Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi

Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi

kraania 19:09, 05 paź 2013

Ninoja napisał(a)
Wspaniale jest u Ciebie. Wrzosowisko cudne.

A na tym zdjęciu te trzy kuleczki na dole to co to takiego?
Przepięknie świeci okolone zwiewną trawą.

Ninoja te kuleczki to przycięty po kwitnieniu żarnowiec czerniejący 'Cyni'. Pozdrawiam
kraania 19:11, 05 paź 2013

JoannA napisał(a)
Własne grzybki w ogrodzie, super sprawa
Wrzosowisko wymiata, a nowe nasadzenia miodzio
pozdrawiam Aniu

Asiu niestety grzybki chyba się skończyły. Ostatnie przymrozki chyba to spowodowały. Nie nacieszyłam się grujecznikiem, który przez jedną noc stracił liście. To samo z winobluszczem, który porasta siatkę z tyłu ogrodu. Za szybko zrobiło się zimno, zdecydowanie za szybko
Ninoja 19:12, 05 paź 2013

Dziękuję za odpowiedź, nie podejrzewałam że to żarnowiec
kraania 19:16, 05 paź 2013

Ninoja napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź, nie podejrzewałam że to żarnowiec

Trochę nienaturalnie przycięty, ale całkiem dobrze to wygląda
Mathildis 19:30, 05 paź 2013

Moje sosny na razie źle nie wyglądają (zresztą trudno to stwierdzić stojąc na dole), ale wystraszyłam się widząc tak wielką ilość tych gąsienic spadających z drzew i gdy przeczytałam komunikat nadleśnictwa . Ciekawe czy w tym wypadku też by środki doglebowe pomogły - muszę doczytać.
kraania 19:37, 05 paź 2013

Mathildis napisał(a)
Moje sosny na razie źle nie wyglądają (zresztą trudno to stwierdzić stojąc na dole), ale wystraszyłam się widząc tak wielką ilość tych gąsienic spadających z drzew i gdy przeczytałam komunikat nadleśnictwa . Ciekawe czy w tym wypadku też by środki doglebowe pomogły - muszę doczytać.

Brrrrr... Spadające gąsienice....Ja w ubiegłym roku straciłam kilka drzew przez korniki. Więcej już nie chcę. Planuję wiosną robić oprysk i lać w ziemie Biosept. żeby trochę wzmocnić rośliny a ogród złapał równowagę.
JoannA 20:43, 05 paź 2013

kraania napisał(a)

Asiu niestety grzybki chyba się skończyły. Ostatnie przymrozki chyba to spowodowały. Nie nacieszyłam się grujecznikiem, który przez jedną noc stracił liście. To samo z winobluszczem, który porasta siatkę z tyłu ogrodu. Za szybko zrobiło się zimno, zdecydowanie za szybko

Aniu, grzybki będą jak się trochę ociepli, wczoraj, dzisiaj nazbieraliśmy po wiaderku gąsek, trafiają się podgrzybki, a dzisiaj M znalazł nawet małego prawdziwka.
U nas było wyjątkowo zimno, kwitnące straciłam wszystkie już we wtorek to było -2, w piątek 0 5.30 termometr pokazywał u nas -6, szok. Wszystkie horti ogrodowe czarne, bukietowe zbrązowiały a katalpa straciła wszystkie liście. Jedyna pociecha to że u sąsiada spadły prawie wszystkie liście z orzecha to liście nie będą u mnie fruwały całą jesień. Widoki rano były piękne owszem, wszystko oszronione, jak polukrowane ale jak wróciłam z pracy to minę miałam raczej nietęgą.
pozdrawiam cieplutko
kraania 21:37, 05 paź 2013

JoannA napisał(a)

Aniu, grzybki będą jak się trochę ociepli, wczoraj, dzisiaj nazbieraliśmy po wiaderku gąsek, trafiają się podgrzybki, a dzisiaj M znalazł nawet małego prawdziwka.
U nas było wyjątkowo zimno, kwitnące straciłam wszystkie już we wtorek to było -2, w piątek 0 5.30 termometr pokazywał u nas -6, szok. Wszystkie horti ogrodowe czarne, bukietowe zbrązowiały a katalpa straciła wszystkie liście. Jedyna pociecha to że u sąsiada spadły prawie wszystkie liście z orzecha to liście nie będą u mnie fruwały całą jesień. Widoki rano były piękne owszem, wszystko oszronione, jak polukrowane ale jak wróciłam z pracy to minę miałam raczej nietęgą.
pozdrawiam cieplutko

Asiu przynajmniej tyle dobrego, że z liśćmi fruwającymi po ogrodzie będziesz miała spokój. U mnie też hortensje mają czarne liście . Ja chcę ciepełka!
JoannA 21:39, 05 paź 2013

kraania napisał(a)

Asiu przynajmniej tyle dobrego, że z liśćmi fruwającymi po ogrodzie będziesz miała spokój. U mnie też hortensje mają czarne liście . Ja chcę ciepełka!

Ciepełko jeszcze będzie Aniu i wtedy poszalejemy w ogrodzie. Mnie został na prace w ogrodzie jeszcze tydzień, później zasłużony odpoczynek
kraania 21:44, 05 paź 2013

JoannA napisał(a)

Ciepełko jeszcze będzie Aniu i wtedy poszalejemy w ogrodzie. Mnie został na prace w ogrodzie jeszcze tydzień, później zasłużony odpoczynek

Oby Asiu tak było, bo straszą mroźną zimą. Odpoczynek jak najbardziej zasłużony i do tego jeszcze w takim miejscu. Super