Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeszcze hobby czy już uzależnienie..?

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..?

Gosiniak 21:09, 29 sty 2013

Nadrobiłam
Co ja widzę, hortensje, trawki i cisy się szykują
nieszka 21:12, 29 sty 2013

A tak z limkami, trawkami i cisami. Cisy dałam między okna - sztuk trzy żeby mi okien nie zasłoniły w przyszłości...

nieszka 21:15, 29 sty 2013

Gosiniak napisał(a)
Nadrobiłam
Co ja widzę, hortensje, trawki i cisy się szykują

A jak się zdecyduje na hortensję to będzie mi potrzebne bardzo dużo i postanowiłam że będę je sama rozmnażać Musze poczytać jak się do tego zabrać...
ewalm 21:20, 29 sty 2013

a tu z przodu ma byc jeszcze rabata z bukszpanowyi kulami? Przed domem, tam gdzie teraz jest jeszcze kostka?
nieszka 21:25, 29 sty 2013

Tak właśnie. Kule bukszpanowe z przywrotnikiem i wiśnie umbra w kwadratach w kostce.

Dlatego mam wogóle problem z kształtem tej rabaty "hortensjowej"
Przedogródek w kwadratach a dalej ogródek w falistych liniach. Jedyna metoda połączenia tego to chyba taka prosta rabata dochodząca do skarpy.

ewalm 21:30, 29 sty 2013

można by ją na końcu rozszerzyć w taki wycinek koła, na wysokości kratki przy tarasie i łączacy się ze skarpą? Przejście od geometrycznych do nieregularnych?

a ta z kulkami i przywrotnikeim dochodzi do rogu domu i przechodzi w tą boczną?
nieszka 21:43, 29 sty 2013

Si si si. Kule będą przechodziły w tą boczną. I w sumie nie wiem czy ta boczna nie musiałaby być jakoś na szerokość tego miejsca koło kratki. Tu jest chyba najbardziej sensowne zdjęcie tego miejsca.

nieszka 21:45, 29 sty 2013

Oj z całą pewnością rabata będzie musiała być szerokości tego półkola koło kratki jak tak patrzę na ostanie zdjęcie
ewalm 22:10, 29 sty 2013

a coś się wspina po kratce? albo będzie?
a przed nia są lawendy i rozchodniki?
i ta rabata z boku domu to taka raczej cienista będzie?

i jeszcze pytanie na czasie - jak tam będzie ze śniegiem zimą i podlewaniem latem, na rabatach przed domem i przy domu? Pod szerokim okapem gorzej jest z deszczem - nawadniasz/podlewasz? A zimą śneg wyląduje już poza rabatą?
nieszka 22:29, 29 sty 2013

Ewa, po kratce wspina się winobluszcz, ale strasznie słabo rośnie. Może to dlatego że na podwyższeniu i ma za sucho...
Przed kratką jest teraz rozchodnik i cis aurea decora w miejscu lawendy, ją przesadziłam bo to strona południowa zachodnia i jakos nieciekawie wyglądała. Zostawiłam miejsce tam jeszcze na jakieś trawy żeby na wiosnę zasadzić.
Cienista jest do południa gdzieś, potem jest słońce ale nie jakieś mocno palące.

A w kwestii śniegu, to oczywiście spada a i owszem. Jak jest go tak dużo jak w tym roku to siłą rozpędu ląduje za rabatami ale jak troszkę mniej no to na rabacie.
Myślałam żeby założyć płotki przeciwśniegowe co o niech dziś wyczytałam u dziewczyn... Inaczej będę musiała same byliny posadzić a nie chciałabym..
A no i odlewam wszytko ręcznie, póki co