziękuję Danusiu za ekspresową odpowiedź. Tylko aby się upewnić i nie popełnić jakiegoś błędu. Czyli granulki Hydrokomplex rozpuścić w wodzie i takim płynem podlewać? Łopatologicznie poproszę . Jaka ilość Hydrokomplex na jaką ilość wody i ile tego końcowego płynu pod jedno drzewko? A może indywidualnie pod każde drzewko rozpuscić garść granulek na np. 2-3 litry h2o i podlać? Czy te granulki się łatwo rozpuszczają? Przepraszam za te "laickie" pytania ale o ile w kuchni kocham improwizować to w ogrodzie wolę nie . Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. "
Agacia 21:53, 22 mar 2014

Coś czuję, że jutro wjadą fotki Nie mogę się doczekać!
Sebek 21:56, 22 mar 2014

aneta230972 napisał(a)
Wybacz Danusiu, ze taka namola ze mnie .
Powtórzę moje pytanie dot. nawożenia moich tuj i świerków serbskich ponieważ na początku przyszłego tyg. muszę się za to zabrać.

"Dziękuję Danusiu za ekspresową odpowiedź. Tylko aby się upewnić i nie popełnić jakiegoś błędu. Czyli granulki Hydrokomplex rozpuścić w wodzie i takim płynem podlewać? Łopatologicznie poproszę . Jaka ilość Hydrokomplex na jaką ilość wody i ile tego końcowego płynu pod jedno drzewko? A może indywidualnie pod każde drzewko rozpuscić garść granulek na np. 2-3 litry h2o i podlać? Czy te granulki się łatwo rozpuszczają? Przepraszam za te "laickie" pytania ale o ile w kuchni kocham improwizować to w ogrodzie wolę nie . Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. "

Podsyp nim po prostu rośliny, zmieszaj z ziemią i podlej On się dość szybko rozpuszcza w ziemi, w wodzie nie próbowałem...
aneta230972 22:57, 22 mar 2014

Sebek napisał(a)

Podsyp nim po prostu rośliny, zmieszaj z ziemią i podlej On się dość szybko rozpuszcza w ziemi, w wodzie nie próbowałem...

Dzięki wielkie Sebek .Widzisz moje obawy są spowodowane tym, że w zeszłym roku jak podsypywalismy hydrokompleks to jakoś nie chciał się rozpuszczać za bardzo i podczas ulewy granulki zaczęły wędrować po całym ogrodzie . Nie chciałabym ich mieć w ogrodzie warzywno-jagodowym . A może błędem było to, że my ich faktycznie nie mieszliśmy z ziemią ( tak nam polecił właściciel szkółki, w której kupowaliśmy drzewka).
Gardenarium 13:38, 23 mar 2014

dorciabe napisał(a)
Danusia dość nisko ciachnęłam trawe Priaire fire, bo miała suche końce. Czy nie zrobiłam źle? Odrośnie?

Ja też nisko cięłam, jak nie zmarzła to odrośnie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 13:40, 23 mar 2014

asiach napisał(a)
Witam serdecznie! Jestem pod ogromnym wrażeniem Waszego ogrodu. A mówią, że szewc bez butów chodzi - do dzisiaj wiem, że to nie jest prawdą. Gratuluję!
Proszę o pomoc - podpowiedź na temat pielęgnacji hortensji, że były tak piękne. Uwielbiam je, mam ich sporo a tak bujnie nie kwitną a i krzaczki robią się coraz mniejsze. Z czasem jest coraz gorzej Jak pielęgnujesz je, co robisz? Bo ja nawożę, podlewam, na wisnę przykrywam agrowłókniną, żeby nie zmarzły i nic z tego nie wychodzi. Kiedyś czytałam nawet o "okopaniu" - podcięciu korzeni, żeby "przestraszyć" roślinę, żeby zmobilizować do kwitnienia ale tego nie zrobiłam.

Największe znaczenie ma dobry dół z kompostem o odczynie lekko kwaśnym (hortensje bukietowe) i posadziłam w jeden dół dwa albo trzy krzewy, tnę, wodę mają non stop i co jakiś czas nawóz do hortensji, no i je kocham

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 13:41, 23 mar 2014

aneta230972 napisał(a)
............... Czyli granulki Hydrokomplex rozpuścić w wodzie i takim płynem podlewać? Łopatologicznie poproszę . Jaka ilość Hydrokomplex na jaką ilość wody i ile tego końcowego płynu pod jedno drzewko? A może indywidualnie pod każde drzewko rozpuscić garść granulek na np. 2-3 litry h2o i podlać? Czy te granulki się łatwo rozpuszczają? Przepraszam za te "laickie" pytania ale o ile w kuchni kocham improwizować to w ogrodzie wolę nie . Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. "

Pokazywałąm w Mai, sypiemy pod krzew w obrębie korony, nie pod pieniek, mieszamy z glebą i podlewamy, wtedy ma się rozpuścić i dotrzeć do korzeni. Nie rozpuszczamy w wodzie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 13:42, 23 mar 2014

Magda_ napisał(a)
Danusiu czy już można przesadzać tuje ?

Można, nawet trzeba.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies