Gabriela
12:33, 26 lut 2012
Jak to miło zobaczyć "swój" projekt u kogo innego. Kolorystyka z tego co czytałam zupełnie będzie inna, bo twoja będzie szaro-białą, a mój brązowo-budyniowy), inny będzie też taras i inny ogród.
Miło mi bardzo, że do mnie zajrzałaś, sama z ciekawością przeczytałam Twój wątek, ale u mnie inspiracji raczej się nie doszukasz, chyba że zmienisz zdanie na temat stylu.
Bo mnie się na przykład taka łąka w ogrodzie bardzo podoba i mam zamiar mieć taką zamiast części trawnika, marzę o takich makach i je będę wsiewać w trawę za chwilę. I tu dochodzimy do sedna, a mianowicie względne jest pojęcie tego co jest a co nie jest chwastem w ogrodzie.
Też bardzo podobają mi się klimaty holenderskie, spędziłam tam tydzień kilka lat temu z mężem, mieszkaliśmy w Zaandorf nad samym morzem ( niesamowite plaże) i podróżowaliśmy po Holandii samochodem, codziennnie gdzie indziej, głównie po ogrodach, ale nie tylko. W Goudzie trafiliśmy na święto Goudy,bo to akurat był maj, pogoda była cudna. Ech, rozmarzyłam się, to wszystko pod wpływem Twoich zdjęć i opowieści.
Nie bardzo będę Ci umiała poradzić w kwestii projektowania, bo ja cienka z tego jestem, zanim coś wymyślę u siebie, mijają wieki i ciągle nie mam pewności, czy nie można było lepiej. Dlatego na połowie ogrodu właściwie u mnie nic nie ma.
Powiem Ci tylko z własnego doświadczenia, że ścieżka z kamyczków do domu to nie będzie najlepszy pomysł, mieliśmy coś takiego zanim pojawiła się nawierzchnia z kostki i nawet myślałam o żwirze jako docelowym, pod samym domem nawet to było jako tako zrobione, ale nie sprawdziło się. Jak jest śnieg, to wywalasz żwir razem ze śniegiem, czy jest mokro czy sucho, drobiny wnosisz do domu na butach.
Więc mamy twardą nawierzchnię z kostki przy wejściu do domu i do ogrodu zimowego - zabudowanego tarasu, a z tarasu zejście do ogrodu jest wprost na trawę, nawet jak jest mokro, to wycierasz buty i już, a jak już przejdziesz z tarasu do domu to już jest sucho.
Myślę że taka nawierzchnia żwirowa byłaby fajna tylko utwardzona, są takie chyba z żywicą.
Zaintrygowałaś mnie tą ceramiką, bardzo podobają mi się tego typu rzeźby w ogrodach i w zasadzie tylko takie, jak pokazałaś w ogrodzie teściowej. Czy sprzedajesz może swoje prace, cy to tylko hobby dla siebie?