Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ewik 17:39, 01 maj 2014

Cudna wiosna u Ciebie
ewakatowice 21:26, 01 maj 2014

Danusiu...podskakuje by pomachać wiosennie
Sebek 23:54, 01 maj 2014

I ja macham - pooglądałem wiosenne zdjęcia i jestem jak zawsze zachwycony Z tulipanami wtopa... Ale lepszy rydz jak nic - konweniują chociaż z klonem
Margarete 02:34, 02 maj 2014

Dawno sie nie odzywalam u ciebie, choc zagldam czesto..... tym razem jedka musze bo zachwyculy mnie twoje lilioksztaltne tulipany, naprawde sa sliczne, takie dostojne............
A szczegolnie pieknie prezentuje sie ten jasny z zielona smuga, co to zy odmiana jest, napisz prosze.
Fotki z wiosennego ogrodu - cudne !
BusyBee 10:02, 02 maj 2014

Witam Pani Danusiu i witajcie wszyscy mili Ogrodnicy, zakochani w swoich ogrodach

To moja pierwsza oficjalna wizyta w Ogrodowisku, ale wsiąkłam tu na dobre ponad rok temu. Szczerze podziwiam nie tylko Pani ogród, ale również pasję, cierpliwość i serce jakie wkłada Pani w swoje ogrody i w to forum. Dzięki Pani panuje tu niezwykła atmosfera, a Ogrodowiczanie tworząc swoje piękne ogrody wspierają się wzajemnie. Znalazłam w Ogrodowisku odpowiedzi na wiele pytań, moja wiedza znacznie wzrosła i zmienił mi się ogrodowy "gust" - to dzięki Wam wszystkim.

Mój ogród ma 12 lat, ale popełniłam w nim wiele błędów nie mając żadnego doświadczenia. Sadziłam rośliny, które zestarzały się szybko i nie jest mi łatwo wymienić je na nowe. Zmieniam więc co się da, metodą małych kroczków. W ogrodzie pracuję raczej sama, ale do cięższych prac udaje mi się czasami zwerbować męża.

Dziś piszę do Pani, licząc na pomoc przede wszystkim w sprawie szkółek. Mieszkam na "dzikim wschodzie" - szkółek tu mało i wybór roślin w centrach ogrodniczych naprawdę marny. W poniedziałek będę w Warszawie i mam nadzieję, że uda mi się kupić rośliny, których potrzebuję. Mogę podjechać również poza Warszawę, licząc na to, że w szkółkach bedzie trochę taniej.

- Potrzebne mi ładne drzewo, które nie będzie docelowo za duże, poradzi sobie z mroźnymi zimami i raczej ciężką glebą. Myślałam o klonie pospolitym 'Golden Globe', ambrowcu lub..? Nie wiem co jeszcze mogłabym wziąć pod uwagę. Prunus "Umbraculifera" będzie mała za małą koronę, a śliwę wiśniową "Nigra" mam już w pobliżu.

- Poza tym potrzebuję coś ozdobnego na pniu, niewysokiego na eksponowane stanowisko baaardzo słoneczne, przy ścianie domu, pod oknem. Świerk glauca globosa, czy może sosna grune welle? A może coś innego, nie śmiecącego za bardzo bo tam żwirek. Muszę to jeszcze czymś podsadzić, biorąc pod uwagę temperatury latem. Miejsca sporo, bo to pusty rąb o długości 3.30.

- Kolejne chciejstwo to Fagus sylvatica 'Purpurea'. Może też uda mi się gdzieś dostać taki, który będzie miał więcej niż 50 cm

Wystarczy tych pytań, bo zanudzę Panią i innych odwiedzajacych ten wątek.

Pozdrawiam serdecznie! Miłego dnia!
Kasik 22:07, 02 maj 2014

Witaj Danusiu.
Mam gorącą prośbę. Chcę przesadzić Migdałka i na jego miejsce posadzić coś bardziej reprezentacyjnego. Napisałam u siebie na 150 stronie. Jeśli to nie kłopot, to proszę o poradę.

Pozdrawiam.
Pola 22:17, 02 maj 2014

Danusiu, macham majowo do Ciebie i tęsknię za fotkami twojego ogrodu
Gardenarium 22:47, 02 maj 2014

Pozdrawiam zaglądających Odpowiem w poniedziałek

Instagram Ogrodowiska
andziulka 22:01, 03 maj 2014

zaglądam i pozdrawiam wiosennie
popcorn 10:10, 04 maj 2014

Zaglądam i pozdrawiam! Trochę fotek jest, zachwycające jak zawsze!
pozdrawiam!