Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa

Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa

tomgroch 20:42, 05 lis 2012

Bambusy wyglądają dobrze jak na pierwszy sezon. Trochę gorzej, że otwarta przestrzeń jest. Po zimie mogą być mocno wysuszone. Jeśli chodzi o kostkę, to hmmm.... no poradzi sobie z nią. Ja widziałem młode kiełki wyrastające z ... asfaltu !
Leida 22:00, 05 lis 2012

A ja miałam przyjemność obejrzeć Wasz ogród w czerwcu razem z Martą i byłam zachwycona.
I tylko żałuję, że jesteście tak daleko od nas bo jesień i jej barwy powodują, że chciałoby się z tego ogrodu nie wychodzić.
Szykuj już karteczki na opłaty. Bo utrzymanie takiego ogrodu w takim stanie na pewno wymaga mnóstwa nakładów. Ja jestem pierwsza jak tylko będę w tamtych okolicach i za takie widoki z przyjemnością zapłacę.
Cieszę się, że wreszcie w Polsce powstają takie ogrody, których nie powstydziłaby się Anglia.
tomgroch 16:27, 06 lis 2012

Leida napisał(a)
A ja miałam przyjemność obejrzeć Wasz ogród w czerwcu razem z Martą i byłam zachwycona.
I tylko żałuję, że jesteście tak daleko od nas bo jesień i jej barwy powodują, że chciałoby się z tego ogrodu nie wychodzić.
Szykuj już karteczki na opłaty. Bo utrzymanie takiego ogrodu w takim stanie na pewno wymaga mnóstwa nakładów. Ja jestem pierwsza jak tylko będę w tamtych okolicach i za takie widoki z przyjemnością zapłacę.
Cieszę się, że wreszcie w Polsce powstają takie ogrody, których nie powstydziłaby się Anglia.

Dzięki Hanno za komplementy . Ogrody angielskie są jak dla mnie najpiękniejsze, chociaż wcale nie muszą być związane z Anglią . Piękne ogrody są też w USA i innych krajach anglojęzycznych. No właśnie anglojęzycznych ...., czyli jednak Anglia
Bileciki w planie są ale to dopiero za 5-10 lat, gdy ogrody dojrzeją, rozrosną się jeszcze. Może jakaś infrastruktura dojdzie ? Plany są, ale realizacja ich jeszcze trochę zajmie. Polska to nie Anglia (ani nawet Irlandia ), więc w tej dziedzinie jest wciąż pod górkę.
Wprawdzie kupić już można wszystko, ale nie wszyscy wiedzą co z tym zrobić. Najgorsze jest to, że są to często, tzw fachowcy (projektanci i inni architekci), bo przecież amator ma prawo eksperymentować do woli. Projektowanie ogrodów i zieleni nie wymaga żadnych uprawnień (umiejętności chyba też nie ) i niestety to widać.
Oj trochę pomarudziłem, ale właśnie wpadł mi w ręce projekt pewnej Pani "mgr inż. arch. kraj." i jestem załamany !
Pszczelarnia 17:15, 06 lis 2012

A jakie rośliny lubi ta pani z tytułami?

Tomek, dla mnie te angielskie też number one.
Marudź, marudź - od kogoś musimy się uczyć i na kimś wzorować.
tomgroch 21:20, 06 lis 2012

Oj trudno powiedzieć czy jakieś lubi - może na zdjęciach, bo niestety nic o nich nie wie. A wszystkie rabaty w ogrodzie (sporym) zostały "zaprojektowane" tak samo - jak przez kalkę. Ten sam układ, te same gatunki ...
Madzenka 21:58, 06 lis 2012

tomgroch napisał(a)
Bambusy wyglądają dobrze jak na pierwszy sezon. Trochę gorzej, że otwarta przestrzeń jest. Po zimie mogą być mocno wysuszone. Jeśli chodzi o kostkę, to hmmm.... no poradzi sobie z nią. Ja widziałem młode kiełki wyrastające z ... asfaltu !

Oglądalam te zdjęcia.... Brrr muszą bambusy zostać wyeksmitowane.... Bo bariera nie została wkopana, leży w garażu
Madzenka 22:01, 06 lis 2012

tomgroch napisał(a)

Dzięki Hanno za komplementy . Ogrody angielskie są jak dla mnie najpiękniejsze, chociaż wcale nie muszą być związane z Anglią . Piękne ogrody są też w USA i innych krajach anglojęzycznych. No właśnie anglojęzycznych ...., czyli jednak Anglia
Bileciki w planie są ale to dopiero za 5-10 lat, gdy ogrody dojrzeją, rozrosną się jeszcze. Może jakaś infrastruktura dojdzie ? Plany są, ale realizacja ich jeszcze trochę zajmie. Polska to nie Anglia (ani nawet Irlandia ), więc w tej dziedzinie jest wciąż pod górkę.
Wprawdzie kupić już można wszystko, ale nie wszyscy wiedzą co z tym zrobić. Najgorsze jest to, że są to często, tzw fachowcy (projektanci i inni architekci), bo przecież amator ma prawo eksperymentować do woli. Projektowanie ogrodów i zieleni nie wymaga żadnych uprawnień (umiejętności chyba też nie ) i niestety to widać.
Oj trochę pomarudziłem, ale właśnie wpadł mi w ręce projekt pewnej Pani "mgr inż. arch. kraj." i jestem załamany !

Super, że są już tacy ludzie w Poslce, ktorzy tworzą ogrody pokazowe. Musimy się na kimś wzorować Do Angli nie każdy dojedzie a do Kotliny bliżej
tomgroch 12:07, 07 lis 2012

Oj zaraz wzorować
Ja to raczej bym nazwał inspirowaniem i zbieraniem doświadczeń. Ja odkąd się interesuję ogrodami (jako 4 latek miałem już swoje "grządki") przeglądam wszystko co na ten temat znajdę. W latach 80 były to ściągnięte z zachodu katalogi z roślinami oczywiście nie do zdobycia. Książek za wiele nie było, a te co były to wiele nie zawierały. Mam rodzinę w USA i dostałem kilka książek, które mam do dzisiaj, a wtedy to była super atrakcja. Zdjęcia były kolorowe i to jeszcze na kredzie . W Polsce ogrodów prawie nie było, bo dominowała marchewka i buraczki. Na szczęście we Wrocławiu była super impreza - Święto Kwiatów i nawet można było coś fajnego kupić. Były wystawy kwiatów ciętych, doniczkowych, kaktusów, kompozycji i to na dużą skalę. Niestety impreza ta odbywała się 22 lipca i po przemianach ustrojowych za bardzo się kojarzyła ...... Ciekawe co komu kwiaty przeszkadzały ..? Do dzisiaj w Polsce nie ma porównywalnej imprezy !
Potem pojawiły się rośliny i książki z importu, a potem internet ...
I ciekawe pomysły można znaleźć siedząc na kanapie ... Chociaż to też nie jest do końca dobra metoda !
Pokolenie 20 latków niezbyt sobie wyobraża życie bez komputerów, komórek i internetu. Nasza 9 letnia córka zawsze jest w szoku jak się dowiaduje, że nie było tego, czy tamtego .
No i teraz możemy pojechać gdzie chcemy.
Właśnie przeczytałem nową książkę Andrzeja Ziemiańskiego "Żołnierze Grzechu". W książce świetnie jest pokazane zmiany w naszym kraju przez ostatnie 20 kilka lat. Wszystko z perspektywy mężczyzny, który pod koniec lata 80 stracił pamięć, a odzyskał w XI wieku . Czytając książkę, sam zauważyłem że wiele zmian zaszło niezauważalnie, ale pewnie jakby ktoś mi pokazał 1987 roku najnowszy model komórki z dostępem do internetu i telewizor plazmowy to pewnie byłby w w szoku
o popisałem sobie
pozdrawiam
hanka_andrus 17:38, 07 lis 2012

Tomku, masz rację,zmiany zachodzą niezauważalnie,Szczególnie te poza domem.
Ale i w domach wiele się zmieniło......Zaczynałam swoje życie w chacie bez elektryczności,z żelazkiem na węgielki,pracę podjęłam wyposażona w drewniane liczydła,w ogrodzie podstawowym sprzętem do koszenia była
kosa ,a do żęcia...sierp.
A teraz...... sami wiecie!
I mimo,że teraz jest wygodniej,ładniej, i wszystko dostępne, tęsknię za tamtym czasem.......ech! To moja młodość!
Pozdrawiam!
Madzenka 19:41, 07 lis 2012

Ha wystarczy 10 lat i jakie zmiany..... Jak porównam tel komorkowy z 2002 i centrum rozrywki w telefonie z 2012 to uwieżyć nie można

A ogród pokazowy i może warto święto kwiatów u Was zorganizować???