Witam Pani Danusiu

i witajcie wszyscy mili Ogrodnicy, zakochani w swoich ogrodach
To moja pierwsza oficjalna wizyta w Ogrodowisku, ale wsiąkłam tu na dobre ponad rok temu. Szczerze podziwiam nie tylko Pani ogród, ale również pasję, cierpliwość i serce jakie wkłada Pani w swoje ogrody i w to forum. Dzięki Pani panuje tu niezwykła atmosfera, a Ogrodowiczanie tworząc swoje piękne ogrody wspierają się wzajemnie. Znalazłam w Ogrodowisku odpowiedzi na wiele pytań, moja wiedza znacznie wzrosła i zmienił mi się ogrodowy "gust"

- to dzięki Wam wszystkim.
Mój ogród ma 12 lat, ale popełniłam w nim wiele błędów nie mając żadnego doświadczenia. Sadziłam rośliny, które zestarzały się szybko i nie jest mi łatwo wymienić je na nowe. Zmieniam więc co się da, metodą małych kroczków

. W ogrodzie pracuję raczej sama, ale do cięższych prac udaje mi się czasami zwerbować męża.
Dziś piszę do Pani, licząc na pomoc przede wszystkim w sprawie szkółek. Mieszkam na "dzikim wschodzie"

- szkółek tu mało i wybór roślin w centrach ogrodniczych naprawdę marny. W poniedziałek będę w Warszawie i mam nadzieję, że uda mi się kupić rośliny, których potrzebuję. Mogę podjechać również poza Warszawę, licząc na to, że w szkółkach bedzie trochę taniej.
- Potrzebne mi ładne drzewo, które nie będzie docelowo za duże, poradzi sobie z mroźnymi zimami i raczej ciężką glebą. Myślałam o klonie pospolitym 'Golden Globe', ambrowcu lub..? Nie wiem co jeszcze mogłabym wziąć pod uwagę. Prunus "Umbraculifera" będzie mała za małą koronę, a śliwę wiśniową "Nigra" mam już w pobliżu.
- Poza tym potrzebuję coś ozdobnego na pniu, niewysokiego na eksponowane stanowisko baaardzo słoneczne, przy ścianie domu, pod oknem. Świerk glauca globosa, czy może sosna grune welle? A może coś innego, nie śmiecącego za bardzo

bo tam żwirek. Muszę to jeszcze czymś podsadzić, biorąc pod uwagę temperatury latem. Miejsca sporo, bo to pusty rąb o długości 3.30.
- Kolejne chciejstwo to Fagus sylvatica 'Purpurea'. Może też uda mi się gdzieś dostać taki, który będzie miał więcej niż 50 cm
Wystarczy tych pytań, bo zanudzę Panią i innych odwiedzajacych ten wątek.
Pozdrawiam serdecznie! Miłego dnia!