Kwiecie HolandiI - jak się do Ciebie zwracać bo imienia nie mogę znaleźć?

Na chwasty wszystkie sposoby są dobre lecz nieskuteczne

najskuteczniejsza jest gruba co najmniej 5 cm warstwa kory. Niektórzy zalecają nawet 10 cm. Ja próbowałam różnych sposobów, które chyba opiszę w moim wątku specjalnie dla Ciebie. Efektywniejsza jest gruba kora, bo miałka szybko "znika" i z dosypywaniem kory jest jak z syzyfową pracą. Nie zwracałam jednak uwagi na "ziarno" kory, tylko na cenę, bo ilości zużywa się astronomiczne przy zakładania ogrodu.
Nie wszystkie rośliny tolerują korę, np. róże. Dla bukszpanów i runianki, które planujesz dobry będzie też żwirek. Ja u siebie planuję wiosną sporo wysypać pod bambusa i runiankę. Ale ze żwirkiem więcej doświadczeń ma Sebek.
Co do firm wykonawczych zgadzam się z Wieloszką ufają ale kontroluj, wszystko fomalizuj, nie zaczynaj prac bez szczegółowych kosztorysów. Sugeruję samodzielne zakupy a co najwyżej wykonawstwo przez firmę. Nie wiem jaka sytuacja jest z położeniem działki, ale nie zapomnij o drenażu. Nawet najpiękniejszy ogród, w którym zalega woda, a piszesz że masz glinę, może umrzeć z powodu zalanie korzeni wodą.