Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje poletko

Moje poletko

Celina 21:43, 10 cze 2012

Basiu dzięki bardzo!
No właśnie z tym pokładaniem zauwazyłam i napisałam.
Ale niebieska odmiana musi cudnie wyglądać! taki mix biało-niebieski! wyobrażasz sobie?Jwst teraz o czym myśleć
malgocha1960 22:35, 10 cze 2012

Celinko,jak ukorzeniasz róże z patyka to na zimę zabezpieczasz jakoś?Ja miałam 4 sztuki wsadzone w ziemię na to plastikowe butelki,wiosną były zielone,a jak zdjęłam buteli tak uschły całe i nie ma z nich nic.
mira 22:41, 10 cze 2012

Celinko jak będziesz ukorzeniać róże to daj znac też popeksperymentuję , a jesli chodzi o ten dzwonek też mam ale ja myslałam, że to rozwar i fakt pokłada się bardzo - kolor biały ma taki , że oczy chce wypalić
Przetacznik 23:43, 10 cze 2012

Hej Celino! uważnie przeczytałam pierwsze 20 stron Twojego wątku. Jak Ty to fajnie i wzruszająco opisałaś!
Też skojarzyło mi się odkrywanie przez Ciebie działki na nowo z "Tajemniczym ogrodem".
Zresztą zawsze wyobrażam sobie, że wkraczam do " tajemniczego ogrodu" przekręcając klucz w furtce moich ROD np. o 8 rano, kiedy ptaki śpiewają i nie ma jeszcze za dużo ludzi.
Piękne Twoje pergole różane i lilie zrobiły na mnie wrażenie. Ciekawie śledzić taką ogromną metamorfozę ogrodu. I chyba wiem trochę jak duży zapał i wysiłek musieliście wykazać, żeby powstały takie piękne efekty.
Pamiętam jak my szukając działki zgłoszonej do sprzedania szliśmy przy takich wypielęgnowanych ogródeczkach, domeczkach cudnych, aż doszliśmy do tej właściwej - chaszcze, fasola i rudbekia, której nie lubię za bardzo. I szara chatka o specyficznym zapachu, pełna gratów i żelastwa.
A teraz tak jak i Ty po bardzo intensywnej pracy w każdej wolnej chwili - mamy teraz swoje jedyne miejsce na ziemi, niedaleko mieszkania, gdzie możemy bez pytania o pozwolenie cieszyć się naturą, zapachami, słońcem, ja jeszcze nie umiem w to uwierzyć.
Myślę, że taka fascynacja przyrodą i jej pielęgnowanie i hołubienie to taki prezent Boski - taki przedsmak raju. W końcu po to mamy zmysły, żeby się pozachwycać kolorami, zapachem, komponować po swojemu przez chwilkę na tym świecie. Przyjemnie być wśród ogrodników.
Pozdrawiam i będę czytać dalej - Weronika
jotka 08:46, 11 cze 2012

Witam I życzę miłego dnia I nic więcej nie powiem, bo Weronika już powiedziała
Elfik 22:38, 11 cze 2012

barbara_krajewska napisał(a)
........ ten dzwonek ........., kwitnie długo, .........., nadaje się na kwiat cięty. Jedyna jego wada to taka, że lubi się pokładać.

O!!! I tego w kwiatkach nie cierpię!!! Dziś walczyłam z piwoniami, stawiając je do pionu...
andziulka 23:12, 11 cze 2012

Celinko, u nas wczoraj była ulewa, dziś lekko pada. Faktycznie wcześnie kwitną Twoje róże. U mnie dziś zakwitł pierwszy różany pąk
AniaDS 11:31, 12 cze 2012

Celina napisał(a)

Jolu Prawie wszystko kwitnie z dużym wyprzedzeniem .ta róża tegoroczna -zdjęcie z wczoraj.
Sprawdziłam ,przeglądając fotki ,że tak wyglądała w lipcu w ubiegłym roku! cały miesiąc do przodu!
Jak tak dalej pójdzie, to w środku lata już będzie po wszystkim pozamiatane

Celinko, ona do lipca będzie kwitła.
Po drugie, połowa czerwca to normalny czas dla kwitnienia róż, szczególnie dla tych, które nie powtarzają kwitnienia.
W tamtym roku o ile pamiętam nie mieliśmy pięknej pogody w maju, więc róże kwitły z opóźnieniem .
Reasumując - wszystko jest w normie, tak powinno byc.
majkel0326 20:00, 12 cze 2012

Celinko,jak będziesz ukorzeniać róże z patyków to ja poproszę o foto instrukcję.Chętnie podpatrzę,może mi też się uda
jotka 22:31, 13 cze 2012

Celinko, a co u Ciebie tak cichutko?
pozdrawiam