Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa

Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa

hanka_andrus 09:19, 08 lis 2012

Ani stanie w kolejkach nie było cudownością, ani stałe przesiadywanie przed kompem nie jest najwartościowszym spędzaniem wolnego czasu,a jedno i drugie powoduje albo frustrację,albo depresję.
Człowiek do warunków zewnętrznych przyzwyczaja się,albo nie.
Tak jak rośliny.
Każda potrzebuje czegoś innego.Jedne lubią luz w korzeniach,inne ciasnotę w doniczce.
A negując dawne czasy ,negujemy samych siebie, bo wtedy rośliśmy,jak nie my,to nasi przodkowie.
I chociażby dlatego trzeba to szanować.Z faktami takimi,jakie wtedy były.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Pszczelarnia 09:25, 08 lis 2012

Haniu, jak Ty pięknie opowiadasz o ogrodzie: luz w korzeniach i ciasnota w doniczce ..... . Tak jest.
agata_chrosc... 09:34, 08 lis 2012

hanka_andrus napisał(a)
Ani stanie w kolejkach nie było cudownością, ani stałe przesiadywanie przed kompem nie jest najwartościowszym spędzaniem wolnego czasu,a jedno i drugie powoduje albo frustrację,albo depresję.
Człowiek do warunków zewnętrznych przyzwyczaja się,albo nie.
Tak jak rośliny.
Każda potrzebuje czegoś innego.Jedne lubią luz w korzeniach,inne ciasnotę w doniczce.
A negując dawne czasy ,negujemy samych siebie, bo wtedy rośliśmy,jak nie my,to nasi przodkowie.
I chociażby dlatego trzeba to szanować.Z faktami takimi,jakie wtedy były.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Haniu, ja myślałam, że jest dość oczywiste, że pisząc o bezsensie tamtych czasów nie mam na myśli ludzkich miłości, przyjaźni, problemów i radości, a koszmarną rzeczywistość na zewnątrz, I co to znaczy negowac tamte czasy? Zaprzeczać , że były? To by było nieco wbrew zdrowemu rozsądkowi. Były, tak jak my byliśmy, tylko były straszne, zniewolone, zakłamane i beznadziejne. A różnica między kolejką a komputerem jest taka, że do siedzenia przed komputerem nikt nas nie zmusza, a kolejki nam zafundowali bez naszej zgody (z resztą kolejki to w końcu mało istotny element w porównaniu z zamykaniem ludzi do więzień, mordowaniem, wywalaniem z pracy, ze studiów etc. ) A jeśli ktos uważa, że było fajnie, to jednak ja się w tę dyskusję już właczac nie będę. To tak dla wyjaśnienia, bo nie chciałabym Haniu, abyś źle zrozumiała to, co miałam na myśli. I tym razem na prawdę już zmykam.
Mala_Mi 10:52, 08 lis 2012

Przez przypadek zajrzałam a tu taki cudowny ogród....... oj....zostanę się tu jeszcze chwilkę i pospaceruję troszkę... i wrócę na pewno nie jeden raz... Ogród bajka..w moim stylu.. różnorodny, ciekawy, kolorowy...

A przy okazji pośmiałem się z bambusów Madżenki... dawno jej to mówiłam, że bambusy bez osłony...to gorsze od perzu i o kostkę bym się bała.....

Projektanci z bożej łaski są wszędzie... i w każdej dziedzinie..... nie tylko w architekturze krajobrazu..... tu przynajmniej nie grozi katastrofą budowlaną... ale zgadzam się, że każdy kto tylko wie, że zielonym do góry zaraz pcha się do projektowania bez odpowiedniego przygotowania. Tak jet w każdej dziedzinie....

Bardzo spodobała mi się dyskusja o starych czasach.. oczywiście w wykonaniu Hani... sama mądrość przemówiła....

A to moja malutka dygresja ....Teraz też wyrzucają z pracy... nie płacą za pracę...... dobre posady nie z umiejętności a z koneksji... dużo ludzi do sklepów nie chodzi, bo nie ma za co...

Widziałam dobre rzeczy wtedy, widzę dobre i teraz...... i też sporo pamiętam...... Matka naszą trójkę wychowała sama... nie baliśmy się czy juto będziemy mieli co jeść.... bo miała pracę........ dobrze, że wychowała nas do czasów kiedy fabryka została sprywatyzowana i przestała istnieć.... a ludzie wylądowali na bruku. Ludzie z fabryki co walczyli o lepsze czasy, o wolność.... w imię Solidarności.... Wywalczyli bezrobocie...

Cudny ogród, a my tu o polityce... przepraszam..... Obiecuję więcej ani słowa na ten temat.....
hanka_andrus 13:57, 08 lis 2012

Tomku,Jaku Ciebie zimuje werbena? Czy takie siewki tegoroczne to wytrzymują mrozy? Czy czymś osłaniasz?
tomgroch 17:52, 08 lis 2012

asc napisał(a)
Przez przypadek zajrzałam a tu taki cudowny ogród....... oj....zostanę się tu jeszcze chwilkę i pospaceruję troszkę... i wrócę na pewno nie jeden raz... Ogród bajka..w moim stylu.. różnorodny, ciekawy, kolorowy...

A przy okazji pośmiałem się z bambusów Madżenki... dawno jej to mówiłam, że bambusy bez osłony...to gorsze od perzu i o kostkę bym się bała.....

Projektanci z bożej łaski są wszędzie... i w każdej dziedzinie..... nie tylko w architekturze krajobrazu..... tu przynajmniej nie grozi katastrofą budowlaną... ale zgadzam się, że każdy kto tylko wie, że zielonym do góry zaraz pcha się do projektowania bez odpowiedniego przygotowania. Tak jet w każdej dziedzinie....

Bardzo spodobała mi się dyskusja o starych czasach.. oczywiście w wykonaniu Hani... sama mądrość przemówiła....

A to moja malutka dygresja ....Teraz też wyrzucają z pracy... nie płacą za pracę...... dobre posady nie z umiejętności a z koneksji... dużo ludzi do sklepów nie chodzi, bo nie ma za co...

Widziałam dobre rzeczy wtedy, widzę dobre i teraz...... i też sporo pamiętam...... Matka naszą trójkę wychowała sama... nie baliśmy się czy juto będziemy mieli co jeść.... bo miała pracę........ dobrze, że wychowała nas do czasów kiedy fabryka została sprywatyzowana i przestała istnieć.... a ludzie wylądowali na bruku. Ludzie z fabryki co walczyli o lepsze czasy, o wolność.... w imię Solidarności.... Wywalczyli bezrobocie...

Cudny ogród, a my tu o polityce... przepraszam..... Obiecuję więcej ani słowa na ten temat.....

Nie wiem czy dyskusje polityczne są dozwolone na forum ogrodniczym
Nie wiem jaka jest przeszłość Agaty, ale wnioskuję, że musiała mieć ciężkie życie w minionym ustroju. Jakoś ja, ani moja rodzina nie czuliśmy się zniewoleni, ani przygnieceni beznadziejnością i zakłamaniem. Trzeba porozmawiać z Czechami lub Niemcami z byłego NRD. Oni mieli dużo gorzej ! Czesi nam strasznie zazdrościli, że my możemy tak dużo, a oni nic. Do przemian w ustroju w Czechosłowacji nawet kiosk ruchu i fryzjer były państwowe. A megafony propagandowe, do niedawna wisiały na słupach i latarniach. Teraz to my możemy zazdrościć Czechom, np świetnej służby zdrowia i wielu innych rzeczy. Każdy ma jakieś doświadczenia związane z tzw "komunizmu" pewnie niektórzy mają złe, ale nie uważam żeby należało tak jednostronnie te czasy oceniać. To jest po prostu nie w porządku wobec naszych rodziców i nas samych.
tomgroch 17:58, 08 lis 2012

hanka_andrus napisał(a)
Tomku,Jaku Ciebie zimuje werbena? Czy takie siewki tegoroczne to wytrzymują mrozy? Czy czymś osłaniasz?

Werbena w zasadzie to nie zimuje . Sieje się za to jak szalona i w tym roku pierwszy raz musieliśmy ją ograniczać. W żwirowych ścieżkach skiełkowała jak rzeżucha i trzeba było użyć Roundup'u.
Posadziłem we wrześniu inny gatunek - Verbena rigida. Rośnie niższa i ma jaśniejsze kwiaty, a rozrasta się rozłogami. Zobaczymy, czy przeżyje zimę i czy też będzie ekspansywna.
Postaram się o jakieś nowe zdjęcia z ogrodu, bo wciąż jest co fotografować

akanta 21:22, 22 gru 2012

Bywam i czekam na fotki.Wiem,jest dużo pracy jesienią i przed zimą.Poproszę o nie ,tak w wolnej chwili.A na okoliczność świąt składam Najserdeczniejsze Życzenia !

Welka 11:10, 24 gru 2012

Życzę Ci, aby w Twoim sercu nigdy nie zabrakło miłości, zrozumienia i optymizmu,
a radości niech dodaja Ci spełniane marzenia

Wesołych Świąt!
Mala_Mi 12:16, 24 gru 2012